REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Comisia Europeană prevede includerea amprentelor digitale pe cărţile de identitate

Comisia Europeană prevede includerea amprentelor digitale pe cărţile de identitate

Replica API 17 aprilie 2018 | 00:00 187

Comisia Europeană doreşte să impună obligativitatea includerii datelor biometrice în cărţile de identitate naţionale ale ţărilor care le eliberează, cum ar fi amprentele digitale, o măsură cuprinsă într-un pachet de propuneri privind securitatea UE prezentate marţi la Strasbourg, potrivit AFP şi Le Soir, conform agerpres.ro.

Bruxelles-ul a prezentat o serie de măsuri vizând 'restrângerea şi mai mult a perimetrului acţiunilor teroriştilor şi infractorilor, lipsindu-i de mijloacele de care au nevoie pentru a planifica, finanţa şi a comite crimele'.

În ţările UE care emit cărţi de identitate se estimează că 80 de milioane de europeni deţin în prezent o carte de identitate ce nu poate fi citită de maşină şi fără identificatori biometrici, potrivit estimărilor Comisiei, care încearcă să contracareze contrafacerea de documente 'pe care teroriştii şi infractorii le pot folosi pentru a intra în UE dintr-o ţară terţă'.

'Unele state membre au în continuare buletine de identitate pe hârtie', cum este Grecia, subliniază un oficial de rang înalt al Comisiei. 'Suntem în conformitate doar cu regimul impus pentru paşapoarte', argumentează aceeaşi sursă.

Comisia insistă asupra faptului că nu este necesar să se impună stabilirea unui act de identitate în ţările care nu le eliberează.

Printre celelalte măsuri, care trebuie discutate acum de către legiuitorii UE, Parlamentul şi statele membre, Comisia propune, printre altele, interzicerea noilor substanţe chimice susceptibile să fie utilizate la fabricarea explozivilor artizanali şi întărirea controlului asupra celor care achiziţionează acest tip de produs.

La capitolul 'finanţarea terorismului ', Comisia urmăreşte să autorizeze 'instituţiile de aplicare a legii şi birourile de recuperare a activelor (să aibă) acces direct, de la caz la caz, la informaţii bancare din registrele naţionale centralizate, care să permită autorităţilor să identifice băncile în care un suspect deţine unul sau mai multe conturi'.

În fine, aceasta doreşte să actualizeze normele UE privind exportul şi importul de arme de foc de uz civil, îmbunătăţind procedurile de control şi consolidând schimbul de informaţii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367