REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Codul insolvenţei, atacat la Curte. PDL şi PNL, front comun pentru insolvenţa persoanelor fizice

Codul insolvenţei, atacat la Curte. PDL şi PNL, front comun pentru insolvenţa persoanelor fizice

Replica API 16 aprilie 2014 | 00:00 120

Scandal în Camera Deputaţilor

Scandal în Camera Deputaţilor

Codul insolvenţei a fost aprobat, marţi, în Parlament, însă procedura nu a fost lipsită de critici, iar PDL şi PNL au părăsit sala în cadrul şedinţei de vot comun. Opoziţia a votat în bloc împotriva noului Cod al insolvenţei, despre care premierul Victor Ponta spune că o "lălăie" de jumătate de an, iar adoptarea reprezenta o urgentă necesitate. Tocmai urgentarea procedurii i-a scos "din pepeni" pe liberali şi democrat-liberali, care susţin că vor ataca Codul la Curtea Constituţională a României. Opoziţia reclamă graba cu care deputaţii Puterii vor adoptarea sa fără dezbatere, deşi are aproximativ 300 de pagini.

"Mega-încăpăţânata" Gorghiu duce Codul la CCR

Proiectul de lege privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă a fost adoptat marţi de plenul Camerei Deputaţilor cu 212 voturi pentru, 111 împotrivă şi 8 abţineri, însă va lua drumul Curţii, aşa cum a declarat vicepreşedintele grupului PNL din Cameră, Alina Gorghiu, care a solicitat retrimiterea la comisie a proiectului întrucât acesta nu face referire la insolvenţa persoanelor fizice. "La şedinţa vot comun s-a părăsit sala, la şedinţa Camerei Deputaţilor, unde s-a votat Codul insolvenţei, s-a votat împotriva adoptării în formula pe care au prezentat-o cei de la putere. Asta pentru că, din punctul nostru de vedere, este insuficient dezbătut şi nu vrem să reluăm experienţa neplăcută a guvernului Ponta de a da ordonanţă de urgenţă pe un Cod care să fie declarat neconstituţional la Curte. Doi, sunt foarte mulţi colegi care nu au avut oportunitatea să îl studieze. S-a terminat Comisia şi a fost transmis raportul către plen cu cinci minute înainte de începerea votului final, nici măcar pe site nu a fost publicat. Trei, noi am avut o poziţie clară încă de la început: dacă tot facem un Cod al insolvenţei, vrem să fie reglementată şi situaţia persoanelor fizice. Bineînţeles, deşi public declară că sunt de acord, în concret au spus că nu este momentul acum. Codul va fi atacat la Curte, iar insolvenţa persoanelor fizice va fi un subiect pe care-l vom pune pe tapet la fiecare comisie, din punctul acesta de vedere sunt mega-încăpăţânată. La fiecare comisie juridică voi cere să se discute legea. Este proiectul uitat de trei ani în sertarele Comisiei Juridice", a declarat Gorghiu, pentru "Replica".

Boghicevici invocă limbajul duplicitar al PSD

Fostul ministru al Muncii, deputatul PDL, Claudia Boghicevici, susţine că parlamentarii nu au avut timp nici măcar să citească proiectul, care a fost elaborat şi introdus în plen în doar câteva minute. "Noi am ieşit de la dezbatere, pentru că au fost probleme legate de modul în care a fost adus în plen raportul. A fost elaborat pe ultima sută de metri, a fost adus în plen cu câteva minute înainte de vot, conţinea sute de pagini şi nu ne-a fost pus la dispoziţie pentru a-l studia. Împreună cu PNL am susţinut introducerea şi a problematicii privind insolvenţa persoanelor fizice, pentru că cei din teritoriu, persoane cu care ne întâlnim zilnic, au cerut introducerea acestor prevederi. Ei (PSD - n.r.), se folosesc de substraturi, e clar că nu doresc, de fapt, au un limbaj duplicitar. În Comisie votează într-un fel şi atunci când ajunge în plen, refuză. Noi nu vrem să fim părtaşi la acest proiect adoptat pe picior, fără consultarea specialiştilor, pentru că raportul a fost în plen cu trei minute înainte de dezbatere", a declarat Boghicevici, pentru "Replica".

Părerea juristului Urban: "O sfidare la adresa mediului de afaceri"

Codul insolvenţei, care a luat "naştere" marţi în Camera Deputaţilor, este criticat din primele minute de existenţă. Avocatul Iulian Urban susţine că noul Cod este un prilej pentru evazionişti de a se refugia, pentru că nu îşi plătesc datoriile către furnizori şi stat: "Codul insolvenţei în forma propusă a fi adoptată este de fapt o păcăleală, o sfidare la adresa mediului de afaceri dar şi a celor 4,5 milioane de români cu restanţe la bănci. Partea destinată insolvenţei comercianţilor este, de fapt, o abandonare politică, făcută de găştile din Parlament, împinse de interesele bancherilor sau de diferite grupări infracţionale din România, care trăiesc din evaziune fiscală, care nu îşi plătesc datoriile către furnizori şi stat şi care speră să scape sub umbrela insolvenţei. Partea destinată insolvenţei persoanelor fizice, care ar fi apărat de abuzurile băncilor populaţia ţării, nici măcar nu a fost inclusă, întrucât Guvernul Ponta a oferit în mod abuziv şi ilegal protecţie bancherilor, de la care se împrumută ca să poata susţine un stat tot mai falimentar, în care guvernul nu face nimic pentru a guverna, pentru a administra, ci pare orientat exclusiv către încălcarea legii şi jefuirea banului public", a declarat fostul senator, pentru Replica.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat sistarea lucrărilor şedinţei de marţi a plenului comun al Parlamentului, constatând lipsa cvorumului necesar lucrărilor, deşi ordinea de zi nu a fost epuizată. Anunţul a fost făcut imediat după prezentarea rezultatului votului pentru numirea fostului premier Victor Ciorbea în funcţia de Avocat al Poporului, iar ordinea de zi a plenului comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului mai figura şi numirea preşedintelui Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune: "Ordinea de zi nu este epuizată, dar, din păcate, sunt nevoit să constat lipsa cvorumului, aşa încât declar închisă şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor", a transmis Tăriceanu.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367