REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Condamnări în dosarul "mită pentru judecător"

Condamnări în dosarul "mită pentru judecător"

Replica API 10 mai 2014 | 00:00 805

Dinel Staicu - închisoare cu executare

Dinel Staicu - închisoare cu executare

Inculpaţii din dosarul în care, până de curând, apărea şi judecătoarea suspendată din funcţie, Veronica Cârstoiu, dar şi fiul ei, Florin Cergan, şi-au aflat condamnările. Dinel Staicu, consultant financiar, Carmen Ioana Popescu, economist, au fost condamnaţi la închisoare cu executare, în timp ce Marian Staicu, consultant în investiţii financiare (fratele lui Staicu Dinel), Adriana Dascălu, avocat, şi Giorgel Zgăbei au fost condamnaţi cu suspendare. Veronica Cârstoiu şi fiul ei sunt judecaţi separat, într-ul alt dosar, alături de avocatul Lucian Băgia, dar şi Marilena Cucianu. Magistraţii Curţii de Apel Constanţa au decis, joi, 8 mai, să-l condamne pe Dinel Staicu la pedeapsa cea mai grea de 3 ani 4 luni închisoare, pentru dare de mită. Carmen Ioana Popescu a fost condamnată la 1 an şi 4 luni închisoare cu executare, în timp ce Marian Staicu şi Adriana Dascălu au primit câte 3 ani cu suspendare, şi temen de încercare de 5 ani. Un alt inculpat în dosar, Gigel Zgăbei, a fost condamnat, tot cu suspendare, la 2 ani de închisare. Totodată instanţa din Constanţa a decis confiscarea sumei de 500.000 de euro de la inculpata Dascălu Adriana (consemnată la CEC) şi obligarea acesteia la plata sumei de 10.000 de euro sau echivalentul acesteia în lei la data plăţii, dar şi a sumei de 110.000 lei. Aceeaşi instanţă a mai obligat-o la plata sumei de 700 euro sau echivalentul acesteia în lei la data plăţii, reprezentând diferenţa din suma de 10.000 euro primită prin intemediul investigatorului sub acoperire din fondul special al DNA şi recuperată în parte prin restituirea sumelor de 1905 lei (echivalentul a 400 euro), 7.400 euro (predate de inculpată) şi 1500 euro (predată de Răducan Alina). Şi Marian Staicu trebuie să plătească suma de 500.000 euro. Magistraţii au menţinut măsura sechestrului asigurător asupra sumelor de bani din conturile avocatei Dascălu, precum şi asupra imobilului din Buşteni al acesteia până la concurenţa sumei de 10.000 euro, respectiv a măsurilor asigurătorii dispuse faţă de inculpaţii Zgăbei Giorgel şi Staicu Marian. Ei mai trebuie să plătească şi cheltuieli judiciare de 65 000 lei fiecare. Decizia nu este definitivă.

Reamintim faptul că, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, la finele anului trecut, în stare de arest preventiv, a Veronicăi Cîrstoiu, judecător la Curtea de Apel Bucureşti-Secţia I penală (în prezent arestată preventiv), în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, instigare la spălare a banilor, comisă în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită, înşelăciune în formă continuată (65 acte materiale), două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (65 acte materiale), se arată într-un comunicat al DNA. Alături de aceasta au mai fost trimişi în judecată, tot în stare de arest preventiv, următorii: Florin Cergan, fiul judecătoarei Cîrstoiu Veronica, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, Lucian Băgia, avocat în Baroul Sibiu, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, comisă în legătură directă cu infracţiunea de trafic de influenţă, Dinel Staicu, consultant financiar, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de dare de mită şi cumpărare a influenţei, şi Carmen Ioana Popescu, economist. În aceeaşi cauză, au fost trimişi, în stare de libertate, Marian Staicu, arestat preventiv în altă cauză, consultant în investiţii financiare (fratele lui Staicu Dinel), Adriana Dascălu, Giorgel Zgăbei şi Marilena Cucianu. Magistraţii constănţeni au decis disjungerea dosarului, judecând separat pe judecătoarea suspendată, fiului ei, avocatul Blaj şi pe Marinela Cricianu. Judecătorii au decis, pe 7 mai, menţinerea arestului preventiv pentru primii trei.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102