REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

CNAS: Medicul curant va transmite pacientului scrisoare medicală prin mijloace electronice

CNAS: Medicul curant va transmite pacientului scrisoare medicală prin mijloace electronice

Replica API 3 aprilie 2020 | 00:00 1477

Pacienţii cu afecţiuni oncologice vor beneficia în perioada stării de urgenţă de medicamentele specifice care se eliberează prin farmaciile cu circuit deschis în baza prescripţiilor medicale eliberate de medicii specialişti sau medicii de familie din judeţul de domiciliu, afirmă CNAS într-un comunicat remis presei.

"Începând cu data de 1 aprilie, au intrat în vigoare Normele de aplicare ale HG 140/2018, prin care este reglementat modul de acordare a serviciilor medicale pe perioada stării de urgenţă (Ordinul comun MS/CNAS nr. 539/437/31.03.2020), precum şi Normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative (Ordinul CNAS nr. 438/31.03.2020). Cele două ordine au fost publicate atât în Monitorul Oficial, cât şi pe pagina de Internet a CNAS (www.cnas.ro). (...) Pe perioada stării de urgenţă, pacienţii cu afecţiuni oncologice vor beneficia de medicamentele specifice care se eliberează prin farmaciile cu circuit deschis (forme farmaceutice orale, subcutane sau intramusculare) în baza prescripţiilor medicale eliberate de medicii specialişti sau medicii de familie din judeţul de domiciliu", se arată în comunicat, scrie Agerpres.

Potrivit sursei citate, medicul curant care a asigurat asistenţa medicală şi tratamentele până în prezent va transmite pacientului o scrisoare medicală prin mijloace electronice de comunicare şi, după caz, confirmarea formularului specific din PIAS, în baza cărora vor fi prescrise în continuare tratamentele necesare.

"Ordinul 437/2020 conţine şi procedura de acordare a tratamentelor fără interferon pentru pacienţii cu hepatita C. Reglementările sunt valabile pentru medicamentele care se eliberează prin farmaciile cu circuit deschis. În cazul tratamentelor eliberate prin farmaciile cu circuit închis, pentru pacienţii înscrişi în programele naţionale de sănătate, acestea necesită supraveghere medicală de specialitate şi condiţii speciale de transport. Pentru administrarea acestor tratamente, pacienţii se vor adresa unităţilor sanitare din apropiere care îşi desfăşoară activitatea în această perioadă", afirmă aceeaşi sursă.

În acest sens, casele teritoriale de asigurări de sănătate vor afişa pe prima pagină a site-urilor proprii lista unităţilor medicale, cu specialităţile pentru care pacienţii cu afecţiuni cronice se pot adresa pe perioada stării de urgenţă.

Totodată, pentru a simplifica modul în care pacienţii pot intra în posesia tratamentelor în baza reţetelor online emise în urma unei consultaţii la distanţă, CNAS susţine că face demersurile necesare pentru ca toate farmaciile să efectueze modificări în softurile utilizate, astfel încât să fie posibilă eliberarea medicamentelor prescrise în baza unor date minime de identificare.

Astfel, medicul poate dicta pacientului datele de identificare a prescripţiei, în situaţia în care pacientul nu deţine un mijloc de comunicare electronic sau un telefon inteligent.

Aceste date minime de identificare sunt: codul de parafă al medicului prescriptor; CUI cabinet medic prescriptor; seria, numărul şi data prescripţiei medicale. De asemenea, sunt în lucru şi alte modalităţi de simplificare şi rezolvare a eventualelor probleme punctuale care vor apărea în eliberarea prescripţiilor de medicamente la distanţă, pe care CNAS le va comunica în momentul în care vor putea fi aplicate la nivel naţional.

"Prescripţia medicală transmisă pacientului prin mijloace electronice poate fi utilizată de asiguraţi o singură dată pentru a ridica din farmacie medicamentele prescrise. Atragem atenţia asiguraţilor că utilizarea repetată a unei reţete în sistem offline, în scopul obţinerii unor cantităţi mai mari din medicamentele prescrise, va fi identificată în sistem, constituie fraudă şi va fi sancţionată conform prevederilor legale în vigoare", susţine CNAS.

CNAS recomandă populaţiei, în contextul actual, să ia legătura telefonic cu medicul de familie sau cu medicul specialist pentru a stabili împreună cu acesta dacă, pentru rezolvarea problemelor medicale, este necesară deplasarea la cabinetul medical sau se poate beneficia de o consultaţie la distanţă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102