REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Comisia Europeană cere statelor UE să ajute Lituania, confruntată cu un val de migranţi orchestrat de Lukaşenko

Comisia Europeană cere statelor UE să ajute Lituania, confruntată cu un val de migranţi orchestrat de Lukaşenko

Replica API 31 iulie 2021 | 00:00 567

Comisia Europeană a cerut joi statelor UE să ajute Lituania în gestionarea valului de mii de migranţi ilegali orchestrat de Belarus ca represalii pentru sancţiunile europene.

''Inacceptabila instrumentalizare a oamenilor pentru scopuri politice trebuie să înceteze'', a menţionat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, într-o scrisoare adresată miniştrilor de interne din statele membre, consemnează agenţia DPA, citată de Agerpres.

''Prima noastră prioritate trebuie să fie asistarea Lituaniei în securizarea frontierei cu Belarus. Vă rog să contribuiţi la acest efort în mod prioritar'', mai spune ea în document, adăugând că agenţia europeană Frontex va suplimenta cu 36 numărul agenţilor la frontiera dintre Lituania şi Belarus, iar Comisia Europeană este pregătită să ajute Lituania cu 12 milioane de euro.

Aproape 200 de migranţi au trecut într-o singură zi săptămâna aceasta graniţa Lituaniei, astfel că numărul total al migranţilor veniţi dinspre Belarus de la începutul anului a depăşit 3.000, faţă de numai 81 în tot anul trecut. Majoritatea migranţilor sunt originari din Irak, dar şi din Siria sau ţări africane precum Congo, Camerun ori Guineea.

În faţa acestui aflux, guvernul de la Vilnius a înăsprit recent regulile privind azilul şi a început să ridice un gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei de 680 de kilometri cu Belarusul, însă construcţia gardului stagnează din cauza dificultăţilor de a procura sârma ghimpată.

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a ameninţat în mod repetat Uniunea Europeană că îi va lăsa să treacă graniţa pe migranţii clandestini ce doresc să ajungă în vestul Europei, ca represalii după sancţiunile instituite de UE împotriva ţării sale în urma acuzaţiilor privind fraudarea alegerilor prezidenţiale de anul trecut, reprimării manifestaţiilor opoziţiei şi recentei arestări a unui blogger activist preluat de la bordul unui avion forţat să aterizeze la Minsk.

Lukaşenko a declarat săptămâna trecută că nu se consideră obligat să protejeze Uniunea Europeană în faţa afluxului de migranţi ilegali, în condiţiile în care blocul comunitar a impus Belarusului sancţiuni care-i afectează economia, adăugând că migraţia către Europa este provocată în mare măsură de politicile unor state din UE. ''Voi i-aţi chemat, daţi-le tot ce le trebuie, puneţi-i pe picior de egalitate cu cetăţenii voştri!'', le-a transmis el ţărilor europene la care a făcut referire.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920