REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Comisia Europeană ne sancţionează pentru Legea produselor românești din hipermarketuri

Comisia Europeană ne sancţionează pentru Legea produselor românești din hipermarketuri

Replica API 16 februarie 2017 | 00:19 346

Comisia Europeană (CE) a lansat proceduri de infrigement împotriva României și Ungariei în privința comerțului cu amănuntul al produselor agricole și alimentare, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

CE a decis miercuri să trimită scrisori de somație României și Ungariei pe motiv că reglementările lor naționale privind comerțul cu amănuntul al produsele agricole și alimentare nu corespund legislației UE.

În România, se solicită marilor retaileri să achiziționeze cel puțin 51% din produsele agricole și alimentare de la producătorii locali, ceea ce provoacă temeri privind respectarea principiului liberei circulații a bunurilor. Aceeași lege cere retailerilor să promoveze produsele de origine română, restricționând deciziile lor comerciale referitoare la ce produse să fie plasate în ofertă, ceea ce contrazice libertatea de stabilire (articolul 49 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene).

Conform reglementărilor UE, restricționarea acestor libertăți este permisă numai când există o necesitate justificată de protejare de prim rang a interesului public, cum ar fi sănătatea publică. Nici Ungaria și nici România nu au furnizat dovezi că măsurile adoptate pe plan național sunt justificate și proporționate. Autoritățile ungare și române au două luni la dispoziție pentru a răspunde argumentelor prezentate de CE.

În Ungaria, o nouă lege obligă retailerii să aplice aceeași marjă de profit produselor agricole și alimentare importate sau din producția internă, chiar dacă costul produselor importate este afectat de fluctuațiile de curs valutar. Aceasta ar putea descuraja vânzarea produselor agricole și alimentare importate comparativ cu cele din producția internă. Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorările privind principiul liberei circulații a bunurilor (Articolul 34 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene).

sursa: Agerpres

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Frati romani,daca vrem sa ne aparam tara de aceste multinationale hai sa urmam exemplul polonezilor si sa nu mai cumparam nimic din Kaufland,Lidl,Penny,Billa,Auchan,Careffur,etc.Hai fratilor romani sa-i facem sa plece singuri din tara noastra!
0
0
ne-au facut sclavii europei , CAPUL SUS ROMANIA , klaus e neamt , niciodata nu se va zbate pt romania . HAIDETI SA CEREM RESPECT DIN PARTEA UNIUNII , NU UMILINTA . ROMANIA ESTE PUTERNICA , DACA NU AR FI FURATA DE MULTINATIONALE , IN 2-3 ANI SE PISA PE UE .
1
0
Partea Romana sa verifice si alte state din Europa, ca sa ia lectii. CE vrea sa fim noi mai fraieri.
2
0
vrea sa ramanem in continuare cobaii pe care testeaza toate laturile lor. Legea romaneasca este buna. sa fie aplicata. pe timpul lui Ceasca din productie interna este acoperita 80 la suta din necesarul de hrana pentru 24 milioane romani, dar boul exporta jumatate din aceasta hrana.
1
1
Legea e de fapt buna. Dar trebuia sa vina la pachet si cu alte masuri. Cum ar fi centre de colectare si sortare a marfii, silozuri si depozite pt produse pe timpul iernii, asistenta pt cei care vor sa se reuneasca in asociatii, incurajarea lor sa se asocieze, un sistem de irigatii bine pus la punct, astfel incat sa poti asigura o productie constanta, etc. Il injuram noi pe Ceasca, dar CentroCoop-ul de pe vremea lui era foarte bine pus la punct si asigura o piata de desfacere solida pt toate produsele. Azi procesatorii importa mat. prima din HG si PL, in timp ce RO arunca la gunoi zeci de tone.
3
0
nae esti ydyot
1
1
alta lege data gratuit,in superalimentare afara de portocale de buzau si banane sucevene alta marfa romaneasca nu gasesti,a, mai este bereeea.
2
2
Da de ce nu obliga comisia europena ca salariul sa fie la fel ca in UE? Ce diferenta este de exemplu intre casierul de la hypermaketul din Romania si cel de la hipermerketul din UE de e asa mare diferenta de salarii? Astia ne vor sclavi pe veci cu presedintele si guvernul impus de ei.
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218