REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Concursul pentru funcţia de procuror general, faza pe candidaturi penibile: Controversatul procuror care a deschis dosarul '10 august' s-a înscris

Concursul pentru funcţia de procuror general, faza pe candidaturi penibile: Controversatul procuror care a deschis dosarul '10 august' s-a înscris

Replica API 26 aprilie 2019 | 00:00 176

Înscrierile la concursul pentru funcţia de procuror general al României s-au încheiat joi, 25 aprilie, însă Ministerul Justiţiei nu a anunţat numele procurorilor înscrişi. "Pe surse", s-au aflat trei nume, toate trei fără şanse la desemnare. După Gabriela Scutea şi Ionel Corbu, în competiţie s-a înscris şi procurorul Bogdan Pîrlog, procuror în cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, potrivit unor surse citate de Antena 3, conform stiripesurse.ro.

Bogdan Pîrlog este procurorul militar care s-a aflat în Piaţa Victoriei în timpul protestului din 10 august 2018 şi care a deschis un dosar penal în dimineaţa imediat următoare. Potrivit Inspecţiei Judiciare, Pîrlog a încălcat mai multe prevederi legale în procedura autosesizării.

Acesta beneficiază însă de un mecanism de protecţia din partea Secţiei pentru procurori a CSM. Concret, Secţia pentru procurori a CSM a decis amânarea judecătorii acţiunii disciplinare exercitate împotriva lui Pîrlog până la soluţionarea de către ÎCCJ a unui alt proces în care procurorul a contestat o procedură a Inspecţiei Judiciare.

O tergiversare clasică, des întâlnită, însă lucrurile intră în domeniul absurdului la ÎCCJ, unde judecătorii au stabilit termen în procesul lui Pîrlog abia peste doi ani, pe 18 februarie 2021, în evidentă contradicţie cu dreptul de acces la justiţie şi principiul duratei rezonabile a procedurilor. Detalii AICI!

Bogdan Pîrlog mai are o acţiune disciplinară, exercitată în august 2018. Inspecţia Judiciară a constatat că procurorul a denigrat o parte din membrii secţiei de judecători din CSM într-un articol publicat în ianuarie 2018.

Devenit cunoscut după autosesizarea de pe 10 august 2018, procurorul Pîrlog şi-a înfiinţat şi o asocieţie, alături de alţi trei colegi. Denumită "Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie", organizaţia lui Pîrlog a dobândit personalitate juridică printr-o decizie a Judecătoriei Corabia, pe 14 noiembrie 2018. Ulterior, asociaţia a emis o serie de comunicate de presă, în care a criticat acţiuni politice sau poziţii ale unor magistraţi.

Cel mai recent, asociaţia lui Pîrlog a lansat un atac la judecătoarea Dana Gîrbovan, pentru criticile aduse de aceasta procurorului general Augustin Lazăr. După ce preşedinta UNJR a condamnat activitatea lui Augustin Lazăr din perioada comunistă, în contextul dezvăluirilor despre contribuţia avută de acesta la menţinerea în închisoare a unor disidenţi anticomunişti în anii '80, asociaţia lui Pîrlog s-a lansat într-un demers de apărare a procurorului general. În comunicatul asociaţiei se spune, nici mai mult, nici mai puţin decât că "în situația dlui Augustin Lazăr au fost aproape 23 de milioane de cetățeni români".

În competiţia pentru funcţia de procuror general s-a înscris şi procurorul militar Ionel Corbu, şeful lui Bogdan Pîrlog, implicat şi el în procedurile nelegate din jurul dosarului "10 august". O altă candidatură este cea a procurorului Gabriela Scutea, semnatara protocolului SRI-PÎCCJ din 2009, fostă adjunctă a lui Kovesi la Parchetul General.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De ce sunt controversat? Ca vreau sa o bag la pe carmen dan cucos sindile paraschiv? Sa va dau sus cu replica voastra cu stiri pe surse siteul pesedeului. Muie psd muie dragnea muie carmen dan nicolicea nicolae iordache radulescu. Spurcatilor
0
0
sa va bagam muie multa replica care a pus restrictie la comenturile pt victor ponta si pinguinul de la raja stroe..ce jeguri intro tara democrata muie replica si partidele care le sustii mi-as pula in mata mai ales in schiloada aia si cu babuinul ala de barbatasu care au replica
1
1
Lipsa de bun simt. F.mult tupeu. Se sustin unii pe altii . Mu mso pot eu, dar treci tu
3
0
Sa vina si kovesi si lazar sii alti neica nimeni si securisti de tot felul astea sunt oameni lui yohanis votatii la alegeri si o sa vedeti sesuritatea de pe vremea lui ceausescu era nimic pe langa ce o sa fie sub autiritatea lui yohanis si gasca uitativa cat la tinut in brate pe Lazar si aceste a esit cu o pensie de 27000 de lei pe luna
5
2
La articolul cu Ponta, platit de Mircea Dobre, de ce nu se pot face comentarii? Intreb ptr un prieten...
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218