REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Coenzima Q10 și rolul său în menținerea frumuseții pielii

Coenzima Q10 și rolul său în menținerea frumuseții pielii

Replica API 12 august 2020 | 00:00 887

Ubiquinolul, sau coenzima Q10, este un compus molecular ce susține, cu energie, celulele din corp. Corpul produce această coenzimă în mod natural, dar volumul produs scade o dată cu înaintarea în vârstă. Din fericire, poți suplimenta aportul de ubiquinol fie prin capsule comprimate și alte forme de suplimente alimentare, fie prin produse de înfrumusețare a pielii și, nu în ultimul rând, prin alimentație, scrie doc.ro.

Pe lângă factorul cosmetic, este important de știut că ubiquinolul joacă un rol important în menținerea sănătății sistemului cardiovascular, protejează creierul de anumite afecțiuni, are rol de prevenție împotriva diabetului și, chiar, a cancerului.

Ce este ubiquinolul?

După cum spuneam, ubiquinolul, sau coenzima Q10, este un compus molecular produs de corp și stocat în mitocondriile din celulele care compun organismul uman. Mitocondriile sunt responsabile pentru producția de energie în corp. Acestea au un rol important și în protejarea celulelor de stresul oxidativ, precum și de bacteriile și virusurile din mediul înconjurător. Din păcate, nivelul producției de ubiquinol scade pe măsură ce înaintezi în vârstă. Prin urmare, persoanele vârstnice sunt, de obicei, deficient în coenzima Q10.

Alte cauze ale deficienței de ubiquinol pot include:

Anumite deficiențe de nutriție, precum o carență de vitamina B6

Anumite defecte genetice în procesul de sintetizare sau utilizare a coenzimei Q10 1

Suprasolicitarea țesuturilor organismului, care poate duce la consumarea precoce a resurselor de ubiquinol din corp

Afecțiuni ale mitocondriilor

Stresul oxidativ

Anumite reacții adverse ale tratamentelor medicamentoase

Cercetările arată că ubiquinolul joacă un rol important în menținerea sănătății și tinereții pielii. În primul rând, prin furnizarea de energie celulelor, acestea își mențin rezistența la factorii de mediu, precum și elasticitatea, care promovează un aspect de piele tânără pentru mai mult timp. Acest lucru deoarece ubiquinolul susține procesul de producție al trifosfatului de adenozină, care oferă energie direct celulelor.

În plus, ubiquinolul este un antioxidant esențial pentru organism, care protejează celulele cutanate (și nu numai) de stresul oxidativ. Efectul radicalilor liberi asupra pielii se traduce prin stres oxidativ, care alterează procesul de funcționare normală a celulelor și este direct reponsabil pentru îmbătrânirea prematură a pielii 2.

Ubiquinolul este prezent în fiecare celulă a corpului. Cu toate acestea, concentrații mai ridicare ale acestuia se regăsesc în organele interne cele mai solicitante ca nivel de activitate, precum inima, rinichii, plămânii și ficatul. Din acest motiv, dacă îți dorești un ten radiant, este bine să suplimentezi aportul de ubiquinol din surse externe, precum suplimente alimentare, produse topice de îngrijire a pielii și alimentație.

Pielea este cel mai mare organ al corpului și este în permanență expusă factorilor de mediu, care acționează direct asupra sa și îi modifică aspectul, pe măsură ce trece timpul. Pe lângă factorii de mediu, există și anumiți agenți de mediu interni, cum ar fi dezechilibrele hormonale, care acționează în mod negativ asupra celulelor pielii, deteriorându-le. Printre factorii de mediu externi cei mai nocivi se numără razele UV, poluarea și praful din aer.

Toți acești factori deprecianți pot afecta pielea pe mai multe planuri. În primul rând, aceștia reduc nivelul de hidratare din țesutul cutanat, apoi acționează asupra barierei natural de protecție a pielii împotriva agresorilor externi și, nu în ultimul rând, subțiază straturile epidermice. Prin aplicarea unui produs pe bază de ubiquinol direct pe piele, sau prin consumul unui produs cosmetic bine formulat, pe bază de ubiquinol, acid hialuronic și acizi grași omega-3, se pot reduce efectele negative ale agenților externi și interni, prin creșterea nivelului de energie la nivel celular și promovarea protecției antioxidante. Aceste două acțiuni ajută, în timp, și la repararea barierii naturale a pielii, ceea ce înseamnă mai puțină iritație, cuperoză sau rozacee.

De asemenea, un produs cosmetic pe bază de ubiquinol reprezintă un aliat de nădejde și împotriva deteriorării cauzate de radiațiile ultraviolet emise de soare. Din acest motiv, este recomandat să aplici un produs pe bază de coenzima Q10/ubiquinol înainte de factorul cu protecție solară sau să îți cumperi o cremă cu FPS care să includă și ubiquinol.

Dozaj și posibile reacții adverse

Coenzima Q10 există sub două forme, și anume ubiquinol și ubiquinonă. Cu toate acestea, substanțe active ubiquinol reprezintă 90% din coenzima Q10 prezentă în corp și este și varianta cea mai ușor absorbită de organism. Așadar, este recomandat ca, indiferent de produsul ales (cosmetic sau supliment alimentar), acesta să conțină forma de ubiquinol. Deoarece coenzima Q10 este un compus solubil în grăsime, absorbția sa este mai lentă și limitată. Cu toate acestea, prin consumul de suplimente pe bază de coenzima Q10/ubiquinol, împreună cu alimente bogate în acest compus, rata absorbției în organism este accelerată cu până de 3 ori mai mult decât doar pe bază de suplimente.

Un aspect important de reținut este că organismul nu are capacitate de retenție a coenzimei Q10, așadar se recomandă consumul de suplimente pe termen lung, fără a neglija componenta alimentară.

În ceea ce privește posibile reacții adverse, suplimentarea cu ubiquinol este bine tolerată de organismul uman, fără grad de toxicitate sau alte efecte neplăcute. Cu toate acestea, dacă apar anumite reacții adverse, este bine de întrerupt tratamentul sau de micșorat doza zilnică.

Surse alimentare de ubiquinol

În timp ce coenzima Q10 poate fi, cu ușurință, suplimentată prin comprimate sau alte forme de suplimente alimentare, este bine de preluat o bună parte din doza necesară chiar din alimente. Rata de absorbție a acesteia din alimente este similar cu cea din suplimente, dar combinate vor oferi rezultate mult mai bune.

Printre alimentele cele mai bogate în ubiquinol se numără:

Organele, precum inima, ficatul și rinichii, din orice animal comestibil

Mușchiul de porc, de vită sau carnea de pui

Anumiți pești grași, precum păstrăvul, heringul, macroul și sardinele

Anumite legume și boabe, precum spanacul, conopida, broccoli, boabele de soia și lintea

Anumite fructe, precum portocalele și căpșunile

Nuci și semințe, cum ar fi semințele de susan și fisticul

Nu în ultimul rând, uleiul de soia și cel de canola

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614