Comanzi online paste Carbonara? Zeci de aditivi alimentari dubioși îți pot afecta sănătatea
Comanzi online paste Carbonara? Zeci de aditivi alimentari dubioși îți pot afecta sănătatea
Facebook Instagram X Whatsapp Linkedin PinterestInfoCons a realizat un studiu cu privire la ingredientele și valorile nutriționale pentru pastele carbonara ce se comercializează în restaurante.
Conform datelor existente în meniurile fizice din restaurantele ce au făcut obiectul studiului sau pe site-urile acestora de unde consumatorii pot comanda online produsele situația este următoarea:
Gramajul pe porţia de paste carbonara variază între 100 şi 555 de grame.
- Valoarea calorică raportată la 100 grame este cuprinsă între 184.98 kcal și 451.85 kcal , media fiind de 270.76 kcal
- Cantitate de sare raportată la 100 de grame de paste carbonara variază între 0.34 grame - 3.64 grame
- Cantitate de zahăr raportată la 100 de grame de paste carbonara variază între 0.46 grame - 4.12 grame
Atenție! La o porție de 555 grame, cantitatea de sare poate ajunge până la 20.20 grame și până la 22.87 grame de zahăr.
- Numărul de aditivi alimentari variază între 2 - 19 , însă media numericului de aditivi alimentari (E-uri) este de 9.
- Aditivi frecvent întâlniți: dextroza, polifosfati (E452), caragenan (E407), nitrat de sodiu (E251), ascorbat de sodiu (E301), amidon modificat (E1422), guma guar (E412), guma de carruba (E410), clorura de calciu (E509), dioxid de sulf (E220), iodat de potasiu , ferocianura de potasiu (E536), lecitine (E322) , lizozim (E1105), lactat de sodiu (E325), eritrobat de sodiu (E316), trifosfati (E451), sorbitoli (E420), lauroil arginat de etil (E243), acid ascorbic (E300), konjac (E425), clorura de potasiu (E508), citrati de sodiu (E331), nitrit de sodiu (E251), maltodextrina, fosfat de diamidon hidroxipropilic (E1442), extract de drojdie (E626), acid citric (E330), enzime, acid lactic (E270), nitrit de sodiu (E250), Nitamicin (E235), difosfati (E450), monoglutamat de sodiu (E621), esteri ai zaharozei cu acizi grasi (E473), digliceride (E471), lactat feros (E585), guma xantan (E415), fosfați de sodiu (E339), lactat de sodiu (E325), alga marina (E470a)
Pentru a identifica și a explicita descrierea aditivilor poate fi utilizată secțiunea de dicționar din cadrul Aplicației InfoCons .
Studiul a fost efectuat pe un număr de 61 preparate.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum maxim de 5 grame de sare pe zi și maxim 25 grame de zahăr pe zi pentru un adult.
Studiul a fost efectuat în Parteneriat cu declaratie-nutritionala.ro.
Fie că le consumăm în restaurant sau le comandăm online operatorul economic trebuie să respecte prevederile Ordinului ANPC nr. 201 din 19 aprilie 2022 referitor la furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective.
Ordinul ANPC are menirea de a aduce speranță printr-o informare corectă și transparentă pentru ca fiecare consumator să aleagă în cunoștință de cauză ținând cont de starea de sănătate precară a populației, consumatorii încă nu știu ce comandă, atât la restaurant, cât și de pe platformele online!
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News