rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 27 februarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

După ENEL, constănţenii au început să reclame la OPC şi furnizorul de gaze

Compania de gaze Engie, o BOMBĂ socială care va exploda în curând în Constanţa

Începând cu data de 1 ianuarie 2016, Congaz, companie ce are ca obiect de activitate distribuţia şi furnizarea de gaze naturale în judeţul Constanţa, a fost integrată în GDF SUEZ Energy România. Integrarea s-a întâmplat ca urmare a achiziţiei succesive de către GDF SUEZ Energy România a pachetelor de acţiuni deţinute de OMV Petrom, E.ON Ruhrgas International în 2014 şi Petroconst în 2015. De când a avut loc această intergrare, reclamaţiile constănţenilor la adresa acestei firme au început să curgă!

Clienţii sunt nemulţumiţi, susţinând că, de la preluare, facturile au început să „ardă” la buzunare, cererile clienţilor de racordare nu mai sunt găsite de către lucrătorii companiei şi solicită refacerea documentaţiei – fapt care arată debandada din companie -, iar de dată recentă a început schimbarea contorilor de gaze, lucru care seamănă cu o „sifonare” a banilor! La Constanţa, firma care lucrează este din Prahova, iar costurile acestor modificări urmează să fie suportate, desigur, tot de către clienţii înnebuniţi că au scăpat de dracu’ şi au dat de tac-su! aşadar, nemulţumirile la adresa furnizorului de electricitate ENEL (multe la număr) urmează să fie ajunse din urmă şi de cele la adresa furnizorului de gaze naturale.

sursa foto: energycenter.ro

De la începutul anului, constănţenii au depus împotriva companiei de gaze Engie 39 de reclamaţii la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor. Potrivit OPC, cele mai multe reclamaţii au fost legate de faptul că nu a existat o citire a contorilor, iar facturile emise pe baza unor estimări indicau un consum mai mare decât cel real. Constănţenii au mai avut nemulţumiri legate şi de respectarea termenului de racordare la sistemul de distribuţie a gazelor naturale. Mai mult, sunt cetăţeni care susţin că au avut neplăcuta surpriză de a constata că Engie nu mai găseşte documentele depuse de aceştia înainte de preluarea companiei:

„Am depus dosar de racordare, iar firma care a preluat furnizorul de gaze ne-a transmis că nu ne mai găseşte documentele. Este inadmisibil aşa ceva. stăm să refacem dosarul şi să treacă timpul... Deja regret că am început demersurile pentru racordarea la gaze”, ne-a declarat un constănţean. Faţă de aceste aspecte, Protecţia Consumatorilor spune că de la începutul anului şi până în prezent au fost înregistrate 39 de reclamaţii la adresa furnizorului de gaze naturale şi electricitate Engie. Acestea se referă la facturile emise în luna decembrie, facturi ce indicau debite mai mari decât cele reale, întrucât nu au mai fost efectuate deplasări în teren pentru a citi contoarele.

„Au fost consumatori care au reclamat faptul că în urma estimărilor li s-a facturat un consum mai mare faţă de lunile anterioare. Aceste lucruri s-au reglat în factura următoare prin citirea contorilor şi prin regularizare. Dacă s-a emis o factură mai mare, diferenţa s-a văzut în factura următoare”, a declarat, pentru „Replica”, Lucian Lungoci, purtătorul de cuvânt al OPC Constanţa. De asemenea, se pare că cetăţenii au avut nemulţumiri legate şi de termenul lung de racordare la sistemul de distribuţie a gazelor naturale, însă atât OPC-ul cât şi reprezentanţii Engie spun că acest lucru se datorează faptului că cei care doresc să beneficieze de aceste servicii trebuie să obţină mai întâi o serie de avize şi autorizaţii de la autorităţile locale.

Cum se justifică Engie

Asta.. în ciuda faptului că există şi situaţii în care pur şi simplu Engie a „rătăcit” dosarele clienţilor, iar pe bună dreptate oamenii sunt revoltaţi!

"Procesul este mai îndelungat deoarece sunt necesare documente eliberate de către autorităţile locale şi care sunt necesare obţinerii certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire, precum şi documente din partea altor furnizori de utilităţi pentru obţinerea avizelor necesare”, spun cei de la Engie.

