REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.5° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Complicea lui Gheorghe Amza, arestată pentru 30 de zile: cum încerca să mituiască o persoană pentru a da declaraţii false

Complicea lui Gheorghe Amza, arestată pentru 30 de zile: cum încerca să mituiască o persoană pentru a da declaraţii false

Replica API 17 octombrie 2014 | 00:57 158

Dosarul „mită la bac” se îngroaşă

Dosarul „mită la bac” se îngroaşă

O şedinţă aparent normală din dosarul „mită la bac” a luat o întorsătură neaşteptată în cursul zilei de 15 octombrie, atunci când procurorul de caz din cadrul DNA Constanţa a solicitat schimbarea măsurii controlului judiciar cu cea a arestului preventiv în ceea ce-l priveşte pe Gheorghe Amza, fostul preşedinte al comisiei de Bacalaureat de la centrul de examen numărul 37 din cadrul Liceului Tehnologic Ion Bănescu din Mangalia. Uimirea celor prezenţi a fost rispită în momentul în care cărţile au fost date pe faţă, şi anume că Amza a încercat, în mai multe rânduri, s-o facă pe Cara Veronica să-şi schimbe declaraţiile, dându-i bani prin Apostolescu Zoia, parte şi ea din dosar, în calitate de martor. Aceasta a fost reţinută, după care propusă spre arestare, magistraţii hotărând ca ea să stea după gratii 30 de zile. În ceea ce-l priveşte pe Amza, el este sub control judiciar, iar vineri, 17 octombrie, magistraţii i-ar putea înlocui măsura preventivă cu una mai grea.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 15.10.2014, ora 19.30, până la data de 16.10.2014, ora 19-30., a inculpatei Apostolescu Zoia, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de influenţarea declaraţiilor, favorizarea făptuitorului şi mărturie mincinoasă. De asemenea, s-a mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar, pe toată durata urmăririi penale, faţă de inculpatul Amza Gheorghe, cadru didactic universitar trimis în judecată în altă cauză, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de instigare la favorizarea făptuitorului şi instigare la influenţarea declaraţiilor. Din ordonanţele întocmite de procurori a reieşit că, în prezenta cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, la data de 3 septembrie 2014, Apostolescu Zoia, la insistenţele inculpatului Amza Gheorghe, judecat într-un dosar penal al DNA pentru mită la bac, a luat legătura cu o persoană judecată în aceeaşi cauză, respectiv Cara Veronica, şi i-a cerut acesteia să formuleze, în faţa instanţei de judecată, declaraţii necorespunzătoare adevărului, din care să rezulte nevinovăţia lui Amza Gheorghe în dosarul aflat în curs de judecare. Prin această abordare se urmărea împiedicarea tragerii la răspundere penală a inculpatului Amza Gheorghe pentru infracţiunile de care este acuzat.

Listă cu întrebări şi răspunsuri: învăţau persoana mituită ce să le spună judecătorilor

La aceeași dată, Apostolescu Zoia, fiind audiată în calitate de martor în dosarul menționat, aflat pe rolul Tribunalului Constanţa, a făcut afirmaţii mincinoase în fața instanței de judecată, în sensul dovedirii nevinovăţiei inculpatului Amza Gheorghe. La data de 14 octombrie 2014, cu prilejul unei alte întâlniri, inculpata Apostolescu Zoia i-a cerut din nou Veronicăi Cara să facă declaraţii necorespunzătoare adevărului, în fața instanței de judecată. Mai mult, Apostolescu Zoia a încercat să o învețe pe aceasta cum să răspundă la întrebările ce urmează să-i fie adresate în cursul procesului, la termenul programat pentru data de 15 octombrie 2014, punându-i totodată la dispoziţie şi înscrisuri privind declaraţiile pe care ar fi trebuit să le dea în cadrul cercetării judecătoreşti. Cu prilejul aceleiași întâlniri, pentru a o determina pe aceasta să adopte o poziție favorabilă lui, inculpatul Amza Gheorghe i-a dat, prin intermediul inculpatei Apostolescu Zoia, suma de 5.000 lei şi i-a promis remiterea în viitor și a unor alte sume de bani. În momentul în care totul era dezvăluit în sala de judecată, Amza i-ar fi trimis un mesaj complicei sale prin care i-a scris doar: “Fugi!”. Acesta a recunoscut, iar Apostoleanu a fost prinsă în zona Poarta 2.

Apostolescu a fost arestată, Amza află astăzi

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Amza Gheorghe trebuie să respecte următoarele obligații: să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat, să nu depăşească limita teritorială a municipiului Constanța, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent, să nu comunice direct sau indirect, pe nici o cale, cu persoanele menționate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar şi să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă. Inculpaților Amza Gheorghe şi Apostolescu Zoia li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 16 octombrie 2014, inculpata Apostolescu Zoia, a fost prezentată Tribunalului Constanța, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Magistraţii au admis propunerea procurorilor, însă decizia nu este definitivă. Cu referire la dosarul aflat deja pe rolul Tribunalului Constanţa, în fază de judecare, la data de 15 octombrie 2014, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au solicitat instanţei de judecată înlocuirea măsurii controlului judiciar (dispusă la data de 19 februarie 2014 de Tribunal, faţă de inculpatul Amza Gheorghe) cu măsura arestării preventive, termenul fiind stabilit pentru vineri, 17 octombrie.

Cum a terfelit bacalaureatul profesorul “şpăguit”

Potrivit procurorilor DNA, în cursul lunii iulie 2013, inculpatul Gheorghe Amza, în calitate de preşedinte al comisiei de Bacalaureat de la centrul de examen numărul 37 din cadrul Liceului Tehnologic Ion Bănescu din Mangalia, cu ocazia desfăşurării examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie 2013, a primit, prin intermediar, de la mai mulţi elevi, participanţi la examen, suma de 3.000 euro şi a beneficiat de achitarea contravalorii cazării într-un hotel din staţiunea Saturn, în cuantum de 1.863 lei şi a serviciilor de masă, cu titlu de mită. Banii au fost primiţi pentru a permite elevilor să promoveze în mod fraudulos proba la disciplina chimie din cadrul examenului de bacalaureat. Ca urmare, la data de 5 iulie 2013, inculpatul Gheorghe Amza, împreună cu alte persoane, a pus la dispoziţia elevilor rezolvările subiectelor la proba de chimie, în condiţiile în care acestea aveau caracter confidenţial. În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 25 iulie 2013, procurorii au dispus reţinerea acestuia pe un termen de 24 de ore, după care a fost arestat pentru 29 de zile. Ulterior, acesta a fost lăsat sub control judiciar. Acesta a fost trimis în judecată, pentru fapte de corupţie, alături de Cara Veronica, Florin Pădureanu, Mihaela Valentina Balint, Doina Manoleasa, Gabriela Alexoiu, Cilica Stângaciu, Viorel Urziceanu, Valeria Maria Tudosa, Ingrid Iulia Rădulescu, Otilia Cornelia Stere şi Aurel Boboşatu. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Constanţa iar pe 24 septembrie anul curent cauza a fost amânată pentru 15 octombrie, în vederea continuării cercetării judecătoreşti. Numai că, între timp, au apărut şi alte amănunte, precum că fostul decan al Facultăţii de Inginerie şi Managementul Sistemelor Tehnologice din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti a încercat să scape mai uşor de acuzaţiile ce i se aduc şi de procesul penal în care este ancorat, încercând să “cumpere” declaraţiile altor persoane din dosar.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614