REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

CMR: Modificarea Legii privind spaţiile verzi va duce la transformarea parcurilor în mall-uri şi blocuri

CMR: Modificarea Legii privind spaţiile verzi va duce la transformarea parcurilor în mall-uri şi blocuri

Replica API 17 februarie 2014 | 00:00 203

Suprafeţe importante de spaţii verzi din Bucureşti se află pe lista zonelor retrocedate sau în curs de retrocedare, iar o schimbare a Legii nr. 24/2007 va transforma aceste locuri în ansambluri rezidenţiale, cu mall-uri şi blocuri, au atras atenţia, duminică, reprezentanţii Coaliţiei pentru Mediu din România /CMR/, în cadrul unor proteste organizate la Piaţa Universităţii şi în Parcul Izvor. 'În Comisia de Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului se discută posibilitatea construirii pe 85% din suprafeţele spaţiilor verzi retrocedate. Măsura este echivalentă cu un genocid în materie de ecologie şi urbanism, ea conducând automat la diminuarea drastică a suprafeţelor de spaţii verzi urbane, cu repercusiuni extrem de grave asupra sănătăţii populaţiei', atrag atenţia reprezentanţii celor 74 de organizaţii non-guvernamentale ale CMR.

De asemenea, Coaliţia solicită vehement Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice /MMSC/ o poziţie oficială cu privire la potenţiala modificare legislativă. Noul alineat al Articolului 5 din Legea 24/2007, propus de către Comisia de Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului are următorul conţinut prevede la punctul 9 că 'prin excepţie de la prevederile alin. (5) este permisă schimbarea destinaţiei terenurilor proprietate privată, prevăzute ca atare în planurile de urbanism ca zone verzi, cu obligaţia amenajării ca spaţiu verde a unui teren echivalent ca suprafaţă, indicat de către autoritatea administraţiei publice locale, sau cu obligaţia menţinerii ori amenajării din suprafaţa terenului a unui procent de 15% de spaţiu verde'.

'CMR a solicitat Comisiei parlamentare lămurirea ultimului argument adus în favoarea modificării, şi anume: în ce fel consideră că un spaţiu verde (prevăzut iniţial ca atare în documentaţia de urbanism) şi care devine spaţiu construit la solicitarea proprietarului, dar care păstrează totuşi 15% din suprafaţa verde iniţială va creşte în mod spectaculos suprafaţa spaţiilor verzi urbane?', spun reprezentanţii organizaţiei de mediu. Pe lista principalelor zone din Capitală ce ar putea fi afectate de modificarea propusă Legii 24.2007 se află, printre altele: Parcul Tineretului (22 hectare plus 4 rezervă de retrocedare), Parcul IOR (12 hectare), Baza Spartac (8 hectare), Parcul Plumbuita (4 hectare), Parcul Prisaca Dornei (6 hectare), Parcul Politehnicii şi Parcul Poligrafiei (câte 3 hectare), Parcul Bazilescu - în întregime (nu are lămurită încă situaţia).

Organizaţia non-guvernamentală a transmis scrisori deschise prin care semnalează situaţia existentă atât membrilor Comisiei de Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului, cât şi grupurilor parlamentare, ministrului Mediului, Rovana Plumb, şi primului ministru Victor Ponta. Conform datelor oficiale, în prezent, locuitorii din Bucureşti beneficiază de aproximativ 8,5 mp de spaţiu verde, în condiţiile în care legislaţia europeană arată un minim de 26 mp/cap de locuitor. Coaliţia pentru Mediu din România este formată din 74 de organizaţii neguvernamentale pentru protecţia mediului din toată ţara, fiind cea mai extinsă coaliţie de organizaţii din ţară.

sursa: Agerpres

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369