REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

CNIPMMR: 71% dintre antreprenori nu susţin introducerea răspunderii penale pentru neplata impozitelor

CNIPMMR: 71% dintre antreprenori nu susţin introducerea răspunderii penale pentru neplata impozitelor

Replica API 2 octombrie 2019 | 00:00 399

Florin Jianu, foto zf.ro

Aproape trei sferturi dintre antreprenorii români susţin că sunt împotriva reintroducerii răspunderii penale pentru neplata impozitelor şi contribuţiilor, potrivit unui sondaj derulat de Consiliul Naţional pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), dat publicităţii marţi.

La testul IMM, efectuat în perioada 20 - 30 septembrie, au participat 1.987 antreprenori. La întrebarea "Consideraţi oportună măsura reintroducerii în Legea evaziunii fiscale a răspunderii penale pentru reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata, nereţinerea şi neîncasarea impozitelor şi/sau contribuţiilor", 71,1% au răspuns că nu susţin această modificare legislativă.

"Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a afirmat că are nevoie de 10.000 de semnături, altfel nu mai susţine această lege. Noi am strâns 2.000 de semnături electronice care se opun acestei iniţiative, strânse în decurs de doar o săptămână. Dacă dânsul insistă, vom strânge 10.000 de semnături ale antreprenorilor care se opun", a afirmat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, marţi, într-o conferinţă de presă.

Această propunere nu se referă doar la oamenii de afaceri, ci şi toţi românii care realizează venituri, la angajaţi, la nerezidenţi, la pensionari, a adăugat el.

"Nu numai oamenii de afaceri sunt în pericol de a intra la puşcărie, ci toţi cetăţenii acestei ţări, chiar şi pensionarii. Aici regăsim şi impozitele pe veniturile din pensii, regăsim CAS-urile datorate de angajaţi, impozitele pe veniturile din activităţi sportive, deci dacă eşti un sportiv şi ai realizat venituri pe care poate nu le-ai încasat, că nu le încasezi imediat, dar nu ai plătit taxele şi impozitele, eşti pasibil de a intra în închisoare", a precizat reprezentantul IMM-urilor.

În această categorie intră şi medicii, avocaţii, inginerii, arhitecţii, auditorii, dentiştii, alte profesii similare, precum şi jurnaliştii.

"Dacă vine un străin în România şi câştigă un concurs, nu a primit banii pe premiu, mă întreb cum îl urmăreşte ANAF? Îl aduce înapoi şi-l bagă în puşcărie? E un tip de abordare. Atenţie la părinţii care dau copiilor, nepoţilor, proprietăţi. Impozitul datorat pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal intră sub incidenţa acestei legi. Deci dacă un bunic dă o casă unui nepot şi nu plăteşte la timp acele taxe, atunci e pasibil de a face puşcărie", a continuat Jianu.

Potrivit acestuia, tot în categoriile incriminate intră, de asemenea, impozitul pe veniturile din proprietatea intelectuală.

"Dacă ai scris o carte sau un articol, chiar dacă ai primit, chiar dacă nu ai primit banii - şi cred că ştiţi şi dumneavoastră, din presă, ce înseamnă să scrii o carte, nu înseamnă că imediat ţi-ai încasat banii, sumele acelea derizorii, de altfel - dar eşti dator cu plata impozitelor. Nu ai făcut acest lucru, eşti pasibil să mai scrii alte cărţi, dar în altă parte", a susţinut preşedintele Consiliului IMM-urilor.

Referitor la impozitarea veniturilor din drepturile de proprietate intelectuală, includerea lor pe această listă "este un mod foarte fin de a pune pumnul în gură presei", a spus, la rândul său, Florin Rogojinaru, secretarul general al CNIPMMR.

"El vine şi spune că nu-l interesează dacă ţi-ai încasat banii. Te bag în puşcărie, că nu-mi plăteşti mie taxele", a precizat Rogojinaru.

De asemenea, Jianu consideră că autorităţile ar trebui să promoveze modelele de succes din business.

"Îmi pare rău să văd că actualul ministrul de Finanţe promovează mereu lucruri la limita legii. Eu aş vrea mai mult să-l văd alături de modele de succes, modele de cinste, modele de oameni care-şi plătesc la zi contribuţiile, modele de firme care de zeci de ani nu au întârzieri la bugetul de stat. Să le vedem scoase în faţă. Să-l văd pe ministrul de Finanţe venind şi strângându-i mâna unui întreprinzător şi mulţumindu-i pentru cinstea lui, pentru plata taxelor şi impozitelor către stat", a mai afirmat Jianu. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Acest ministru cu pletele in vant , ca o doamnisoara, nu are ce cauta in Guvern. E total debusolat.
0
0
Acest ministru care nu a lucrat un minut in privat habar nu are cum se platesc impozitele si salariile. Daca baga o raspundere penala aberanta putinele firme private supravietuitoare in Romania dupa campania DNA se vor desfiinta sau se vor muta in statele vecine.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367