REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Cod Rutier 2013: Ce-i aşteaptă pe şoferii care încalcă regulile

Cod Rutier 2013: Ce-i aşteaptă pe şoferii care încalcă regulile

Replica API 14 septembrie 2013 | 00:00 123

Te-ai urcat băut la volan, rămâi trei ani fără permis. Nu plăteşti amenda, se reţine permisul

Te-ai urcat băut la volan, rămâi trei ani fără permis. Nu plăteşti amenda, se reţine permisul

"Soarta" şoferilor care încalcă regulile de circulaţie este dezbătută public. Dacă noile modificări din Codul Rutier, lansate de Ministerul Afacerilor Interne, vor intra în vigoare peste două luni, legea pe străzi ar fi alta. Amenzile cresc usturător, iar pentru un şofer care, sub influenţa băuturilor alcoolice, a provocat un accident rutier, pedeapsa va fi aceea a reţinerii permisului pentru trei ani de zile.

Noile modificări din Codului Rutier, lansate spre dezbatere publică de către Ministerul Afacerilor Interne, pun pe jar şoferii. Pedepse drastice îi aşteaptă pe aceştia care, cu siguranţe, că se vor gândi mai bine când vor pune gura pe o sticlă cu alcool sau când vor apăsa pedala de acceleraţie. Spre exemplu, şoferii care conduc în stare de ebrietate, chiar dacă nu produc un accident rutier, dar sunt depistaţi de poliţiştii rutieri, vor avea permisul suspendat pe trei ani şi vor primi între 125 şi 200 de puncte - amendă, după cum prevede proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care modifică Legea circulaţiei pe drumurile publice şi care a fost postat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne spre dezbatere publică. Asta în condiţiile în care, la ora actuală, conducătorii auto, aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, implicaţi într-un accident rutier, se aleg doar cu permisul suspendat pe trei luni şi primesc între 9 şi 20 puncte-amendă. De asemenea, în momentul de faţă, trecerea unui autoturism pe culoarea roşie a semaforului, se pedepseşte cu 4-5 puncte-amendă şi permisul suspendat 30 de zile, iar pe viitor s-ar putea ca şoferii să se aleagă cu 125-200 puncte-amendă şi 2 ani fără permis. Cât despre accidentele provocate din pricina trecerii pe culoarea roşie a semaforului, acum se pedepseşte cu 6-8 puncte-amendă şi permisul suspendat 60 de zile, iar pe viitor se poate ajunge la 25-200 puncte-amendă şi 3 ani fără permis. Mai departe, nepurtarea centurii de siguranţă, de la 2-3 puncte-amendă şi 2 puncte penalizare - cum este acum, s-ar putea ajunge la 9-20 puncte-amendă şi 6 puncte-penalizare. Nerespectarea regulilor la trecerea cu calea ferată se sancţionează cu 9-20 puncte-amendă şi permis suspendat 90 de zile, iar potrivit modificărilor codului rutier: 125-200 puncte-amendă şi 3 ani fără permis. Menţionăm că se are în vedere şi suspendarea permisului pentru neachitarea amenzii în 30 zile. Dacă se va aproba proiectul de Ordonanţă de Urgenţă, cam acesta va fi viitorul şoferilor care încalcă regulile.

Examene auto monitorizate video

"Pentru asigurarea şi verificarea legalităţii examenului de obţinere a permisului de conducere, modul de desfăşurare a probei teoretice se înregistrează video, iar în cazul probei practice atât video cât şi audio, cu sisteme tehnice de monitorizare. Pentru proba practică, sistemele tehnice de monitorizare se instalează pe autovehiculele folosite la susţinerea probei practice. Vehiculele utilizate la proba practică pentru categoriile AM, A1, A2 şi A sunt exceptate de la aceste dotări. Înregistrarea se stochează de către serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor care organizează examenul de obţinere a permisului de conducere, pe o perioadă de 6 luni de la data desfăşurării acestuia", subliniază actul normativ afişat pe siteul MAI. Totodată, proiectul prevede introducerea măsurii suspendării înmatriculării vehiculului, prin reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare, până la transcrierea dreptului de proprietate în evidenţe pe numele noului proprietar. Nu trebuie să uităm şi de faptul că amenzile vor creşte considerabil. Potrivit Codului Rutier, un punct-amendă înseamnă 10% din salariul minim brut pe economie, ceea ce înseamnă că un punct de amendă este de acum 80 de lei, faţă de 75 de lei. De acum înainte un şofer care va folosi telefonul mobil la volan va primi 2 puncte penalizare şi amendă cuprinsă între 147 şi 220 de lei, în timp ce înainte primea între 134 şi 201 lei. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu cei care nu poartă centura de siguranţă, care opresc în loc nepermis sau care depăşesc viteza legală cu 10-20 km/h. Şoferii care staţionează în loc nepermis nu vor scăpa fără 3 puncte penalizare şi o amenda cuprinsă între 295 şi 370 de lei, în timp ce amenda veche era cuprinsă între 268 de lei şi 335 de lei. La fel se va întâmpla pentru depăşirea vitezei legale cu 20-30 km/h. Dacă viteza legală va fi depăşită cu 30-40 km/h, poliţistul va da 4 puncte de penalizare şi amendă între 440 şi 590 de lei iar pentru depăşirea vitezei legale cu 40-50 km/h se vor aplica 6 puncte de penalizare şi amendă cuprinsă între 665 şi 1.474 de lei. Permisul va fi reţinut şi se va acorda o amendă cuprinsă între 295 şi 370 de lei pentru trecerea pe roşu. Tot cu permisul reţinut şi cu amendă cuprinsă între 665 şi 1.474 lei se vor alege cei care vor depăşi viteza legală cu peste 50 km/h.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614