REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Clinica de Chirurgie I din cadrul Spitalului Judeţean a fost reabilitată

Clinica de Chirurgie I din cadrul Spitalului Judeţean a fost reabilitată

Replica API 22 decembrie 2015 | 23:37 231

Investiţie de aproape 10 milioane de lei

Investiţie de aproape 10 milioane de lei

Reprezentanții celei mai mari unități medicale din județ au inaugurat Clinica de Chirurgie Generală I. Aceasta a fost renovată și dotată conform standardelor europene. Secția nu a mai fost reabilitată de la construirea Spitalului Judeţean. La eveniment au participat cadrele medicale, managerul dr. Dănuț Căpățână, dar și Cristian Darie, vicepreședintele Consiliului Judeţean Constanţa.

“Noi, Consiliul Judeţean, facem ceea ce trebuie să facă administraţiile publice. Ne ocupăm de de infrastructură. Suntem bucuroşi că inclusiv guvernele ne-au ajutat cu destul de mulţi bani. Ne dorim, în cel mai scurt timp, să reabilităm cât mai multe secţii. Cel mai important este că avem o echipă de medici dedicată. Fără medici şi asistente orice am avea aici este de prisos. Noi a trebuit să facem rost de bani şi să finanţăm. Administraţia publică locală va fi alături de echipa managerială şi echipa medical”, a declarat Cristian Darie, vicepreşedintele CJC. Investiţia pentru reabilitarea și dotarea clinicii depăşeşte 9 milioane de lei.

“Eu consider că asta este o etapă foarte importantă pentru istoria Spitalului Judeţean Constanţa, odată cu inagurarea Secţiei de Chirurgie nr. 1. Avem secţiile de Chirurgie şi Terapie Intenivă complet reabilitate. În momentul de faţă putem spune că suntem unul dintre spitalele din România care are infrastructură de urgenţă cu tot ceea ce este important şi necesar pentru a face faţă oricărei situaţii. Mă bucur că această secţie s-a realizat într-un timp relativ scurt. Reabilitatea secţiei a durat mai puţin de un an.

Costurile de reabilitare şi infrastructură au fost de 5,4 milioane de lei, iar partea de echipare s-a ridicat la aproximativ 4,5 milioane de lei”, a declarat dr. Dănuţ Căpăţână, managerul Spitalului Judeţean. Fondurile pentru reabilitare au fost alocate de Consiliul Judeţean, restul din banii spitalului câștigați în urma procesului cu CJAS. “Banii pentru dotare au provenit din procesul câştigat de către Spitalul Judeţean cu reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate. Secţia are 75 de paturi automate. Echipamentele sunt ultramoderne şi se regăsesc în orice spital din Europa. (...) Secţia nu a fost reabilitată din 1968. Am reuşit să aducem secţia la un nivel european. Toată lucrarea s-a pornit de la zero.

Totul s-a făcut extrem de profesionist, pentru că nu ne puteam juca cu o secţie de chirurgie care acoperă toată Dobrogea. Am devenit un spital regional şi evident că avem o responsaibilitate faţă de populaţie, populaţie care se ridică la aproximativ un milion de persoane”, a explicat managerul. Spitalul Judeţean are acum două secţii de chirugie. “Există două secţii. Una este clinică şi una neclinică. Vrem să o facem şi pe cea de a doua secţie clinică. Am avut nişte discuţii cu medicii (care se plângeau că nu au cabinete -n.r.). Le-am spus că nu se poate.

Până la urmă am ajuns la un consens. Lucrurile au ajuns pe un făgaş normal şi cred că toată lumea se va concentra pe ceea ce înseamnă pacienţii şi nu pe ceea ce înseamnă partea de cazare”, a spus dr. Căpăţână. Prof.univ.dr. Ion Așchie, medicul şef al Clinicii de Chirurgie, s-a declarat mulţumit de investiţiile făcute: “Pacienţii vor beneficia de aparatură de ultimă generaţie. Suntem 14 medici”.

Referitor la angiograf, medicul Căpățână a precizat că acesta a fost adus la Constanța, exclusiv pentru cercetare, pentru o perioadă de 5 ani. Mai mult, managerul a precizat că luni s-au depus documentele la Inspectoratul de Stat în Construcții pentru obținerea autorizațiilor necesare funcționării echipamentului. “Suntem în stadiul de avize. Astăzi (luni, 21 decembrie a.c. -n.r.) am depus documentaţia pentru Inspectoratul de Stat în Construcţii. Acest angiograf este exclusiv pentru cercetare. Dacă îşi imaginează cineva că un pacient cu infarct miocardic care ajunge în Spitalul Judeţean va fi rezolvat prin acel angiograf, dacă nu este înrolat în programul de cercetare, se înşeală.

Sunt o sută de pacienţi care vor fi recrutaţi în programul unor programe de cercetare. Timp de cinci ani angiograful este numai pentru cercatre. Noi suntem benefiaciarul (angiografului -n.r.) şi am făcut tot ceea ce este legal pentru obţinerea avizelor şi în termenii legali ne-au răspuns şi instituţiile statului. Trebuie să obţinem autorizaţia de construire. Pe baza autorizaţiei se semnează procesul verbal de amplasament şi va fi dat celui care instalează angiograful.

Noi ne-am făcut treaba”, a explicat managerul. În 2016, conducerea Spitalului Judeţean şi-a propus să reabiliteze maternitatea. “Am discutat cu medicii şefi şi proiectul este destul de avansat. În momentul în care vom definitiva acest proiect, undeva în jurul datei de 20 ianuarie, vom starta această nouă secţie. Sunt, de fapt, două secţii care vor fi reabilitate. Secţia de Neurologie urmează să fie reabilitată”, a declarat Căpăţână.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108