REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

CNADNR plăteşte 33,5 milioane lei pentru întreţinerea drumurilor din Constanţa unei firme înfiinţate acum câteva luni

CNADNR plăteşte 33,5 milioane lei pentru întreţinerea drumurilor din Constanţa unei firme înfiinţate acum câteva luni

Replica API 8 octombrie 2015 | 16:22 499

Tehnologica Radion moare, dar nu se predă

Tehnologica Radion moare, dar nu se predă

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) atribuit luna trecută două din cele mai ciudate contracte pe care ne-a fost dat să le vedem la o instituţie de stat a cărui renume este oricum sinonim cu incompetenţa şi corupţia. CNADNR a plătit 33,5 milioane de lei, echivalentul a peste 7,5 milioane de euro, pentru întreţinerea drumurilor din judeţele Constanţa şi Brăila, unei firme înfiinţate în februarie 2015, cu sediul într-un birou amplasat în parcul industrial Sema Parc, din Bucureşti.

Societatea pur şi simplu nu există pe piaţa construcţiilor, numele unicului său asociat fiind complet necunoscut, iar în cele câteva luni scurse de la înfiinţarea sa până la primirea a două contracte de peste 7,5 milioane de euro era imposibilă acumularea unei minime experienţe în domeniu. Un singur detaliu vine să rezolve, parţial, misterul: primul administrator al firmei a fost manager în cadrul mult mai celebrei Tehnologica Radion, între timp intrată în insolvenţă.

CNADNR a atribuit, în intervalul 23 septembrie- 1 octombrie a.c. trei contracte pentru întreţinerea drumurilor din cadrul DRDP Constanţa. Potrivit autorităţii contractante, este vorba despre servicii de „întreţinere periodică- covoare asfaltice executate la cald 2015- 2016. DRDP Constanţa”, împărţite în trei loturi. Astfel, pe 23.09.2015 a fost semnat contractul pentru drumurile din SDN Constanţa, în valoare de 14.266.980 lei, fără TVA, firmei Telor Invest SRL Bucureşti, care primea, a doua zi, pe 24.09.2015, şi contractul similar pentru drumurile din SDN Brăila, în valoare de 19.321.848 lei, fără TVA.

În fine, pe 01.10.2015, CNADNR oferea şi al treilea contract, pentru SDN Călăraşi, societăţii Oyl Company Holding AG SRL din Slobozia, în valoare de 16.019.640 lei. Dacă despre firma ialomiţeană se ştie că aparţine afaceristului Corneliu Dragomir şi este una din cele mai mari în regiune, o prezenţă obişnuită pe lista câştigătorilor de contracte publice, bucureştenii de la Telor Invest, care au primit cei mai mulţi bani de la CNADNR sunt ca o nălucă, de negăsit.

Telor Invest SRL are ca domeniu de activitate construcţia de drumuri şi a fost înfiinţată pe 09.02.2015, cu sediul social într-un birou de la parterul unei clădiri amplasate în parcul industrial Sema Parc, de pe Splaiul Independentei nr. 319, Sector 6, Bucureşti. Unic asociat este George Oliviu Cătană, care pare a fi mai degrabă un nume decât o persoană reală, iar administrator pentru un an de zile a fost numit atunci Adrian Josan. Ulterior, funcţia de administrator al Telor Invest SRL, firma fantomă cadorisită de CNADNR cu 7,5 milioane de euro la câteva luni de la înfiinţarea sa, a fost preluată de un oarecare Cătălin Lucian Dinu.

Telor Invest, urmaşa Tehnologica Radion?

Singurul indiciu interesant în această defilare a anonimilor este cel oferit de primul administrator: Adrian Josan este un fost manager din cadrul Tehnologica Radion, unul din cei mai mari constructori de drumuri din România, intrat în insolvenţă după arestarea patronului său pentru fapte de corupţie. Dacă este adevărat, înseamnă că Telor Invest SRL este unul din vehiculele comerciale prin care deja defuncta Tehnologica Radion îşi perpetuează expertiza în domeniu, cum altfel, decât prin alte contracte cu statul.

Patronul Tehnologica Radion, Theodor Berna, fost consilier prezidenţial şi un apropiat al conducerii fostului PDL, a fost arestat în august 2014 şi plasat ulterior în arest la domiciliu, într-un dosar în care este acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu adus statului de 120 milioane de euro.

După cum era de aşteptat, arestarea lui Berna a dus imediat la intrarea în insolvenţă a Tehnologica Radion, firmă cu peste 2.000 de angajaţi şi contracte uriaşe primite de la stat (386 milioane de euro numai în perioada 2009- 2010!), multe dintre ele vizând drumurile şi autostrăzile din Constanţa. Insolvenţa Tehnologica Radion se va judeca ani de zile, în condiţiile în care doar la prima strigare au apărut aproape 700 de creditori, din care mai bine de 30 reprezentând firme cunoscute şi instituţii publice din Constanţa, care au de recuperat de la firma lui Berna circa 100 de milioane de euro.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367