Iar OPC enumeră şi documentele necesare încheierii contractului. „În contractul privind racordarea la sistemul de distribuţie a gazelor naturale este prevăzut un termen în conformitate cu ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, respectiv un termen de 12 luni. După semnarea acestui contract urmează mai multe etape de realizare a instalaţiei. În primă fază este vorba de emiterea către firma constructoare a comenzii de execuţie, ridicarea autorizaţiei de intervenţie în domeniul public, apoi se execută lucrarea de racordare la sistemul de distribuţie a gazelor naturale, iar la final, recepţia şi punerea în funcţiune a instalaţiei. Pentru realizarea acestui demers, nişte consumatori au solicitat un aviz de la RADET, care de cele mai multe ori este nefavorabil, din cauza debitului datoriilor pe care le au asociaţiile de proprietari sau din cauză că nu există debranşări legale. După ce au luat acest aviz, s-au adresat Primăriei în vederea obţinerii autorizaţiei de construire, apoi s-au adresat SC Confort Urban SRL pentru obţinerea autorizaţiilor de intervenire în domeniul public. Când au toate aceste documente, abia atunci se poate executa lucrarea de racordare la sistemul de distribuţie a gazelor naturale. De aceea există şi termenul de 12 luni de la momentul semnării contractului, în care trebuie să se efectueze lucrarea de racordare”, spune Lungoci.

Cetățenii au sesizat OPC-ului și faptul că debitul indicat de contoare nu ar fi real. Reprezentanții instituției spun că aparatele au fost ridicate și verificate, rezultând că nu era nimic în neregulă cu ele. ”A mai fost o reclamație unde Congazul a ridicat un contor de la un consumator și în urma expertizării acestuia, s-a constat că s-a intervenit neautorizat asupra lui. De data aceasta consumul afișat era mult mai mic, iar Congazul a calculat, conform unui ordin ANRE, o lună capacitatea maximă din contract, ca și cum ar funcționa 24 din 24, ieșind sume imense”, a adăugat Lucian Lungoci.

Tarifele companiei de gaze

Unii cetățeni susțin că au primit facturi mult mai mari față de lunile în care facturile la gaz veneau sub denumirea de Congaz, acest lucru fiind valabil pentru prima lună de când GDF SUEZ a cumpărat acțiunile. La acest lucru, reprezentanții Engie spun că tarifele sunt stabilite prin ordinul numărul 105/2015 al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, respectiv : B.1. Cu un consum anual mai mic de 23,25 MWh -Tarif - 114,16 lei/MWh; B.2. Cu un consum anual între 23,26 MWh şi 116,28 MWh Tarif - 113,99 lei/MWh; B.3. Cu un consum anual între 116,29 MWh şi 1.162,78 MWh – Tarif – 111,41 lei/MWh; B.4. Cu un consum anual între 1.162,79 MWh şi 11.627,78 MWh - Tarif - 110,04 lei/MWh.

”De la 1 ianuarie 2016 și până în prezent au fost înregistrate aproximativ 5400 de solicitări provenite din aria judeţului Constanţa, care vizează fie racordarea la sistemul de distribuţie a gazelor naturale pentru clienţii noi, fie alte aspecte precum modificări ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale sau ale debitelor de consum, separarea consumului de gaze naturale pentru clienţii existenţi. Aproximativ 24% din numărul solicitărilor depuse presupun racordarea la sistemul de distribuţie a clienţilor noi, respectiv construirea unui branşament de gaze naturale”, au declarat, pentru ”Replica”, reprezentanții Engie.

Timp standard de răspuns: 30 de zile

Aceștia susțin că timpul standard de răspuns la cererile de acord de acces la sistemul de distribuţie a gazelor naturale este de 30 de zile, conform HG 1043/2004.

