REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Clementine cu mucegai și multă mizerie, oferta de neratat, la Lidl Năvodari

Clementine cu mucegai și multă mizerie, oferta de neratat, la Lidl Năvodari

A.L. 3 decembrie 2022 | 00:00 3082

Odată cu începerea sezonului rece și revenirea masivă pe piață a produselor citrice, magazinele s-au umplut cu fructe dulci, multe dintre ele fiind însă stricate. O astfel de situație a fost surprinsă joi, 1 decembrie, în magazinul Lidl din Năvodari, unde mai multe lăzi de clementine se aflau în diverse stadii de alterare.

Un exemplu clar de risipă alimentară, în urma prioritizării câștigurilor financiare și a cantității spre deosebire de calitate, poate fi observat în această perioadă în magazinele alimentare, în special la raionul de fructe și legume. Joi, 1 decembrie, în magazinul Lidl din Năvodari, zeci de clementine alterate zăceau în lăzi, printre alte produse. 


Factorii care conduc la alterarea fructelor variază de la modul de transportare și înmagazinare, până la compoziția chimică a produselor. Cert este că odată ce acestea prezintă semne ale degradării calității, trebuie scoase din vânzare și înlăturate cât mai rapid de lângă celelalte bunuri, ce riscă a fi afectate de proximitatea lor. 


Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale arată că 49% din risipa alimentară se realizează la nivelul gospodăriilor individuale ale populației; sectorul industriei alimentare generează 37% din risipă; alimentația publică - 5%, iar sectorul agricol - 2%. Aceste statistici sunt îngrijorătoare și ar trebui să tragă un semnal de alarmă, mai ales luând în considerare contextul actual al crizei mondiale alimentare. Pe lângă practicile individuale, marile magazine ar trebui să fie cu atât mai atente la normele și procedurile etice de comercializare, având în vedere și sănătatea consumatorilor, dar și evitarea irosirii de resurse. 

,,Am fost să fac piața la Lidl, iar în momentul în care am ajuns la raionul fructe-legume, am avut o surpriză neplăcută. Lăzile cu clementine, multe la număr, erau stricate, strivite, mucegăite. În toate cutiile era la fel. Am încercat să vorbesc cu un lucrător comercial, dar ce să vezi, aproape că nu era nimeni în magazin, probabil erau toți în pauză. Nu este prima oară când se întâmplă să găsesc fructele și legumele strivite. Din păcate, acest ultim episod a pus capac, voi încerca să evit pe cât posibil acesta loc”, a declarat, pentru Replica, un locuitor.

ANPC a închis 24 de magazine Lidl din cauza mizeriei

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Constanța a desfășurat, în cursul lunii august 2022, acțiuni de control în magazinele Lidl din județ, pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legii în domeniu. În cadrul acestora, au fost controlate 7 magazine Lidl la care au fost constatate deficiențe care au dus la aplicarea, de către comisarii CJPC Constanța a 12 amenzi contravenționale în valoare de 286.000 lei și 4 avertismente.


Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La penny sunt la fel wtf
0
0
Îți dă la gingii un pensionar
1
0
Bei pulete manca mere cu plutoniu din secolul trecut atunci, nu știi spala fructele bolívare?! Stai la.bloc plin de.mucigai și ești și p***t pe deasupra și flămând
3
3
vreau sa va reamintesc ca suntem in capitalism unde profitul este pe primul loc la foarte mare distanta de orice altceva si are foarte des aspecte foarte urate cand nu sunt de dreptul periculoase; iar asta se vede cel mai bine la companiile cele mai mari; mie vodafone mi-a marit un amarat de abonament de mobil pe care nici nu il prea folosesc cu 20% la 61 de lei in noiembrie fara nici o explicatie; mi s-a spus ca nu s-a facut asta la toti; s-au tras la sorti niste fraieri
3
1
...subscriu!
3
1
ba,nu mai mincati cacao cu harat.daca sint si stricate, e semn ca sint ceva maimnaturale.nimeni nu vi le baga pe git,scormonesc pensionarii intre fructe si legume ca viermii!luati.le pe alea bune,hai sictaiar replica!
5
7

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367