REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
17.5° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Comisia Europeană vrea să impulsioneze pieţele de capital ale Europei

Comisia Europeană vrea să impulsioneze pieţele de capital ale Europei

Replica API 25 septembrie 2020 | 00:00 927

Comisia Europeană a publicat joi un nou plan de acţiune ambiţios, menit să impulsioneze, în următorii ani, uniunea pieţelor de capital (UPC) ale Uniunii Europene, informează un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres.

În prezent, prioritatea absolută a UE este asigurarea faptului că Europa se redresează în urma crizei economice fără precedent provocate de pandemia de COVID-19. În acest scop, va fi esenţial să se dezvolte pieţele de capital ale UE şi să se asigure accesul la finanţarea de pe piaţă.

Pieţele de capital de mari dimensiuni şi integrate vor facilita redresarea UE, asigurând faptul că întreprinderile - în special întreprinderile mici şi mijlocii - au acces la surse de finanţare şi că deponenţii europeni au încredere să facă investiţii pentru viitorul lor. Pieţele de capital dinamice vor sprijini, de asemenea, tranziţia verde şi cea digitală a Europei, contribuind totodată la crearea unei economii mai favorabile incluziunii şi mai reziliente. Uniunea pieţelor de capital este, de asemenea, esenţială pentru consolidarea rolului internaţional al monedei euro.

"Ca urmare a crizei provocate de pandemia de COVID-19, activitatea noastră privind crearea unei uniuni a pieţelor de capital a devenit urgentă. Forţa redresării noastre economice va depinde în mod decisiv de buna funcţionare a pieţelor noastre de capital şi de măsura în care cetăţenii şi întreprinderile pot avea acces la oportunităţi de investiţii şi la finanţarea de pe piaţă de care au nevoie. Trebuie să generăm investiţii masive pentru ca economia UE să devină mai durabilă, mai digitală, mai favorabilă incluziunii şi mai rezilientă. Planul de acţiune prezentat astăzi urmăreşte să abordeze în mod decisiv unele dintre obstacolele rămase în calea unei pieţe unice de capital", a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor.

Planul de acţiune are trei obiective-cheie: asigurarea faptului că redresarea economică a UE este verde, digitală, favorabilă incluziunii şi rezilientă, prin îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru întreprinderile europene, în special pentru IMM-uri; transformarea UE într-un loc şi mai sigur pentru economiile şi investiţiile pe termen lung ale persoanelor fizice şi integrarea pieţelor de capital naţionale într-o autentică piaţă unică de capital la nivelul UE.

În acest scop, Comisia a prezentat şaisprezece măsuri specifice, menite să asigure realizarea de progrese reale în vederea finalizării UPC. Printre măsurile anunţate joi se numără şi cele prin care UE: va crea un punct unic de acces la datele întreprinderilor, destinat investitorilor; va sprijini asigurătorii şi băncile să investească mai mult în întreprinderile din UE şi va consolida protecţia investiţiilor pentru a sprijini în mai mare măsură investiţiile transfrontaliere pe teritoriul său.

De asemenea, UE va facilita monitorizarea adecvării pensiilor în întreaga Europă, va spori armonizarea sau convergenţa normelor în materie de insolvenţă şi va încuraja realizarea de progrese în ceea ce priveşte convergenţa în materie de supraveghere şi aplicarea consecventă a cadrului unic de reglementare pentru pieţele financiare în UE.

Aceste măsuri se bazează pe progresele înregistrate în cadrul Planului de acţiune din 2015 privind uniunea pieţelor de capital şi pe evaluarea la jumătatea perioadei din 2017 şi dau curs solicitărilor Parlamentului European [proiect de raport din proprie iniţiativă (INI), iunie 2020] şi ale Consiliului (Concluziile Consiliului, 5 decembrie 2019). Aceste măsuri se bazează, de asemenea, pe discuţii detaliate cu părţile interesate şi pe recomandările Forumului la nivel înalt privind uniunea pieţelor de capital.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102