"Timpul de răspuns depinde de natura solicitării iniţiate de către clienţi. Sunt solicitări care sunt tratate pe loc şi sunt solicitări care necesită un timp mai îndelungat pentru răspuns. În ceea ce priveşte cererile ce vizează modificări ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, separarea consumului de gaze naturale, modificarea debitelor de gaze naturale, timpul maxim de răspuns este de 15 zile. În ceea ce privește cererile de acces care necesită realizarea unui branşament, termenul de răspuns este cuprins între 26 şi 30 de zile", susțin cei de la Engie. Ei mai spun și că nu au în prezent nici o cerere neonorată din anul 2015, explicând că pentru contractele de racordare, procedura se află în desfășurare, urmând ca lucrările de execuţie a branşamentelor să fie realizate în termenul de 12 de luni prevăzut în contract:

"Referitor la cererile ce vizează modificări ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, separarea consumului de gaze naturale și modificarea debitelor de gaze naturale, nu există cereri neonorate din anul 2015. În ceea ce priveşte cererile de acces care necesită realizarea unui branşament la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale, pentru care s-a încheiat un contract de racordare, procedura de racordare se află în derulare, urmând ca lucrările de execuţie a branşamentelor să fie realizate în termenul contractual de 12 de luni. Pentru acest tip de lucrări, procesul este mai îndelungat deoarece sunt necesare documente eliberate de către autorităţile locale şi care sunt necesare obţinerii certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire, precum şi documente din partea altor furnizori de utilităţi pentru obţinerea avizelor necesare”, au adăugat reprezentanții Engie.

Istoricul Engie

Începând cu data de 1 ianuarie 2016, Congaz, companie având ca obiect de activitate distribuţia şi furnizarea de gaze naturale în judeţul Constanţa, a fost integrată în GDF SUEZ Energy România. Integrarea a venit ca urmare a achiziţiei succesive de către GDF SUEZ Energy România a pachetelor de acţiuni deţinute de OMV Petrom, E.ON Ruhrgas International în 2014 şi Petroconst în 2015. Începând cu 28 martie 2016, GDF SUEZ Energy România și-a schimbat denumirea în ENGIE Romania, iar Distrigaz Confort, companie membră a grupului, și-a schimbat denumirea în ENGIE Servicii.

În procesul de integrare, activitatea de furnizare a gazelor naturale derulată de Congaz a fost preluată de GDF SUEZ Energy România care a adoptat recent marca comercială ENGIE. De asemenea, activitatea de distribuție a gazelor naturale a companiei va fi preluată de către Distrigaz Sud Rețele, filială a GDF SUEZ Energy România. GDF SUEZ Energy România a anunțat schimbarea mărcii comerciale în ENGIE şi în România. Adoptarea noului brand ENGIE în România urmează ca o etapă a procesului internaţional de rebranding al mărcii GDF SUEZ în ENGIE, derulat sub moto-ul ”Lumea se schimbă şi, odată cu ea, energia noastră” şi anunţat de către Grup în data de 24 aprilie 2015.

ENGIE este prezent în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice. GDF SUEZ Energy România este principala filială a Grupului ENGIE în România. Aceasta deţine companiile Distrigaz Sud Reţele, Distrigaz Confort, Alizeu Eolian şi Brăila Winds. GDF SUEZ Energy România activează în domenii de distribuţie şi furnizare de gaze naturale, furnizare de electricitate, servicii tehnice pentru instalaţiile de gaze naturale şi centrale termice şi producţie de electricitate.

Vom reveni cu detalii despres haosul de la Engie Constanţa(fostul Congaz).

Geanina DRĂGOI, Rocsana CRISTEA

luni, 18 aprilie 2016678
Comentarii

03andrei(31 oct 13:46)
Cei mai mari minciosi pe banii nostri.Am vandut tot nimic nu mai ne apartine..Ne chinuim de 4 ani sa ne racordam la gaz momiti de niste lichele Comgaz si Distrigaz care promit 'fericire "dupa debransare de la RADET si ne promit de cca 4 ani timp in care stam in frig copii si batrani cu tate ca am achitat tot ce au cerut fara acte cu care sa probeze sumele cerute.Imobile din str,George Enescu nr 9 si11 C-ta.Talhari ,spagari neprofesionisti manageri de rahat
04george(11 aug 10:13)
hotii,hotiloe mai au un Pcs care se foloseste la trecerea gazului prin conducta distribuitorului,respectiv distrigaz,pe care il platim noi consumatorii,hotiiiii!
02Ionel(27 feb 16:19)
Ati vazut cum fac ei regularizarea? Iti pun indexul vechi de pe factura de acum doua luni si indexul nou vin si il citesc pe contoar, astfel platesti doua facturi inca odata si fac si regularizarea, Furt pe fata!
mai mult...Replica
26 feb 23:03ReplicaPoarta 6: ZECE mașini AVARIATE, din pricina unui individ fără PERMIS. Mașina avea numere FALSE

