REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

COMCM, pe un butoi de pulbere: active supraevaluate de 10 ori şi pierderi ţinute la secret

COMCM, pe un butoi de pulbere: active supraevaluate de 10 ori şi pierderi ţinute la secret

Replica API 26 mai 2011 | 00:00 221

SIF Transilvania îşi dezinformează acţionarii

SIF Transilvania îşi dezinformează acţionarii

COMCM SA Constanţa, măcinată din interior de un război între structurile sale de conducere, stă pe un butoi de pulbere, iar acţionarul majoritar, SIF Transilvania, se joacă cu focul pe la capătul fitilului. După cum arătam într-un număr anterior, unul din cei mai mari producători de betoane din Constanţa riscă să intre oricând în insolvenţă, după ce BNR a interzis COMCM-ului să mai emită file CEC până în mai 2012, după ce i s-au refuzat în bănci plăţi de peste 18 miliarde de lei vechi. Problemele nu se opresc însă aici şi sunt chiar mai grave decât atât. Din informaţiile noastre, COMCM este umflat de SIF Transilvania ca un peşte fugu, iar rezultatul poate fi la fel de otrăvitor pentru societate, dacă nu se intervine la timp.

Potrivit unor surse din secretariatul COMCM, un acţionar a convocat Adunarea Generală a Acţionarilor pentru ca cei din conducerea societăţii să explice de ce au falsificat informaţii esenţiale precum valoarea activului net şi exerciţiul financiar al COMCM. Sursele noastre spun că valoarea activelor societăţii a fost umflată şi de 10 ori faţă de valoarea reală, dezinformând astfel acţionarii COMCM, dar şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), organismul de stat menit să-i apere pe micii investitori. Diferenţa dintre valoarea declarată a "avuţiei" COMCM de către SIF Transilvania şi cea reală este uriaşă: peste 40 milioane de euro. Şi asta nu e tot. Alte surse, de această dată din contabilitatea COMCM, ne-au dezvăluit că cei de la SIF III au decis să bage sub preş pierderi de circa 1 milion de euro, din provizioane neînregistrate. Singura raţiune a dezinformărilor practicate de SIF Transilvania cu privire la situaţia reală a COMCM Constanţa ar fi aceea că SIF vrea să pară pe piaţă mai mare şi mai frumoasă decât este în realitate. De altfel, printr-un exerciţiu de imaginaţie, ne putem întreba care este situaţia reală a tuturor firmelor controlate de SIF Transilvania, presupunând că practică aceleaşi jonglerii şi prin alte părţi, nu numai la COMCM.

COMCM îşi aruncă în stradă chiriaşii şi proprii angajaţi

Şi pentru a parafraza expresia uzuală utilizată de orice investitor pe bursă atunci când face o raportare a activităţii societăţii sale, pentru o cât mai bună informare a acţionarilor COMCM, am adresat CNVM o solicitare oficială pe baza informaţiilor obţinute din interiorul societăţii; ca şi garant al bunei funcţionări a pieţei bursiere şi protector al micilor acţionari, CNVM va trebui să ne răspundă dacă ştia despre inducerea în eroare a pieţei de către SIF Transilvania şi, dacă da, care sunt măsurile ce le poate lua pentru remedierea situaţiei şi sancţiunile pe care ar putea să le aplice SIF-ului. Iar până la primirea unui răspuns oficial, pe care îl vom reda pentru informarea corectă a acţionarilor COMCM, mai prezentăm două situaţii delicate cu care se confruntă societatea constănţeană, pentru ca circul să fie complet. Prima se referă la fostul hotel Unirii, din Constanţa, de lângă Universitatea "Spiru Haret". Noua conducere a societăţii a decis să evacueze cei aproape 30 de studenţi cazaţi aici, chiar dacă aceştia au plătit pentru locurile lor, astfel încât luăm la cunoştinţă de un nou abuz săvârşit de COMCM. Conducerea vrea să închidă de tot clădirea, astfel încât, pe lângă chiriaşii aruncaţi în stradă, vor rămâne pe drumuri şi angajaţii care aveau grijă de acet hotel. O situaţie chiar mai gravă este şi cea de la blocul COMCM din zona Medeea, unde proprietarii şi chiriaşii celor 44 de apartamente au dat deja în judecată societatea pentru nerespectarea clauzelor contractuale şi înşelăciune. Vom reveni.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218