REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Comisia Europeană, 'îngrijorată' de evoluţiile recente din România

Comisia Europeană, 'îngrijorată' de evoluţiile recente din România

Replica API 25 ianuarie 2018 | 01:23 522

Comisia Europeană a transmis miercuri că este îngrijorată în legătură cu evoluţiile recente din România şi cere Parlamentului de la Bucureşti să reconsidere modificările din justiţie.

"Urmărim cu îngrijorare evoluţiile recente din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficace corupţia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene", se arată într-o declaraţie comună a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi a prim-vicepreşedintelui Frans Timmermans, publicată pe site-ul Comisiei.

"O condiţie esenţială pentru a putea renunţa treptat la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este ca progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile", se atrage atenţia în declaraţie.

"În cel mai recent raport privind mecanismul, din noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul că Guvernul şi Parlamentul ar trebui să asigure transparenţa totală a procesului legislativ privind legile justiţiei şi să ţină seama în mod corespunzător de consultările desfăşurate în cadrul acestuia. De asemenea, Comisia a precizat că un proces în care independenţa sistemului judiciar şi punctul de vedere al acestuia sunt apreciate şi luate în considerare în mod corespunzător şi în care se ţine seama de avizul Comisiei de la Veneţia reprezintă o condiţie prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor şi este un element important în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor de referinţă stabilite prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Poziţia Comisiei a fost susţinută de statele membre în cadrul concluziilor Consiliului adoptate în decembrie 2017", continuă declaraţia.

Comisia Europeană atrage de asemenea atenţia că, "potrivit ultimului raport privind MCV, legile justiţiei reprezintă un test important cu privire la măsura în care interesele legitime ale părţilor interesate din sistemul judiciar şi ale altor părţi interesate au ocazia să fie exprimate şi sunt luate suficient în considerare în cadrul deciziilor finale".

"Evenimentele de până acum nu au contribuit cu nimic la rezolvarea acestor preocupări", avertizează Juncker şi Timmermans.

"Comisia face apel la Parlamentul României să regândească acţiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei şi să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat. Comisia îşi reafirmă disponibilitatea de a coopera şi de a sprijini autorităţile române în acest proces", se adaugă în declaraţie.

"Comisia avertizează din nou cu privire la pericolul regresării şi va analiza în detaliu modificările finale aduse legii justiţiei, codurilor penale şi legilor privind conflictul de interese şi corupţia pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenţei sistemului judiciar şi de combatere a corupţiei", se mai subliniază în finalul declaraţie, potrivit Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pai cum sa nu fie ingrijorat Juncker? Daca Romania nu face ce le zice SOROS - la noi prin cei ce demonstreaza in piata, care demonstreaza pe banii lui -, gata cu dolareii sau euroii. De unde isi mai finanteaza Juncker existenta luxirianta? Cat il priveste pe Timmermans, se adevereste proverbul romanesc: Vulpea cand nu ajunge la struguri zice ca sunt acri. Si cat de acre au fost refuzurile Romaniei de a vinde olandezilor portul Constanta si cumpararea de noi a covertelor vechi ale acestora.
0
0
legile sunt ok , vezi raspunsul de la venetia trimis ICCJ, tu esti bou si nu le intelegi , asta e alta problema . MACOVEI INSTIGA IMPOTRIVA ROMANILOR SI A ROMANIEI , ESTE O RUSINE . DANE . CINE TE INJECTEAZA O FACE PROST , BOULE , ASA CUM MEDICII RASPUND , ASA TREBUIE SA RASPUNDA SI MAGISTRATII , ADMINISTRATIV-PENAL SI FINANCIAR .
1
1
Si pe buna dreptate,atat timp cat infractorii din parlament refuza sa trimita legile comisiei de la Venetia.Trimiteti legile si incheiati discutia!
1
2
Dar despre sutele de condamnari la CEDO de ce nu vorbesc membrii Comisiei sau de faptul ca jumatate din Codul penal si cel de procedura penala sunt declarare neconstitutionale? Taticu, mai lasati-ne in pace ca legislatiile tarilor occidentale sunt varza, ati vrut sa experimentati pe noi tot, reforme economice, in justitie, tocmai din cauza asta ati creat idiotenia de MCV!
1
1
Modificarile la legile justitiei sunt bune. Aratati ne un singur articol in neregula.
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367