REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
25.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Comisia de Învățământ din Senat a amânat inițiativa legislativă pentru restituirea banilor elevilor navetiști

Comisia de Învățământ din Senat a amânat inițiativa legislativă pentru restituirea banilor elevilor navetiști

A.F. 19 septembrie 2023 | 18:14 801

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) trage un semnal de alarmă cu privire la decizia Comisiei de Învățământ din Senat de a amâna inițiativa legislativă ce realizează restituirea banilor elevilor navetiști!

Comisia de invatamant din Senat a amanat initiativa legislativa pentru restituirea banilor elevilor navetisti

Marți, 19 septembrie a.c., a avut loc ședința Comisiei pentru Învățământ din Senat, fiind dezbătut la punctul 5 de pe ordinea de zi propunerea legislativă privind unele măsuri ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale a României nr.16/2023, care prevedere restituirea banilor elevilor navetiști, decontați plafonat de ministrul Sorin Cîmpeanu. Aceasta a fost amânată, urmând să treacă tacit,  dovedind, din nou, că elevii nu sunt o prioritate pentru politicieni. 

În 2021, fostul ministru al educației, Sorin Cîmpeanu, a dat Ordonanța de Urgență 50/2021, lăsând elevii navetiști fără școală. Asociația Elevilor din Constanța a câștigat procesul la Curtea Constituțională a României, dovedind că este neconstituțională. Astfel, elevii au nevoie de despăgubiri, pentru sacrificiile pe care le-au făcut să ajungă la școală, statul decontându-le sub 30% din tariful real al biletelor.

Proiectul depus de Asociația Elevilor din Constanța prevedea restituirea banilor plătiți de elevi din oficiu, fără ca elevii să se adreseze instanțelor de judecată. Pensiile speciale au fost restituite prin OUG 4/2023, în urma unei situații juridice similare. Astfel, pensiile speciale reprezintă o prioritate pentru politicieni, în timp ce despăgubirea elevilor nu este considerată la fel de importantă.

Politicienii trebuie să plătească pentru faptul că au lăsat elevii fără transport gratuit, iar banii trebuie restituiți! 

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) este singura organizație de reprezentare a elevilor din județul Constanța, fiind prima asociație reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înființată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizație independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile și interesele elevilor. De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat ca un actor implicat în sistemul educațional, la nivel local și național, aducând plus valoare prin rezultatele obținute pentru elevii din județul Constanța și din România. Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacordarea dreptului de vot în Consiliul de administrație pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obținerea respectării legii în privința acordării reducerii la transportul local în comun și a burselor școlare pentru elevii din municipiul Constanța (2015) și obținerea acordării de manuale școlare gratuite pentru toți elevii din clasele a XI-a și a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curții de Apel Constanța (2016). 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Invatamantul este treaba familiei, nu pomana societății!! Exista scoli de cartier!!!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510