REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

"Codul Muncii, trecut prin asumare guvernamentală, îi transformă pe sindicalişti în sclavi şi nu putem tolera acest lucru"

"Codul Muncii, trecut prin asumare guvernamentală, îi transformă pe sindicalişti în sclavi şi nu putem tolera acest lucru"

Replica API 5 decembrie 2012 | 00:00 198

Senatorul Alexandru Mazăre, candidatul USL pentru încă un mandat:

Senatorul Alexandru Mazăre, candidatul USL pentru încă un mandat:

Aderarea României la Schengen, mai exact discuţiile cum că ţara noastră este departe de acest deziderat, reprezintă, conform senatorului Alexandru Mazăre, "o telenovelă". "Sunt interese. Ni se reproşează că nu am făcut progrese. Păi, ce progrese? România are cea mai păzită frontieră. Ni s-a spus cum să securizăm frontierele, să cumpărăm echipamente, să instruim oamenii. Sunt lucruri făcute. Am auzit în schimb că ni se reproşează că am făcut un "puci" când cu suspendarea preşedintelui. Pe de altă parte, şi Bulgaria este în situaţia României, nu se ştie dacă intră în Schengen. Şi-atunci vă întreb: bulgarii ce au făcut? Au avut şi ei "puci"?", a comentat senatorul. Candidatul pentru încă un mandat de senator, în Colegiul 3, a mai declarat şi faptul că, din punctul său de vedere, Agenţia Naţională de Integritate va funcţiona normal atunci când va fi independentă politic. Iată însă şi alte subiecte discutate cu senatorul, în cadrul unui interviu acordat "Replica":

Reporter: Aţi avut numeroase întâlniri, în această perioadă, cu cetăţenii, cu sindicaliştii. Ce v-au transmis dânşii, care sunt principalele probleme expuse de ei şi cum le vedeţi dvs. rezolvate?

Alexandru Mazăre: Am avut o întâlnire deosebit de utilă cu sindicatele membre ale Confederaţiei Sindicale Cartel Alfa, în general trebuie să spun că au fost reprezentanţi din toate ramurile de activitate, discutăm de sindicatele portuare, de CFR, de sănătate, administraţie, învăţământ, din panificaţie, îmbunătăţiri funciare etc. Fiecare are probleme specifice şi e normal. Centrala Nucleară de la Cernavodă are probleme pe care le-am notat şi încercăm să găsim soluţii, plus o gamă întreagă de probleme care sunt comune tuturor sindicatelor din România. Probleme ce ţin, în special, de modificarea Codului Muncii. Am criticat, la momentul adoptării lui, acest nou Cod al Muncii, atât pe formă cât şi pe fond pentru că a fost trecut prin asumarea răspunderii guvernamentale, adică dezbatere parlamentară zero - pe formă. Pe fond, pentru că acesta conţine multe lucruri care îi transformă pe sindicalişti în sclavi şi nu putem tolera acest lucru. Legea dialogului social, la fel trecută prin asumarea răspunderii de către Guvernul Boc, trebuie neapărat modificată şi ne-am asumat acest lucru, la fel şi aplicarea de la 1 ianuarie 2013 a legii unitare a salarizării în sectorul public. Este un angajament pe care, iarăşi, l-am luat faţă de dânşii şi pe care îl vom respecta.

Rep: Sunt promisiuni...

A.M.: Nu sunt promisiuni, sunt discuţii pe care le-am avut cu dânşii şi angajamente, pentru că eu îmi doresc ca acest gen de înâlniri pe care le-am avut să le permanitizăm, le-am şi spus că sunt foarte utile şi sunt nişte iniţiative punctuale. Legea zilierilor, de exemplu, era sugerată şi o să avem o discuţie pe acest subiect, anumite iniţiative cu privire la munca în turism, munca sezonieră din turism, să găsim variante pentru că aici e o problemă, că angajezi omul două, trei luni, apoi îl trimiţi acasă, şi poate găsim o variantă cu această lege a zilierilor şi să rezolvăm problema, ca aceşti oameni să fie şi protejaţi cu CAS, cu taxe, cu impozite şi aşa mai departe. Vă mai dau un exemplu: am discutat cu o doamnă care reprezentat sindicatele lucrătorilor din marile centre comerciale şi spunea că ziua de 25 decembrie şi că ziua de 1 ianuarie în centrele comerciale se lucrează peste tot şi 75 la sută din personal reprezintă femeia care nu beneficiază de nici o zi o liberă, când toată lumea stă şi se bucură, cum e normal şi cum e firesc, alături de familie. Am întrebat şi noi care este situaţia în ţările europene, că altminteri noi ne comparăm şi ne aliniem la standardele europene. Aşa am aflat că Carrefour-ul în Franţa e închis pe 25 decembrie şi 1 ianuarie, iar dacă vor să deschidă magazinul şi să cheme lumea la muncă, îi "omoară" sindicatul. La noi se poate însă altfel, ne calcă în picioare - aici nu mai suntem europeni?! Prin urmare, putem face o intenţiativă legislativă să ne aliniem şi noi la standardele europene şi spunem: pe 25, pe 1 ianuarie, la sărbătorile astea importante, sindicatul are liber, oamenii au liber sau, dacă vrei tu ca patron să ţii deschis, plăteşti de 2, 3, 4 ori - atunci e altceva.

