REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Colegii scafandrilor morţi la epava Medy, cercetaţi pentru mărturii mincinoase

Colegii scafandrilor morţi la epava Medy, cercetaţi pentru mărturii mincinoase

Replica API 7 februarie 2013 | 00:00 284

Familiile tinerilor Zarafu şi Ispas, la capătul puterilor

Familiile tinerilor Zarafu şi Ispas, la capătul puterilor

Ca la noi, la nimeni! La mai bine de doi ani de la moartea celor doi scafandri Dumitru Cristian Zarafu şi Cătălin Valeriu Ispas, cercetările poliţiştilor bat pasul pe loc. Aceasta este părerea familiei unuia dintre scafandri, care este hotărâtă să depună o plângere întrucât este de părere că totul se tergiversează. Acest lucru se va întâmpla în maxim o lună de zile, dacă lucrurile nu vor începe să avanseze. Însă, se pare că procurorul de caz a declarat că ancheta se va finaliza în maxim o lună de zile, după care va începe judecata. Însă, la iveală ies şi aspecte noi, şi anume că s-a început, în cadrul dosarului, şi urmărirea penală a celorlalţi doi scafandri, aflaţi la faţa locului la momentul respectiv, fiind bănuiţi de declaraţii mincinoase.

După aproximativ doi ani şi jumătate de la moartea tragică a celor doi tineri scafandri, Dumitru Cristian Zarafu şi Cătălin Valeriu Ispas, familiile încă mai aşteaptă să se facă dreptate, bătătorind drumul către procuror şi înapoi. În plus, în ultima perioadă a început şi urmărirea penală a celorlalţi doi scafandri, care se aflau la faţa locului în momentul respectiv, întrucât Procuratura ar fi constatat că se contrazic în declaraţii, respectiv mărturii mincinoase. "Chiar am fost la domnul procuror şi ne-a promis că, într-o lună de zile, cercetările vor fi finalizate şi îi va da drumul dosarului. De asemenea, se începuse şi urmărirea penală pentru ceilalţi doi scafandri, pentru mărturii mincinoase. Parchetul s-a autosesizat pentru că se contraziceau în declaraţii, au fost audiaţi, am înţeles că au venit şi cu avocaţii. Din câte ştiu eu, unul dintre membrii echipajului au spus că a auzit când i-a trimis acolo jos, sau ceva de acest gen, iar de aici s-a sesizat Procuratura", a declarat, pentru "Replica", Daniela Iliescu, mama soţiei scafandrului Cătălin Valeriu Ispas. În plus, familia spune că va face o plângere. "Dacă nu se întâmplă nimic, vom face o plângere pentru tergiversarea nejustificată a dosarului, pentru că nu se poate aşa ceva", a mai spus Daniela Iliescu. În ceea ce priveşte avocatul care se ocupă de caz, pentru familiile celor decedaţi, Cătălin Filişan, susţine că ancheta ar trebui să fie pe sfârşite. "Din păcate nu prea se mai întâmplă nimic, aşteptăm şi noi veşti. Prin vara anului trecut s-a mai mişcat ceva. Din punctul meu de vedere, ancheta ar trebui fie aproape finalizată. Următoarea mişcare cuprinde două variante: ori începe judecata, ori va reieşi că partea adversă este nevinovată. Din punctul meu de vedere, cred că este prima variantă, cel vinovat să fie trimis în judecată, să plătească pentru ceea ce a făcut", a spus avocatul. Reamintim că pe data de 1 septembrie 2010, la ora 12.52, cargoul turcesc Medy s-a scufundat la şase mile marine sud faţă de capul digului de Nord al Portului Constanţa. Însă, pe data de 9 septembrie 2010, fără a avea avizele necesare, Jorj Unciuleanu, patronul SC Hunter's Company SRL, împreună cu două echipe de scafandri a câte doi oameni, printre ei fiind Zarafu şi Ispas, s-a deplasat către epava cargoului turcesc, moment ce le-a fost fatal celor doi, fiind descoperiţi fără suflare de angajaţii firmei turceşti Aras. Pe data de 13 decembrie 2010 a fost găsit locotenentul Cătălin Valeriu Ispas, iar pe data de pe data de 23 decembrie 2010 a fost descoperit şi Cristian Zarafu.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218