REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Claudiu Iacobescu, din dosarul ‘Caracatiţa APIA’, pus în libertate după 3 ani de arest

Claudiu Iacobescu, din dosarul ‘Caracatiţa APIA’, pus în libertate după 3 ani de arest

Replica API 1 februarie 2018 | 00:00 559

În penultima zi a lunii ianuarie, judecătorii Tribunalului Constanţa s-au îndurat şi au admis punerea în libertate a lui Claudiu Iacobescu, inculpat în dosarul „Caracatiţa APIA”. Mai exact, după 3 ani, timp în care a fost închis, instanţa a admis cererea acestuia şi i-a înlocuit măsura arestului preventiv cu una mai puţin restrictivă, aceea a controlului judiciar, pentru următoarele 60 de zile, cu posibilitate de prelungire.

„Închieiere 30.01.2018: Admite cererea, formulată de inculpatul IACOBESCU ADRIAN - de inlocuire a masurii arestarii preventive cu măsura preventivă a controlului judiciar, prevăzută de art. 211 C. proc. pen., pe o perioadă de 60 de zile, urmând a fi verificata pana la data de 30.03.2018. Dispune punerea în libertate a inculpatului de sub puterea mandatului de arestare nr.101/19.11.2014 emis de Tribunalul Constanţa”, se arată în încheierea de şedinţă. Totuşi, decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi contestată de procurori în termen de 48 de ore de la pronunţare.

Dosarul acesta, denumit generic „Caracatiţa APIA”, îi vizează pe Claudiu Iacobescu, Mihai Ionuț Valentin, funcționar în cadrul APIA, şi Marian Vrânceanu, secretar al comunei Ciobanu. Aceştia au fost trimişi în judecată de DNA, după ce, în cursul anului 2012, au constituit un grup infracțional specializat în fraude cu fonduri europene.

Mai exact, potrivit DNA „Inculpații Iacobescu Adrian și Iacobescu Claudiu aveau sarcina de a racola persoane cu statut social modest care să fie folosite pentru formularea cererilor unice de plată, de a falsifica adeverințele din care să rezulte că aceste persoane exploatau teren în județul Constanța, dar și de a retrage sumele de bani plătite în contul acestora.

În realitate, presupușii fermieri erau persoane fără adăpost, provenite din centrele de plasament, racolate și folosite de funcționarul respectiv numai pentru a obține ilegal fonduri, pe baza unor documente falsificate, în numele persoanelor respective, acte ce atestau că aceștia dețineau și lucrau terenuri agricole.

De asemenea, inculpatul Ionescu Răzvan Alexandru afla datele când în conturile falșilor fermieri erau virate subvențiile de la bugetul de stat și comunica aceste aspecte coinculpaților Iacobescu Adrian și Iacobescu Claudiu, pentru ca aceștia să poată retrage în numerar sumele respective. Inculpatului Ionescu Răzvan Alexandru îi revenea și sarcina de a completa cererile și celelalte formulare necesare obținerii subvențiilor de la bugetul UE și de la bugetul național.

Mai mult, acesta avea sarcina de a împiedica descoperirea activității infracționale, prin folosirea unor adeverințe care să prevină efectuarea unor controale în teren ori prin completarea, în funcție de necesități unor formulare de modificare sau de retragere a suprafețelor ori de transfer a exploatației. Toată această schemă elaborată a fost de natură să asigure succesul operațiunii frauduloase, păgubitoare pentru bugetul general al Uniunii Europene și pentru bugetul de stat, dar și să diminueze descoperirea ei și tragerea la răspundere penală a autorilor.

În acest dosar, inculpații Șerban Laura, Lemnaru Petru Sorin, Suciu Ioan și Ene Marian au încheiat cu procurorii anticorupție câte un acord de recunoaștere a vinovăției. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat, în cursul urmăririi penale, că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 3.211.048,18 lei (713.566,26 euro)”.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce minciuni, nimic din articolul asta nu este real, toti infractorii astia sunt liberi in loc sa zaca in puscarie, viermi!!!
1
0
minciuni,minciuni, adevaratii infractori sunt liberi si stirea e falsa documentativa ziaristi de doi lei
1
0
si le ia sporul de 75% pt fonduri europene% ...trai neneaca!!!
0
0
ii creste salariul, acum, cu 35%... trai neneaca!!!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614