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină vineri, 26 februarie, pe strada Brizei acolo unde a...3908

27 feb 14:07ReplicaCHIȚAC: REFERENDUMUL pentru DEMITEREA mea îl vor politicienii și presa pe care i-am decuplat de la BANII PUBLICI7144
27 feb 13:13ReplicaSITUAȚIA COVID, la CONSTANȚA2113
27 feb 14:58ReplicaAngajat al restaurantului MARCO POLO, INFECTAT cu COVID-19

Un angajat al restaurantului Marco Polo din Constanța a fost depistat cu noul coronavirus, motiv pentru care patronul...1934

27 feb 00:19ReplicaDECLARAȚIA de AVERE, locul unde PSD-istul MIHĂILESCU își ascunde INTERESELE financiare2655
27 feb 22:25ReplicaDirecția de Drumuri Constanța CUMPĂRĂ mănuși de unică folosință de la un fost SENATOR1412
27 feb 22:26ReplicaFĂGĂDĂU, la un pas de faliment?! Cere bani de la ANAF, iar firmele soției nu mai au PROFIT

De când a plecat din primărie, nu s-a mai auzit nimic de Decebal Făgădău. A ieșit complet din viața politică și...4447

27 feb 22:27ReplicaViorel IONESCU, primarul din HÂRȘOVA: CONSILIERII locali sunt precum COPIII de GRĂDINIȚĂ!862
27 feb 22:38ReplicaMinistrul Justiției, STELIAN ION, LOVEȘTE în INTERLOPI3273
27 feb 22:45ReplicaBate PANDEMIA prin buzunarele comercianţilor de MĂRŢIŞOARE

Lunile februarie şi martie sunt cele în care buzunarele bărbaţilor suferă cel mai mult. Imediat după Ziua...891

27 feb 00:05ReplicaCINE i-o fi dat lu' ăsta PERMISUL?1618
27 feb 22:47ReplicaBEAT şi SUPĂRAT că a pierdut la RULETĂ, a făcut RAVAGII în SALA de JOCURI1927
Vremea
6.8°6.8° - 7.6° sâmbătă, 27 februarie 2021
ConstanțaUmiditate: 75%
Vânt: 8.13 m/s
Presiune: 1023 milibari

Loto
6/4910273412931
5/4032301819411
joker2448403019
Horoscop
mai mult...SPSportRT
27 feb 00:00SportDinamo - Viitorul 0-5. Cel mai mare succes al constănțenilor în istoria meciurilor directe cu "câinii"

Viitorul a spulberat Dinamo chiar în Ștefan cel Mare cu cel mai drastic scor din istoria confruntărilor directe, 5-0....599

27 feb 23:04SportBOMBĂ! Judecătorii au dispus eliminarea de pe internet a înregistrării cu MARICA prins cu soţia unui alt bărbat

La solicitarea avocatelor Luiza Budușan şi Mihaela Cristea, care o reprezintă pe Ana Muntean, Tribunalul Cluj a...1195

27 feb 00:05SportValeriu Iftime, despre scandalul VAR: ” Liga e de vină. Avem nevoie de un om viu, Gino Iorgulescu e pierdut!”

