REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Clubul lui Oiţă funcţiona în deplină ilegalitate: nu avea autorizaţie nici de la Primărie, nici de la pompieri

Clubul lui Oiţă funcţiona în deplină ilegalitate: nu avea autorizaţie nici de la Primărie, nici de la pompieri

Replica API 3 noiembrie 2015 | 00:30 1343

Constanţa, oraşul care găzduieşte cluburi de manele la subsolul Casei de Cultură

Constanţa, oraşul care găzduieşte cluburi de manele la subsolul Casei de Cultură

Se „încing” spiritele şi neregulile încep să iasă la iveală, nereguli ce până acum au stat la căldurică, acoperite de o pătură numită simplu: mârlănie! După nenorocirea petrecută în capitală, Constanţa a fost zguduită de un incendiu, care ar fi putut avea aceleaşi urmări tragice. Este vorba despre Culture Pub, acolo unde a bubuit un panou electric, potrivit informaţiilor noastre. Din fericire, nici o persoană nu a fost rănită, însă ce iese acum la suprafaţă este de-a dreptul strigător la cer: clubul funcţiona fără aviz de la pompieri!

În plus, localul pare că „scârţâie” şi la alte capitole, ceea ce l-ar fi putut transforma într-un cavou în orice clipă. De asemenea, menţionăm că au circulat zvonuri potrivit cărora patronul şi-ar fi dat singur foc la pub pentru... reclamă. „Cum să facă asta dacă el nici măcar nu are asigurare?”, potrivit unor surse. Totodată, ITM face verificări în acest caz. Însă, de luat în seamă sunt şi alte cluburi din Constanţa, care funcţionează la subsolul unor clădiri şi care au o singură cale de acces.

În urma tragediei din capitală, neregulile încep să iasă la suprafaţă. Nu sunt noi, probabil că există de ani buni, însă mereu se urmează aceeaşi cale: este nevoie de un eveniment nefericit pentru a se lua măsuri. Şi, ca un făcut, la scurt timp după ce clubul Colectiv din Bucureşti s-a transformat în cimitir, un pub din Constanţa a fost la un pas de a-i urma exemplul. Este vorba despre Culture Pub, care nu avea nici măcar aviz de la pompieri!

„În aprilie 2014, premergător sezonului estival, au fost reprezentanţii ISU în control. Au fost constatate 9 nereguli, au fost aplicate sancţiuni şi date 5 avertismente iar una dintre nereguli a fost că nu s-a solicitat şi nu s-a obţinut autorizaţia de securitate la incendiu. În aprilie anul curent, conform planului de control, reprezentanţii ISU s-au deplasat la acest punct de lucru din zona Casei de Cultură, însă era închis pentru că se mutaseră în staţiunea Mamaia. Ne-am deplasat în staţiunea Mamaia, au efectuat control la noua locaţie, care era în amenajare.

Pe timpul acestui control au fost constatate atunci două nereguli de natură electrică pentru care au fost sancţionaţi, urmând a fi replanificat un control pentru punctul de lucru din zona Casa de Cultură. Urma să aibă loc”, a declarat, pentru „Replica”, plt. Anca Chiriţă, purtătorul de cuvânt din cadrul ISU Dobrogea. Însă, la cum se prezintă situaţia, nu ar fi exclus ca mai multe cluburi de la malul mării să se afle în aceeaşi situaţie. Şi, cum multe dintre ele sunt situate la subsolul clădirilor, tragediile ar fi de neevitat.

„Se fac verificări în ceea ce priveşte celelalte cluburi, care oricum se făceau pentru că, pe timpul sezonului rece, mai toate se redeschid în municipiu pentru că vara funcţionau în Mamaia”, a mai spus Anca Chiriţă. De asemenea, reprezentaţii ISU investighează cauzele izbucnirii incendiului. Totodată, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) face verificări la Culture Pub din Constanţa. Directorul Eugen Bola susţine că activitatea clubului a fost sistată în urma incendiului izbucnit duminică seară.

„Facem verificări. Oamenii sunt acolo. Suntem în verificări. Rezultatele anchetei vor fi gata spre sfârşitul săptămânii la ISU şi într-o săptămână la noi. Activitatea a fost sistată. Este evident că nu va fi deschis până nu va fi stabilită cauza incendiului”, a declarat Eugen Bola, directorul ITM. Pe lângă faptul că localul nu avea autorizaţie de la pompieri, şi Primăria Constanţa a constatat acelaşi lucru: „Clubul nu are autorizaţie de funcţionare. Au deschis de pe 10 octombrie, dar de la noi nu au autorizaţie. Facem verificări”, a precizat Ionuş Pripişi, de la Corpul de Control al Primăriei Constanţa.

Patronul a vrut reclamă şi a dat foc pubului? „Este ca şi cum s-ar fi băgat singur în gura lupului”

Şi, cum nefericitul eveniment din Constanţa a apărut într-un moment în care lumea era deja marcată de o tragedie fără margini, „apele” au devenit şi mai învolburate. În caz contrar, probabil că trecea pe lângă urechile omului de rând, fiind catalogat ca un banal incendiu. Astfel, după ce au ieşit la iveală mai multe aspecte, precum lipsa avizului de la pompieri, lumea a început să vorbească şi despre alte elemente!

„Se aude că Piticul, patronul de la Culture Pub, La Lăutari, Save Self Security etc, ar fi dat intenţionat foc la local, pentru reclamă şi asigurare. Nu se ştie ce e în capul lui, dar acum doi ani, când întârziase cu salariile timp de 3 luni, făcea aroganţa să-şi cumpere cel mai nou Range Rover, iar când l-a întrebat cineva de ce şi-a luat maşina aia, a zis: vreau să fiu şi eu la inaltime!”, au spus oamenii pe reţelele de socializare. Însă, potrivit surselor noastre, fiind vorba despre persoane care au legătură directă cu afacerile lui Valentin Viorel Bucur Oiţă, zis Piticul, lucrurile nu stau aşa. Se pare că, potrivit aceloraşi surse, nici măcar nu există asigurare pentru acel local.

În plus, doar ce se făcuseră modificări în interior, în sensul că s-a mărit spaţiul, umblându-se şi la instalaţia electrică. În seara de duminică se pare că a ieşit o scânteie de la panoul electric, angajaţii sărind cu extinctoarele. Ulterior au ieşit alte scântei şi panoul ar fi bubuit. „Fumul gros s-a dus pe aerisire până la Bingo, încolo”, au spus martorii. În concluzie, după cum ne-au relatat anumite persoane, neregulile sunt multe în lanţul de afaceri coordonat de Piticul, plecând de la avize, autorizaţii şi instalaţii electrice, motiv pentru care o asemenea acţiune intenţionată ar fi fost ca şi cum patronul s-ar fi băgat singur în gura lupului.

Amintim că, duminică seară, 1 noiembrie, în jurul orei 19.31 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a fost solicitat printr-un apel telefonic la 112 să intervină la un incendiu izbucnit la Culture Pub, în zona Casei de Cultură. S-au deplasat în aproximativ patru minute două autospeciale. În momentul producerii incendiului, spune purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, în club se aflau cinci angajaţi care s-au autoevacuat în siguranţă. Două persoane care au inhalat fum au fost asistate medical la faţa locului, dar au refuzat transportul la spital.

Liliana CHIRU, Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218