REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.1° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Comandamentul Sezon Estival 2019, lansat de inspectorii sanitar-veterinari

Comandamentul Sezon Estival 2019, lansat de inspectorii sanitar-veterinari

Replica API 27 iunie 2019 | 01:41 375

Pentru asigurarea supravegherii sanitare veterinare pe litoral având ca obiectiv prevenirea toxiinfecțiilor alimentare prin încalcarea normelor sanitar veterinare la producerea, depozitarea, manipularea, transportul și valorificarea produselor alimentare, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a lansat, luni, 24 iunie a.c., „Comandamentul Sezon Estival 2019”.

Scopul acestui Comandament este de a contribui, prin derularea activităţilor specifice, la protejarea sănătăţii publice şi implicit, a intereselor turiştilor aflaţi în vacanţă pe litoralul românesc.

Astfel, în perioada 24 iunie – 30 august 2019, echipe de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare.

Activitatea Comandamentului va fi realizată de un număr de 60 de inspectori din cadrul Serviciului de Control Oficial Siguranţa Alimentelor, Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale, atât din cadrul D.S.V.S.A. Constanţa cât şi delegaţi ai altor D.S.V.S.A. judeţene, organizaţi în serii de câte două săptămâni.

Inspectorii A.N.S.V.S.A. vor acţiona în şapte zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia – Vama Veche.

Tipurile de unităţi vizate sunt: cantinele taberelor şcolare, depozitele alimentare, unităţile de tip supermarket şi hipermaket, magazinele alimentare, pensiunile turistice, laboratoarele de cofetărie şi patiserie, beach-baruri, restaurantele şi alte unităţi de alimentaţie publică, în care se prepară şi se servesc alimente.

Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor vor avea în vedere modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare, astfel: verificarea unităților de procesare produse alimentare de origine animală și suspendarea după caz, a activității unităților care nu îndeplinesc condițiile de funcționare conform prevederilor legale; verificarea respectării condițiilor de igienă, ventilație și microclimat pentru lanțul frigorific în toate fazele de prelucrare și depozitare din unitățile de procesare, a dotărilor cu utilaje și aparatură corespunzătoare; verificarea unităților de alimentație publică și a celor de comercializare, îndrumarea acestora pe linia modului de depozitare și de prezentare a produselor alimentare în raport cu starea lor termică, prezența documentelor care să ateste salubritatea și conformitatea lor; supravegherea unităților de alimentație colectivă (cantine) privind originea materiilor prime, a condițiilor de depozitare a acestora, igienă și starea de sănătate a personalului; supravegherea unităților de tip catering, a laboratoarelor de patiserie și cofetărie, a condițiilor de depozitare a acestora, respectarea condițiilor de igienă pe fazele de prelucrare în semipreparate sau produse finite; supravegherea circulației produselor alimentare, certificarea salubrității și calității igienice a acestora pe tot circuitul de la ferma de animale la consumator, certificarea calității de către producător ca o garanție maximă în ceea ce privește siguranța acestora; controlul aplicării măsurilor de dezinfecție, dezinsecție și deratizare la toate unitățile supuse controlului sanitar veterinar, conform programelor stabilite; verificarea mijloacelor de transport autorizate pentru transportul produselor de origine animală și a dotării acestora cu agregate frigorifice; verificarea depozitelor alimentare frigorifice privind respectarea temperaturilor de depozitare specifice fiecărui tip de produs de origine animală și înscrierea datelor în diagrame; verificarea salubrității produselor prin examene de laborator curente, conform programelor specifice.

Pentru eficientizarea activităţilor de control, inspectorii A.N.S.V.S.A. pot acorda sprijinul altor instituții abilitate ale statului în cadrul acțiunilor proprii de control și atunci când situația o impune pentru asigurarea unui climat de liniște și de siguranță a populației. Inspectorii îşi vor desfăşura activitatea conform unui program prestabilit dar, vor prelua şi vor verifica şi sesizările primite din partea cetăţenilor. În acest sens, ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786/577007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor.

Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.

„De asemenea, D.S.V.S.A. poate acorda sprijinul altor instituții abilitate ale statului în cadrul acțiunilor proprii de control și atunci când situația o impune pentru asigurarea unui climat de liniște și de siguranță a populației”, a arătat directorul Diana Cristescu.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Hai sictir ba pregatiti spaguta ca doar asta e rostul controalelor.
1
2
Romanu' tot roman! "Vrajeala de doi lei" ...cand o sa te caci in punga ,sa vezi ce vrajeala de doi lei e ...
2
1
vrajela de doi lei
1
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218