...511

27 feb 00:00SportCe s-a întâmplat în vestiarul lui U Cluj după victoria cu Slatina obținută la ultima fază a meciului

Dorința celor de la U Cluj de a promova în Liga 1 este atât de mare încât orice victorie din Liga 2 este privită...485

Local
27 feb 23:02LocalPROGRAMĂRI online pentru CĂSĂTORII, la Constanța

Administrația Locală a anunțat că, pentru a veni în întâmpinarea constănţenilor care doresc să-şi unească...700

27 feb 22:58LocalHoţ din LOCUINŢE, REŢINUT de poliţiştii constănţeni

Urmare a cercetărilor în 11 dosare de cercetare penală care vizează săvârșirea infracțiunilor de furt calificat,...895

27 feb 22:58LocalADOLESCENT de 17 ani, luat la BĂTAIE, în plină stradă, de doi INDIVIZI

1080

27 feb 23:02LocalSe SCHIMBĂ SCENARIUL în alte 15 UNITĂȚI de ÎNVĂȚĂMÂNT

În cadrul CJSU, a fost votată hotărârea nr. 27. Aceasta prevede schimbarea a 15 scenarii de funcționare pentru...950

27 feb 23:02LocalRAEDPP taie în CARNE VIE: e vorba despre un SPAȚIU din PARCUL Tomis II

Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța a demarat controale în ceea ce privește...5400

27 feb 23:01LocalTeatrul de Stat: Spectacolul „Jocuri în curtea din spate” – disponibil în VR 360

Teatrul de Stat Constanța este al doilea teatru din țară care lansează una dintre producțiile sale adaptată în...533

27 feb 22:57LocalPatru noi centre de vaccinare în județul Constanța

Patru noi fluxuri de vaccinare vor deveni operaționale, în județul Constanța, începând de luni, 1 martie 2021....1366

27 feb 22:58LocalA CRESCUT uşor INCIDENŢA cazurilor de COVID în Constanța

În ultimele 24 de ore, incidenţa cazurilor de Covid din municipiul Constanţa a înregistrat o creştere uşoară....1394

27 feb 22:58LocalDirecția Județeană de Statistică Constanța anunță recensământul populației și locuințelor de probă

1041

Politică
27 feb 00:00PoliticăComisiile reunite de buget-finanţe - raport favorabil pentru bugetul Ministerului Justiţiei

Bugetul Ministerului Justiţiei pentru anul 2021 a primit, vineri, raport favorabil din partea Comisiilor parlamentare...347

27 feb 21:30PoliticăAdrian Oros spune că limitarea la 5 porci pentru fiecare gospodărie țărănească este o lovitură pentru samsari

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, susţine că proiectul de ordin privind stabilirea...450

27 feb 00:00PoliticăSorin Cîmpeanu vrea 24 de călătorii gratuite pentru studenți, plus 50% reducere tot anul

364

27 feb 00:00PoliticăTUPEU! Vlad Voiculescu îi umilește pe profesori și copii, dar îl atacă și pe Sorin Cîmpeanu

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a apreciat vineri că elevii ar putea oferi mărţişoare în şcoli "dacă...450

27 feb 21:21PoliticăMinisterul Mediului, Apelor şi Pădurilor, aviz favorabil pentru bugetul pe 2021

Comisiile reunite pentru buget, finanţe şi bănci ale Parlamentului au avizat favorabil, vineri, bugetul Ministerului...349

27 feb 00:00PoliticăUSR dă atacul la CCR: Un deputat vrea ca judecătorii constituţionali să poată fi urmăriţi penal mai uşor

387

Interviuri
26 feb 00:06InterviuriCHELARU, primarul din Năvodari: NU avem BUGET, dar toată lumea vrea proiecte NOI! Video!

Florin Chelaru, primarul orașului Năvodari, a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța, în care a...1350

26 feb 23:57InterviuriTeo HIRA, directorul RAEDPP: Am preluat o NAVĂ BLOCATĂ pe un banc de nisip, cu un management DEFECTUOS! Video

Încă de când a preluat conducerea RAEDP Constanța, directorul Teo Hira și-a propus să aducă Regia la un alt...2406

9 feb 00:07InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna POARTA ALBĂ în ORAȘ! Video

3250

9 feb 00:07InterviuriCîrjaliu, primarul din AGIGEA: Ciobanu de la USR-PLUS, un MINCINOS care a FUGIT din Ucraina! Video

La mai bine de patru luni de la alegerile locale, la Agigea lucrurile par să nu funcționeze normal. A existat doar o...4070

6 feb 00:09InterviuriSorin MIHAI, șeful Inspectoratului ȘCOLAR: Suntem PREGĂTIȚI pentru începerea ȘCOLILOR! Video

Sorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar Județean Constanța, a acordat un interviu cotidianului Replica de...2870

29 ian 00:13InterviuriNicoleta PLOSCARU: Dacă aș fi fost CANDIDATUL PNL sau al USR, aș fi câștigat PRIMĂRIA!