Rep.: Suntem o ţară de mămicuţe şi bebeluşi, să parafrazez pe cineva. Pe latura aceasta, veţi avea o iniţiativă, care să ajute mamele?

A.M.: Nu, noi stăm chiar prost la capitolul demografie şi populaţia României se micşorează. Adică, faţă de 23 de milioane, acum suntem sub 18 milioane. Foarte puţini şi vor fi nişte probleme imense, şi pentru copilul meu, şi pentru al dumneavoastră, pentru că ei vor trebui să muncească, iar ei vor fi puţini, şi vor fi tot mai mulţi pensionari. Piramida socială va fi inversată: muncesc puţini şi sunt foarte mulţi pensionari. Ceea ce înseamnă că, în 20-25 de ani, vom avea un dezechilibru pe bugetul de pensii enorm. E o bombă cu ceas pentru România şi pentru toată Europa. Să vedem cum îşi rezolvă Europa această problemă, pentru că lumea nu mai face copii - în Italia, spre exemplu, este prognozată o scădere demografică uriaşă, de la 56 de milioane de locuitori vor ajunge la sub 40 milioane. De aceea, soluţia la ei este imigraţia. Încurajează imigranţi străini să intre în câmpul muncii, iar prin taxe şi cotizaţii, aceştia vor întreţine viitorii pensionari. Noi nu avem această resursă a forţei de muncă din imigraţie şi trebuie să găsim reurse proprii. Creşterea natalităţii ar fi o soluţie. S-a făcut ceva. Ştiţi bine că am revenit cu indemnizaţia la valoarea care era înainte de a o tăia Guvernul Boc, adică 85% din venitul mamei anterior naşterii. Dar cred că sunt multe de făcut, de la ajutoare cum ar fi trusoul pentru nou-născuţi... Ar fi multe de făcut, dar, să vă spun cinstit, nu e neapărat principala mea preocupare, dar, dacă îi puneţi această întrebare Manuelei Mitrea, colega mea, candidată la Camera Deputaţilor, cred că tot interviul numai despre asta vă vorbeşte.

Rep.: În regulă. Să vorbim atunci despre electorat. Mai este foarte puţin din campania electorală. Cum îi percepeţi pe oameni? S-au plictisit de discuţiile cu politicieni, cum îi simţiţi pe oameni?

A.M.: Nu s-au plictisit. Ieri (alaltăieri - n.r.) am fost două ore cu doamna primar din Cumpăna, Mariana Gâju, şi cu deputatul Eduard Martin, pe teren, iar azi (ieri-n.r.) la Topraisar. Sunt interesaţi oamenii, pentru că duminică e o zi care le va influenţa următorii patru ani, ne întreabă despre salarii, despre pensii, fiindcă în ultimii ani au fost foarte loviţi în nivelul de trai de fosta guvernare. Alegerile de acum sunt importante. Nu este ca la locale, acum vorbim despre viitorul lor, despre tot ce înseamnă condiţii de trai, guvernare şi aşa mai departe.

Rep.: Am văzut că mulţi dintre colegii dumneavoastră fac apel ca cetăţenii să se prezinte la vot. Vă e teamă de o prezenţă mică la vot?

A.M.: Nu. Noi ne facem însă datoria să îi chemăm la vot, indiferent de opţiunea lor politică. Nu am făcut un sondaj de opinie pe această temă, dar cred că va fi o prezenţă mare la urne.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102