REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
14.2° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Concursul privind Capitala Tineretului din România, acuzat de FRAUDĂ de către Federaţia Tinerilor din Constanţa

Concursul privind Capitala Tineretului din România, acuzat de FRAUDĂ de către Federaţia Tinerilor din Constanţa

Replica API 3 mai 2017 | 22:24 476

Federația Tinerilor din Constanța, organizație reprezentativă a tinerilor din Constanța, aduce la cunoștința opiniei publice, în contextul Zilei Naționale a Tineretului - 2 mai, frauda care a avut loc în cadrul competiției “Capitala Tineretului din România”, organizată de Consiliul Tineretului din România, Federația Share, Grupul PONT și BCR.

Astfel, contrar regulamentului competiției, candidaturile nu au fost evaluate conform baremului stabilit (motivație, ecosistem, coerența viziunii, infrastructură etc.), ci s-a realizat o evaluare subiectivă de către membrii juriului, aceștia manifestându-și opțiunea între cele două orașe candidate - Constanța și Bacău. De asemenea, au existat membri ai juriului care se aflau și află în prezent în relație de dușmănie în raport cu conducerea Federației Tinerilor din Constanța și nu au înțeles să se abțină, ci din contră, au militat activ împotriva candidaturii municipiului Constanța.

Aceste informații sunt cunoscute de către administrația municipiului Constanța și au fost dezbătute pe larg în cadrul Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret al Municipiului Constanța din luna decembrie 2016.

Din aceste considerente, Federația nu va mai participa vreodată la această competiție în contextul în care ea va fi organizată de către aceleași persoane și recomandă altor municipii să adopte aceeași poziție. Federația va propune ca acest program să fie preluat de către Guvern, prin Ministerul Tineretului și Sportului, pentru a se asigura obiectivitatea jurizării. În acest sens, Federația va propune amendamente la legea tineretului și va solicita sprijinul Asociației Municipiilor din România.

“Știam cu cel puțin două zile înainte de anunțarea rezultatelor că jocurile sunt făcute în scopul umilirii municipiului Constanța și Federației noastre. Acest fapt se datorează poziționarii obiective și echidistante a Federației în raport cu autoritățile publice, aspect care a deranjat. Am cerut încă din seara anunțării rezultatelor punctajul și clasamentul și nici până acum nu le-am primit, pentru că ele nu există. Nu căutăm vinovății, nu cerem tragerea la răspundere a niciunei persoane, ci dorim să informăm corect opinia publică în general și pe tinerii constănțeni în mod special despre această absurditate. Este de notorietate că deciziile arbitrare sunt întotdeauna nemotivate. Federația va continua să aibă aceleași poziții echilibrate, chiar dacă deranjăm anumite cercuri de interese.” a declarat Alexandru Bajdechi, președintele Federației Tinerilor din Constanța.

“Competiția pentru dobândirea titlului de capitală a tineretului din România a reprezentat pentru noi un prilej pentru a confirma potențialul municipiului Constanța în ceea ce privește activitatea de tineret și totodată o bună ocazie pentru organizațiile locale de tineret să conlucreze și să contureze viziuni comune. Este dezamăgitor faptul că a fost sfidată total realitatea și aici mă refer la cei peste 30 000 de tineri ce au venit în Constanța doar în ultimele zile.” a declarat Cristian-George Farauanu, prim-vicepreședintele Federației.

Organizatorii competiției Capitala Tineretului din România a oferit un drept la replică privind acuzația potrivit căreia competiția de proiecte pentru titlul Capitala Tineretului din România, desfășurată în anul 2016, a fost fraudată:

„Capitala Tineretului din România a reunit un juriu format din reprezentanți ai celor mai relevante organizații neguvernamentale de tineret pentru diferite categorii de tineri, organizații de tineret ale tuturor partidelor politice parlamentare cu grup parlamentar (și din coaliția majoritară și din opoziție), reprezentanți ai instituțiilor relevante și ai companiilor partenere, fiecare dintre acestea fiind responsabile de desemnarea persoanei care le-a reprezentat. Acest juriu, cu largă diversitate, reprezentativitate și relevanță, este un atuu major al programului și nu poate fi permisă selectarea organizațiilor care evaluează aplicațiile și a persoanelor desemnate de acestea de către echipele orașelor candidat.

De altfel, capacitatea echipei orașului candidat de a colabora și a menține relații parteneriale cu organizații naționale, instituții și companii reprezentate în juriu este o condiție importantă pentru succesul programului în perioada purtării titlului. În situația în care, anterior evaluării aplicațiilor, una din echipe constata că este dezavantajată de caracterul relațiilor cu unele din organizațiile reprezentate și delegații lor, aceasta se putea retrage.

Menționăm că decizia juriului a presupus deliberări consistente, de aproximativ patru ore, în care s-au analizat argumentele pentru și împotriva fiecăreia dintre aplicații și în urma cărora orașul câștigător a fost agreat în unanimitate de membrii juriului.

Pentru verificarea ușoară a diversității, reprezentantivității și relevanței juriului programului „Capitala Tineretului din România”, dar și a concluziilor acestuia, vă rugăm să consultați:

- componența juriului: http://capitalatineretului.ro/bacau-si-constanta-se-bat-pentru-titlul-de-capitala-tineretului-din-romania-si-pentru-premiul-de-50-000-de-euro/

- raportul juriului: http://capitalatineretului.ro/wp-content/uploads/2017/05/CTRO_RaportJuriu_11noiembrie2016.pdf”.

În replică, Alexndru Bajdechi, președintele Federației Tinerilor din Constanța, a punctat că prin comunicatul dat de organizatori, el consideră că regulamentul nu a fost respectat. „Cum să te faci singur de râs sau să te scufunzi mai tare. Deci, raportul a fost publicat abia astăzi și așa cum am menționat în comunicat, nu a existat o evaluare pe punctaj a candidaturilor. Raportul nu conține niciun punctaj, deci nu s-a respectat regulamentul. De asemenea, referitor la relația de dușmănie, cică noi ar fi trebuit să ne retragem din competiție și nu exista nicio obligație de abținere. Deci se recunoaște că au existat relații de dușmănie”, a precizat Alexandru Bajdechi.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Noi suntem buni sa concuram pentru capitala obiceiurilor tiganizate.Orasul este un dezastru arhitectonic si cultural.In Constanta ramin numai tinerii mediocri si slab pregatiti profesional.
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218