2925

Monden
27 feb 00:00MondenCe studii are, de fapt, Alina Eremia! În ce domeniu poate să lucreze dacă renunță la muzică

Alina Eremia e una dintre cele mai apreciate cântărețe de la noi, iar artista reușește tot timpul să iasă în...537

27 feb 00:00Monden”Parcă ți-a explodat o bombă în gură”. Cum a reacționat Ana Mocanu, după ce fani au râs de chipul ei!

În urmă cu doar câteva seri Ana Mocanu a mers în cadrul emisiunii Xtra Night Show, iar imediat după apariția TV a...545

27 feb 22:07MondenLidia Buble, în halat de baie, pe străzile din Capitală

414

27 feb 00:00MondenKarmen Simionescu și-a făcut schimbare de look. Cum s-a vopsit artista

Karmen Simionescu duce viața la care alții doar visează, dar asta nu înseamnă că îi este ușor. Fiica lui Adi...438

27 feb 00:00MondenAlexandra Diaconescu, primele declarații după naștere: „Au fost dureri foarte mari”

Alexandra Diaconescu trebuia să nască de Dragobete, pe 24 februarie, dar fetița ei s-a lăsat așteptată și abia...360

27 feb 00:00MondenNepotul lui Gigi Becali, salvat dintr-o situație jenantă chiar de adversarul său

466

Mapamond
27 feb 00:00MapamondUn pilot a raportat o întâlnire cu un OZN: „Detest să spun treaba asta, dar seamănă cu un obiect cilindric lung”

Pilotul unui avion Airbus A320 al companiei American Airlines (AA) a raportat o întâlnire cu un OZN, descris sub forma...424

27 feb 00:00MapamondMasacrul cu 800 de morți din Axum: "Tot ce vedeai pe străzi erau cadavre și oameni plângând"

Trupele din Eritreea care luptă în regiunea Tigray din Etiopia au ucis sute de oameni în doar câteva zile, la final...422

27 feb 00:00MapamondSpania va administra doar o doză de vaccin persoanelor sub 55 de ani care au avut Covid

328

27 feb 00:00MapamondMoscova acuză Twitter de „dictatură digitală” după blocarea unor conturi legate de Rusia

Guvernul rus a acuzat vineri reţeaua de socializare Twitter că devine un „instrument al dictaturii” ţărilor...299

27 feb 00:00MapamondEmmanuel Macron spune că se va vaccina cu serul AstraZeneca dacă acesta va fi disponibil

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat joi că ar accepta cu bucurie să fie vaccinat cu vaccinul...343

27 feb 00:00MapamondPopulația de fluturi monarh, care migrează peste 3.000 km pentru a hiberna în Mexic, a scăzut cu un sfert

316

Sănătate
27 feb 00:00SănătateAcizii grași esențiali, o armă împotriva sclerozei multiple?

Scleroza multiplă este o afecțiune cronică, autoimună, care poate afecta creierul și măduva spinării și este una...343

27 feb 00:00SănătateCare este legătura dintre menopauză și declinul cognitiv? [studiu]

Menopauza este un proces biologic natural, caracterizat prin încetarea ovulației și, prin urmare, sfârșitul...347

27 feb 00:00SănătateArnica: ce remedii poți folosi și ce beneficii au

321

27 feb 16:53SănătateȘervețelele demachiante, dăunătoare pentru ten

Demachierea feței are un rol important în menținerea tenului frumos și sănătos. O demachiere corectă presupune...345

27 feb 00:00SănătateCeaiul Tulsi: beneficii și contraindicații

Tulsi sau Busuiocul Sfânt este diferit de busuiocul românesc, fiind originar din Asia de Sud-Est. Acesta este folosit...324

27 feb 00:00SănătatePolipii nazali: cauze, simptome și tratament

Polipii nazali sunt formațiuni necanceroase, în formă de lacrimă, care cresc în interiorul căilor nazale ori la...324

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT