REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

COGEALAC: Preşcolarii care au fost cuminţi au primit la „Pomul de Crăciun” cafea şi alcool!

COGEALAC: Preşcolarii care au fost cuminţi au primit la „Pomul de Crăciun” cafea şi alcool!

Replica API 28 noiembrie 2016 | 00:18 379

În primăria condusă de Gheorghe Alexa, Curtea de Conturi s-a luat cu mâinile de cap!

În primăria condusă de Gheorghe Alexa, Curtea de Conturi s-a luat cu mâinile de cap!

Mai multe primării din judeţul Constanţa au primit, în cursul acestui an, vizita reprezentanţilor Curţii de Conturi, rapoartele auditorilor subliniind, în multe cazuri, că reprezentanţii administraţiilor locale nu au habar de legile ţării, cheltuind în deplină ilegalitate banul public. Cel mai probabil, în multe dintre situaţii vorbim despre neştiinţă şi lipsa instruirii funcţionarilor. Există însă şi cheltuieli făcute cu rea-credinţă, pentru mulţumirea „clientelei” primarilor. La nivelul comunei Cogealac, controlul Curţii de Conturi a scos la iveală şi una, şi alta.

Astfel, au fost fost tocaţi bani pe artişti de muzică populară, în timp ce într-unul din satele comunei nu sunt gata lucrările pentru canalizare, la petrecerea intitulată „Pomul de Crăciun” pentru şcolari şi preşcolari (din 2014) au fost decontate sume care nu au legătură cu eventualele cadouri oferite copiilor şi aşa mai departe. În plus, a fost încheiat un contract privind instruirea personalului şi întocmirea documentaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, fiind în acest sens achitate facturi către SC M&G Magirom SRL. Însă, arată Curtea de Conturi, nu s-a putut demonstra, efectiv, că din 2013 şi până în prezent au şi existat acele instruiri!

În acest caz, se estimează o abatere în cuantum de 23.800 de lei. Facem precizarea că verificarea Curţii de Conturi a vizat activitatea administraţiei locale din Cogealac aferentă anului 2015. Pentru această perioadă, auditorii au mai stabilit că, deşi primăria avea o cotă legală de 140 de litri de combustibil pe lună pentru maşina instituţiei, în perioada ianuarie-octombrie 2015, consumul a fost depăşit cu 1.665,48 de litri, prejudiciul fiind calculat la 8.327 de lei. „Mai mult decât atât, s-a constatat că autoturismul CT 09 LPE (maşina primăriei – n.r.) era aprovizionat cu cantităţi de zeci de litri în aceeaşi zi, la interval de doar câteva ore”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Revenind la „Pomul de Crăciun” din 2014, petrecere dedicată şcolarilor şi preşcolarilor, demn de menţionat că funcţionarii Primăriei Cogealac au reuşit „performanţa” de a introduce în contabilitate, în 2015, facturi însemnând 140 de pachete de cafea Jacobs şi 140 de sticle de şampanie Angeli Imperial! Cu alte cuvinte, pe lângă dulciuri şi te-miri-ce pentru copii, primăria a trecut la capitolul „cheltuieli cu preşcolarii şi şcolarii” şi cafea plus alcool! Ne putem imagina că respectivele daruri au fost destinate părinţilor copiilor, însă, Curtea de conturi a constatat, just de altminteri, că suma în cauză este un prejudiciu la bugetul local, în sumă de 4.242 de lei. Vom reveni.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614