REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Clever: Fără o reglementare pentru aplicaţiile de transport, vom avea doar un monopol al dispeceratelor, soluţie care s-a dovedit a fi ineficientă

Clever: Fără o reglementare pentru aplicaţiile de transport, vom avea doar un monopol al dispeceratelor, soluţie care s-a dovedit a fi ineficientă

Replica API 18 aprilie 2019 | 00:00 389

Solicitarea COTAR referitoare la eliminarea de pe piaţă a aplicaţiilor de transport arată frica de avans tehnologic, de modernizare şi de concurenţă, din nevoia de a conserva un sistem monopolist care ignoră complet nevoile pasagerilor, se arată într-un comunicat al Clever.

"Toate acţiunile COTAR şi solicitarea de a elimina de pe piaţă aplicaţiile arată frica de avans tehnologic, de modernizare şi de concurenţă, totul din nevoia de a conserva un sistem monopolist care ignoră complet nevoile pasagerilor. Aceste patronate nu se gândesc nici la binele pasagerilor, nici la cel al şoferilor de taxi, pentru că în acest moment mai mult de 70% dintre şoferii de taxi folosesc aplicaţiile pentru a prelua comenzi. Fără o reglementare pentru aplicaţiile de transport, vom avea doar un monopol al dispeceratelor, o soluţie care s-a dovedit a fi ineficientă pentru milioanele de cetăţeni", precizează sursa citată.

Clever subliniază, de asemenea, că susţine practicarea transportului de persoane în condiţii legale, civilizate şi de siguranţă.

"Vicepremierul Daniel Suciu şi ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, ne-au transmis că doresc reglementarea aplicaţiilor pentru cele 2,5 milioane de români care le folosesc în fiecare zi. Obiectivul principal este acela de a crea o concurenţă loială pe piaţa din România. Clever şi-a reafirmat cu fiecare ocazie poziţia pro-modernizare şi sprijinul pentru un progres autentic în domeniul transportului de persoane, mai ales că avem un parteneriat pe termen lung cu taximetriştii. Obiectivul nostru este crearea unei concurenţe loiale pe piaţă între diferite forme de transport, totul în beneficiul acelora care au nevoie de soluţii şi alternative civilizate de transport. Liberalizarea licenţelor de taxi, încurajarea aplicaţiilor şi a serviciilor de transport alternativ reprezintă o garanţie pentru accesul la cele mai bune servicii", se mai arată în comunicat.

Anterior, reprezentanţii companiei de ridesharing Uber au arătat că doresc o colaborare cu industria de taxi în condiţiile în care mulţi şoferi de taxi deja folosesc aplicaţia companiei şi au subliniat, totodată că este dreptul consumatorului de a alege asupra opţiunilor de transport.

"Vrem să colaborăm cu industria de taxi aşa cum facem în alte ţări. De fapt, mulţi şoferi de taxi deja folosesc aplicaţia noastră. Însă nu vom fi niciodată de acord cu patronatele care se opun tehnologiei şi dreptului consumatorilor de a alege. Avem încredere că Guvernul va opta să nu limiteze serviciile de ridesharing ci să le reglementeze corect, în interesul a milioane de români care folosesc şi aceste aplicaţii şi vor să aibă în continuare mai multe opţiuni de transport", au menţionat oficialii Uber România într-un comunicat.

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) protestează miercuri în Piaţa Victoriei faţă de intenţia autorităţilor de a emite o Ordonanţă de Urgenţă care, potrivit transportatorilor, ar menţine pirateria în sector.

"Cerem Guvernului să renunţe la OUG pentru legalizarea pirateriei în transportul rutier de persoane şi nu înţelegem de ce un vicepremier îi asigură pe 'piraţi' că le va rezolva problema prin OUG şi explică necesitatea legiferării prin ordonanţe de urgenţă ca necesitate, motivând urgenţa prin faptul că preşedintele României trimite legile Parlamentului înapoi, pentru modificare. Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării şi vicepremier, a făcut declaraţii din care reiese că s-a ocupat direct de construirea cadrului legislativ pentru menţinerea pe piaţă a platformelor care fac de mai mulţi ani transport ilegal, neautorizat şi nefiscalizat, iar protestul nostru este împotriva acestor practici care deja sunt la vedere", a declarat Teodor Peşteleu, preşedintele COTAR-CNTR- filiala Timiş, într-un comunicat remis marţi AGERPRES.

Vicepremierul Vasile-Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a declarat luni că în cel mult două zile ordonanţa de urgenţă prin care se interzice pirateria în transportul auto va fi publicată în Monitorul Oficial.

"Am spus de la bun început că vom reglementa şi vom lua măsuri pentru interzicerea pirateriei în transportul auto, lucru care s-a întâmplat. Estimez că, dacă nu în seara asta, mâine - cel târziu, poimâine - acea ordonanţă de urgenţă va fi publicată în Monitorul Oficial, pentru că mai aveam nevoie de avizul Consiliului Legislativ. Am spus foarte clar - şi nu mă schimb - că pregătim să legiferăm şi să reglementăm şi tot ceea ce înseamnă VTS, platforme, Uber, Taxify. Acest lucru se va întâmpla. Există un grup de lucru care de două săptămâni se ocupă de acest subiect şi din acest grup de lucru fac parte reprezentanţi ai Ministerului Transportului, Finanţelor, Autorităţii Rutiere Române, Ministerului Dezvoltării Regionale. Suntem aproape de final cu o formulă pe care, evident, o vom pune în transparenţă şi vom aştepta observaţiile tuturor actorilor implicaţi în acest subiect. Dar, ceea ce mi-am dorit şi ne dorim la nivelul Guvernului este să oferim cadrul concurenţial echitabil pentru absolut toată lumea şi nu să blocăm sau să favorizăm pe cineva", a afirmat el, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

În ultima lună, transportatorii au organizat mai multe proteste în Capitală acuzând pirateria din sector.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614