REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Comisia juridică: Anumite infracţiuni de corupţie se pedepsesc dacă scopul e obţinerea pentru sine de foloase necuvenite

Comisia juridică: Anumite infracţiuni de corupţie se pedepsesc dacă scopul e obţinerea pentru sine de foloase necuvenite

Replica API 20 iunie 2018 | 02:10 458

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, că efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia se pedepseşte doar dacă este săvârşită în scopul obţinerii "pentru sine" - nu şi pentru altul, cum prevede acum legea - de bunuri sau alte foloase "materiale" necuvenite.

Proiectul semnat de mai mulţi parlamentari PSD, printre care Cătălin Rădulescu, şi aprobat de Comisia juridică, cu 12 voturi "pentru" şi patru "împotrivă", propune modificarea articolului 12 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

"Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase materiale necuvenite: efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale; folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii", prevede textul adoptat.

"În sensul prezentei legi, operaţiunile financiare constau în operaţiuni care antrenează circulaţia de capital, operaţiuni de bancă, de schimb valutar sau de credit, operaţiuni de plasament, în burse, în asigurări, în plasament mutual ori privitor la conturile bancare şi cele asimilate acestora, tranzacţii comerciale interne şi internaţionale. Pentru a fi efectuate ca acte de comerţ, operaţiunile financiare trebuie să constituie o acţiune de intermediere în circulaţia bunurilor, făcută în mod organizat şi sistematic în scopul obţinerii de profit", stipulează un amendament adoptat de comisie.

În legea în vigoare, sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani faptele săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

"S-au adus modificări prin care se dă liber la aceste infracţiuni de corupţie prin interpuşi. Vor fi considerate infracţiuni doar faptele săvârşite în scopul obţinerii doar pentru sine, nu şi pentru alţii, cum este în legislaţia în vigoare în prezent, obţinerii doar de foloase materiale, nu foloase de orice natură cum este în prezent. Avem două modificări prin care se restrânge foarte mult sfera de aplicare a acestui articol şi asta înseamnă în realitate o dezincriminare parţială a acestei fapte de corupţie", a declarat deputatul USR Stelian Ion.

"Dacă, spre exemplu, se efectuează o operaţiune financiară incompatibilă cu funcţia pe care o desfăşoară un demnitar şi această operaţiune va fi făcută în viitor în scopul obţinerii unui folos pentru o rudă apropiată, în sensul angajării sau obţinerea unei autorizaţii fără respectarea tuturor prevederilor legale, pentru un avantaj care nu este material, nu va mai fi infracţiune", a mai explicat el.

Preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a afirmat că modificările se referă la definirea operaţiunilor financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia. "Ca să ştim ce sunt acestea, ele trebuiau să fie definite, în aşa fel încât să nu ne încurcăm. O definiţie corectă face foarte bine pentru lege", a spus Nicolicea.

El a explicat de ce proiectul se referă doar la foloase obţinute "pentru sine" şi s-a eliminat referirea la foloase obţinute "pentru altul".

"Operaţiunea de acţiune de comerţ pe care o faci incompatibilă cu funcţia nu pot să o faci decât pentru tine. Prima chestiune. Dacă sunt operaţiuni financiare evident că nu pot să obţii foloase gen voturi sau like-uri. Era o sintagmă greşită. Nu se pune problema dacă încurcă, se pune problema dacă clarifică anumite lucruri pentru că s-au întâmplat lucruri greşite în trecut şi să nu se mai întâmple", a indicat Nicolicea.

Semnatarii proiectului sunt Rădulescu Cătălin - Marian, Bucura - Oprescu Simona, Căruceru Aida - Cristina, Cosma Andreea, Gavriliţă Bianca - Miruna, Halici Nicuşor, Iancu Iulian, Moagher Laura - Mihaela, Neaţă Eugen, Pau Radu - Adrian, Presură Alexandra, Suciu Matei, Ursu Răzvan - Ion, Vasilică Radu Costin, Velcea Nicolae, Vrăjitoru Sorinel - Marian.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor care este for decizional.

Citește mai mult pe Rtv.net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
porc basist , du - te la munca , lasa cersitul si postatul pe o bere la pet si un pachet de tigari .
1
1
Culmea nebuniei!Tragi sforile pt un coleg si el la randul lui pt tine.Nimeni nu incalca legea si ambii se aleg cu sacii plin cu furaciuni.Nu,nu cred ca sunt atat de idioti sau cei de la CCR atat de perversi incat sa dea verde acestei magarii.
1
1
multa dreptate ai, cu completarea ca de un astfel de tratament ar trebui sa beneficieza intreaga haita de hoti in frunte cu penalul ordinar si infractorul nr 1 al tarii, inginerul repetent, pui de militrian- draknea
1
0
Asta ar trebui impuscat la prima strigare . Un bax de incarcatoare cu cartuse de 12,5 mm , descarcate in moaca limbricului mafiot !
2
0
Da, operatiuni financiare care duc la insolventa, mai nou se poarta.Dupa ce au obtinut foloase personale si pentru toata familia pana la al noulea neam, nu se mai face profit cativa ani si se declara falimentar.Iar banii sunt pe undeva pe unde a intarcat dracu iapa , se refugiaza pe acolo si sa vezi belea ca nu se poate face extradarea.Se judeca in lipsa si e achitat. Hai la furaciuni ca suna bine.
2
0
adica cum contabilil firmei face smecheriile pt patron si-si ia dreptul si-i nevinovat ca n-a facut pt el prea hotie pe fata
3
0
si pt altul e ok...serviciu contra serviciu...
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614