REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Colesterolul vara: alimente de sezon care îi reduc valorile

Colesterolul vara: alimente de sezon care îi reduc valorile

Replica API 14 iunie 2021 | 00:00 607

E posibil că, odată cu temperaturile ridicate ale verii, să fii tentat să neglijezi monitorizarea nivelului de colesterol din sânge. Este adevărat că nivelul de colesterol "rău" (LDL) este mai ridicat iarna din varii motive, însă asta nu înseamnă că vara suntem scutiți de problemele de acest gen, scrie doc.ro.

Sursa foto: Shutterstock

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii brazilieni, colesterolul "rău" are șanse mai mari să depășească valorile normale iarna, pentru că în sezonul rece adoptam preponderent o dieta bogata în grăsimi nesănătoase, facem mai putina mișcare și petrecem mai mult timp în casa. Exista, însă, și situații în care aceste valori nu se schimba odată cu schimbarea de anotimp, ceea ce înseamnă că nivelul de colesterol rămâne ridicat și pe parcursul verii.

Mai mult decât atât, grătarele în aer liber, festivalurile cu tematica street food (mâncare stradala) ori nunțile din weekenduri pot fi ocazii de a manca nesănătos, ceea ce înseamnă că restricțiile alimentare trebuie păstrate și în timpul verii.

Exista o serie de alimente de sezon care te pot ajuta să reduci nivelul de colesterol LDL în timpul verii – Iată despre ce alimente este vorba!

Fructe de sezon care reduc colesterolul "rău"

Caisele – nutrienții care se regăsesc în caise contribuie la scăderea colesterolului din sânge, scăzând riscul de afecțiuni cardiace.

Zmeura – sursa bogata de fibre care reduc colesterolul, dar și de antioxidanți și de vitamina C, zmeura este benefica pentru persoanele care au colesterolul mare.

Coacăzele – coacăzele conțin un antioxidant puternic denumit pterostilbena, care scade nivelul de colesterol LDL.

Merele – polifenolii, antioxidanți care se ragasesc din plin în mere și în sucul de mere inhiba oxidarea colesterolului LDL. Vara este sezonul merelor, așa că ar fi ideal să profiți de merele proaspete care se găsesc din belșug pe tarabele din piețe.

Avocado – bogat în grăsimi mononesaturate, avocado este și o sursa excelența de antioxidanți care previn blocarea arterelor. Conținutul de potasiu din avocado ajuta la reglarea tensiunii arteriale.

Legume de sezon care reduc colesterolul "rău"

Sparanghelul – saponinele din sparanghel sunt compuși antioxidanți care au efecte benefice asupra colesterolului și asupra tensiunii arteriale. Consuma sparanghelul gătit la aburi pentru a beneficia din plin de proprietățile sale.

Feniculul – sursa bogata de vitamina C, dar și de fibre dietetice, feniculul reduce nivelul de colesterol "rău" din sânge.

Pe timp de vara, este indicat să consumi alimente preparate cu ulei de măsline. Bogat în grăsimi mononesaturate, acest ulei are un impact pozitiv asupra colesterolului.

Pentru reducerea colesterolului, ar fi bine să reduci cantitatea de carne roșie din dieta ta. Poți înlocui carnea roșie cu alternative mai sănătoase, precum pestele gras sau leguminoase. Opțiuni sănătoase sunt:

• macroul, cea mai bogata sursa de acizi grași Omega-3 cu lanț lung, care sunt, de asemenea, importanți pentru sănătatea inimii tale;

• lintea: este o sursa excelența de fibre, care au puterea de a reduce nivelul colesterolului.

Renunță la preparatele de tip fast food, la mâncărurile grase și la dulciurile din comerț, în special la cele cu crema, și adopta o dieta sănătoasă, bazata pe grăsimi sănătoase, legume, fructe, dar și semințe și nuci.

Cum poate colesterolul să fie bun?

Retine că unele particule de colesterol HDL (așa-numitul colesterol "bun") scad riscul de infarct miocardic și de accident vascular cerebral (AVC). Unele particule de colesterol HDL acționează, totodată, că un antioxidant. Acest lucru ajuta, pentru că ele împiedică colesterolul LDL să fie atacat de radicalii liberi.

Valorile optime ale colesterolului

Un simplu teste de sânge, pe care îl poți face chiar și vara, te poate ajuta să afli trei valori importante ale lipidelor din sângele tău. Acest test este cunoscut drept profil lipidic. Valorile sănătoase ale colesterolului sunt asociate cu un risc mai mic de boala coronariana.

Unele recomandări formulate de experții din domeniu în acest sens pot include:

• Scăderea nivelului colesterolului LDL - valorile de peste 190 miligrame per decilitru (mg/dl) sunt considerate periculoase.

• Îmbunătățirea nivelului de colesterol "bun" (HDL): valorile apropiate de 60 mg/dl sunt considerate bune, te protejează, dar valorile mai mici de 40 mg/dl reprezintă un factor de risc pentru bolile cardiovasculare.

• Scăderea colesterolului total din sânge: de regula, este recomandat să ai o valoare mai mica de 200 mg/dl a colesterolului total.

• Scăderea valorilor trigliceridelor: un nivel sub 150 mg/dl este considerat o valoare normala a trigliceridelor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367