REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Comănescu şi-a mărit flota cu încă trei nave. GSP îşi extinde activităţile în Africa de Vest

Comănescu şi-a mărit flota cu încă trei nave. GSP îşi extinde activităţile în Africa de Vest

Replica API 20 septembrie 2014 | 00:51 1608

Cu ceva emoţii la „botez”,

Cu ceva emoţii la „botez”,

Grup Servicii Petroliere (GSP) a organizat, vineri, ceremonia de botez a trei nave care intră în componenţa flotei proprii. GSP Altair, GSP Pegasus şi GSP Centaurus întregesc flota companiei, care ajunge astfel la 13 nave de asistenţă pentru industria marină de petrol şi gaze. Cele trei nave au fost construite anul acesta, în China, la şantierul Fujian Mawei Shipbuilding şi tot parteneriatul chinez a fost şi cel care a asigurat finanţarea integrală pentru preşedintele GSP, Gabriel Comănescu.

Vineri, cele trei nave staţionate la dana de pasageri a Portului Constanţa şi-au primit „botezul”. Rând pe rând, soţia preşedintelui GSP, Gina Comănescu, a spart sticlele de şampanie, având reale sentimente de panică la cea de-a treia, GSP Centaurus, fiind nevoită să lovească de trei ori. După ce şi-a consolat soţia, Comănescu a oferit un tur al navelor echipate cu tehnologie de ultimă generaţie. „Navele sunt sub pavilion Malta. Este legea shipping-ului de nave, în funcţie de tonaj, unde, din nefericire, sub pavilion românesc nu avem aşa ceva. Este specific în Malta, Cipru. (...) Finanţarea acestei investiţii este integral cu partenerii chinezi şi prin bănci chinezeşti. Este finanţare asigurată de două bănci chinezeşti. (...) Când am făcut negocierea, eu personal le-am văzut şi am decis să le cumpăr. (...) Cel mai probabil, în 2015, vom începe operaţiunile în Africa de Vest. Avem opt platforme de foraj, 15 nave existente în flotă astăzi şi navele tehnice mari, de construcţii marine, încă cinci. Fiecare navă are în jur de 20 de oameni în echipaj, în trei schimburi, 600 de locuri de muncă. Echipajul este integral românesc şi vom merge pe echipaje integral româneşti, avem şi program pentru cadeţi, în fiecare an luăm în jur de 50. Cu preponderenţă, absolvenţi ai Academiei Mircea cel Bătrân”, a declarat Comănescu.

Preşedintele GSP are planuri mari. Intenţionează să îşi extindă flota în următorul an, maxim doi, cu încă patru nave şi, în prezent, negociază contracte pentru Africa de Vest. De asemenea, Comănescu plănuieşte să înnoiască atât flota, cât şi elicopterele din dotare. „În Africa de Vest, intenţionăm să lucrăm pentru doi din primii şapte mari. Unul e pe aici prin Marea Neagră şi altul e Chevron. Contractele sunt în negociere. (...) Avem trei elicoptere, unice în Europa, este pentru prima dată când intră tehnologie de vârf americană, cu oarece interdicţii de a părăsi zona Uniunii Europene, datorită tehnologiei cu care sunt dotate. Intenţionăm, posibil, să schimbăm elicopterul Augusta 429 cu altul, datorită regimului de distanţă. Unde sunt acum platformele, Augusta nu poate asigura range-ul pentru salvare. Nu are autonomie necesară, trebuie să facem realimentare. (...) Câteva din navele vechi vor fi înlocuite, începem să vindem două sau chiar trei dintre navele existente în flotă. Este programul nostru să reînnoim flota, inclusiv să începem construcţia la două platforme de foraj. Avem mai multe variante. Aş dori să construiesc în România, dar din cauza unor probleme legate în general de finanţare, nu poţi să construieşti în Europa, pentru că este foarte scump. Singurii care pot să vină cu un pachet financiar sunt norvegienii”, a precizat Comănescu.

Afacerile merg bine pentru GSP şi în plin conflict al noii variante de Război Rece. Comănescu susţine că atitudinea partenerilor ruşi nu s-a schimbat, în ciuda sancţiunilor impuse de SUA şi UE aproape săptămânal. „Avem contractul pentru Saturn cu Gazpromneft. Pentru platforma Magellan, tot cu Grazpromneft, dar încă nu a început contractul, e semnat înainte de sancţiuni, dar o să vedem ce se va întâmpla şi mai avem unul pentru Marea Azov, cu Uranus, la anul, în vară, căruia nu i se aplică nici o restricţie, pentru că nu este listată acolo. Nu avem nici o problemă pentru a nu continua acest contract”, a concluzionat Comănescu.

În cadrul evenimentului de vineri, au participat şi o mulţime de personalităţi politice locale, actorii scenelor de îmbrăţişări provenind din toate partidele, precum liderul formaţiunii locale a PDL, Christian Gigi Chiru; senatorul PSD, Nicolae Moga, senatorul liberal Puiu Haşotti şi deputatul Gheorghe Dragomir, liderul PNL.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108