REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.1° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

CNA: Radiodifuzorii privaţi, obligaţi să asigure accesul candidaţilor la prezidenţiale egal şi gratuit în emisiunile de promovare electorală

CNA: Radiodifuzorii privaţi, obligaţi să asigure accesul candidaţilor la prezidenţiale egal şi gratuit în emisiunile de promovare electorală

Replica API 16 octombrie 2019 | 00:00 170

Serviciile private de radio şi de televiziune au obligaţia de a asigura accesul candidaţilor la alegerile prezidenţiale egal şi gratuit în emisiunile de promovare electorală, a precizat Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).

Forul audiovizual a făcut aceste menţiuni având în vedere discuţiile cu radiodifuzorii şi sesizările primite la CNA referitoare la aplicarea unor dispoziţii din Decizia CNA nr. 781/2019 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea preşedintelui României.

Potrivit sursei citate, "posturile de radio care şi-au manifestat intenţia de a transmite emisiuni destinate campaniei electorale au obligaţia de a preciza, în cadrul calupurilor destinate materialelor de promovare electorală, că acestea sunt difuzate cu respectarea dispoziţiilor art. 2 alin. (3) din Decizia nr. 781 din 03.09.2019 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea preşedintelui".

CNA menţionează că referitor la dispoziţiile articolului 2, alineatul 2 din Decizia CNA nr. 781/2019, în care sunt transpuse prevederile art. 40 alin. (2^1) din Legea nr. 370/2004, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a precizat, la solicitarea CNA, că dispoziţiile art. 40 alin. (2^1) sunt aplicabile şi candidaţilor independenţi, ţinând cont că aceştia fac parte din categoria competitorilor electorali participanţi la alegerile prezidenţiale.

AEP a explicat că, având în vedere prevederi din Legea 370/2004 potrivit cărora partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri beneficiază de timpi de antenă la serviciile private de radio şi televiziune contra cost şi, ţinând cont de faptul că din categoria competitorilor electorali participanţi la alegerile prezidenţiale fac parte şi candidaţii independenţi, dispoziţiile sunt aplicabile şi acestora.

Conform unor prevederi din Legea 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în campania electorală candidaţii, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, precum şi cetăţenii cu drept de vot au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, comunicare directă cu alegătorii, utilizare a televiziunii, a radioului, a presei scrise, a mijloacelor electronice şi a celorlalte mijloace de informare în masă.

Ghidul finanţării campaniei electorale la alegerile prezidenţiale din 2019, aprobat prin Hotărârea AEP 34/4 octombrie 2019, prevede că partidele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, precum şi candidaţii independenţi pot utiliza spoturi electorale şi materiale audiovizuale electorale, difuzate de mass-media audiovizuală, gratuit sau contra cost, se mai arată în răspunsul AEP. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218