REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Condamnări în primă instanță în dosarul ANRP: Horia Georgescu și Ingrid Mocanu - 4 ani de închisoare

Condamnări în primă instanță în dosarul ANRP: Horia Georgescu și Ingrid Mocanu - 4 ani de închisoare

Replica API 17 noiembrie 2018 | 01:04 425

Foto: Facebook/Horia Georgescu

Curtea de Apel București a dat, miercuri, primele sentințe în dosarul retrocedărilor de la ANRP. Fostul șef ANI, Horia Georgescu, și fostul vicepreședinte ANRP, Ingrid Mocanu, au fost condamnați la câte 4 ani de închisoare cu executare.

Iată condamnările date de Curtea de Apel București, care nu sunt definitive:

Ingrid Zaarour, fost președinte ANRP: 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de 5 ani;

Mihnea-Remus Iuoras, fost vicepreședinte ANRP: 4 ani și 6 luni de închisoare;

Fostul deputat Theodor-Cătălin Nicolescu, fost vicepreședinte ANRP: 9 ani și 4 luni;

Ingrid Mocanu, fost vicepreședinte ANRP: 4 ani de închisoare;

Remus-Virgil Baciu, fost vicepresdinte ANRP: 6 ani și 4 luni închisoare;

Fostul șef al ANI, Horia Georgescu: 4 ani de închisoare;

Fostul deputat Attila-Gabor Marko: 5 ani de închisoare;

Constantin-Cătălin Canangiu, membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP: 4 ani de închisoare;

Alexandru Florin Hanu, evaluator autorizat: 5 ani de închisoare;

Gheorghe Visoiu, angajată al ANRP: achitare, sancționat cu amendă administrativă de 1.000 de lei;

Dorin-Cornel Drula, evaluator autorizat: 2 ani cu supendare pe o perioada de încercare de 4 ani;

Neculai Nistor, evaluator autorizat: 2 ani cu supendare pe o perioada de încercare de 4 ani.

Deciziile de despăgubire, anulate

Instanța a anulat Decizia nr. 4764/FF/25.09.2008 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP de emitere a titlului de despăgubire în favoarea lui Visoiu Valentin (pentru cota de 71%), Manole Gheorghe Adrian (pentru cota de 12%) și Barbu Florin Șerban (pentru cota de 17%), în cuantum total de 375.050.942 lei, titlurile de conversie nr. 942/29.09.2008 emis în favoarea lui Barbu Florin Șerban, nr. 943/29.09.2008 emis în favoarea lui Manole Gheorghe Adrian și nr. 944/29.09.2008 emis în favoarea lui Visoiu Valentin.

Curtea de Apel București a repus părțile în situația anterioară și a dispus restituirea, în cotele procentuale mai sus menționate, de către Visoiu Valentin (71%), Manole Gheorghe Adrian (12%) și Barbu Florin Șerban (17%) a sumei de 375.050.942 lei către partea civilă Statul Român prin Ministerul Finanțelor.

Obligați la plata daunelor

Instanța a admis acțiunea civilă formulată de statul român prin Ministerul Finanțelor și a obligat în solidar pe Zaarour, Iuoras, Nicolescu, Mocanu, Baciu, Georgescu, Marko, Visoiu, Canangiu (acesta în limita sumei de 82.857.750 euro echivalent lei la dată plățîi), Hanu (acesta în limita sumei de 69.730.320 euro echivalent lei la dată plății), Drula, acesta în solidar cu partea responsabilă civilmente... (aceștia în limita sumei de 1.730.554 euro echivalent lei la dată plății), și Nistor, acesta în solidar cu partea responsabilă civilmente SC.. SRL (aceștia în limita sumei de 13.127.430 euro echivalent lei la dată plății), la plata către partea civilă statul român a sumei de 84.588.304 euro echivalent lei la dată plății.

Instanța a confiscat de la Hanu Alexandru Florin suma de 10.000 de euro și de la Nicolescu Theodor-Cătălin suma de 6.200.000 de lei, a menținut măsurile asigurătorii puse pe bunurile imobile a mai multor inculpați din dosar și i-a obligat la plata cheltuielilor judiciare.

Decizia poate fi atacată cu apel la Înalta Curte.

Georgescu contesta decizia

Într-o postare pe Facebook, fostul șef ANI susține că este nevinovat și că o să conteste decizia la Înalta Curte.

"Cu toate acestea, la capătul a trei ani rușinoși pentru Justiția din România, am fost condamnat printr-o decizie nedreaptă și profund părtinitoare în care magistratul Ana Maria Tranca a ales să se poarte că un procuror al DNA și nu că un judecător imparțial. Îmi voi exercită calea legală de atac la Înalta Curte de Casație și Justiție și știu că, în cele din urmă, voi fi achitat, oricât ar dura acest proces", a scris Horia Georgescu.

Istoria cazului

Cazul a rămas în pronunțare pe 16 ianuarie după aproape doi ani și jumătate de judecată, iar pronunțarea a fost amânată de două ori. Procesul este pe masă judecătorului Anamaria Tranca de la Curtea de Apel București. Decizia poate fi contestată la Înalta Curte.

Cererea de strămutare, pe 15 februarie

După ce dosarul a rămas în pronunțare, unul dintre inculpați, avocata Ingrid Mocanu, a făcut o cerere de strămutare la Înalta Curte. Motivul: ar există suspiciuni rezonabile că imparțialitatea lui Tranca ar fi este afectată, în condițiile în care această nu ar fi ezitat să își exprime public opțiunile politice și adeziunea la ideile mișcării #rezist.

Ingrid Mocanu a analizat activitatea pe Facebook a unui cont care ar fi aparținut magistratului. "Din activitatea de pe Facebook a doamnei judecător Anamaria Tranca rezultă că această are o opinie politică bine conturată, dând Like-uri unor postări care se referă la ironizarea partidelor de la putere (PSD+ALDE) și a liderilor politici ai acestor partide, atât cei anteriori, cât și cei prezenți (Victor Ponta, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu) ", arată Mocanu.

Cererea de strămutare a ajuns pe masă magistratului Ionuț Matei, fost vicepreședinte al Înaltei Curți. Pe 1 februarie, Mocanu a cerut fără succes recuzarea lui Ionuț Matei, invocând că pretext mai multe declarațîi făcute de Elena Udrea. Cererea de strămutare are că termen de judecată dată de 15 februarie.

Unii dintre inculpați au făcut plângere

Săptămâna această, mai mulți inculpați din acest dosar au făcut o plângere penală la Parchetul General împotriva experților DNA din acest dosar. Este vorba de Horia Georgescu, fostul șef ANI, Ingrid Mocanu, fost director în cadrul Ministerului Justiției, Theodor-Cătălin Nicolescu, fost deputat PNL, Ingrid Zaarour, fosta șefa a ANRP și Mihnea Iouras.

Toți sunt foști membri în Comisia pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANP și îi acuză pe experții DNA de ilegalități în efectuarea rapoartelor de evaluare ale unor terenuri, rapoarte pe baza cărora s-a stabilit că beneficiarii despăgubirilor au primit compensații supraevaluate.

Care sunt acuzațiile DNA

În acest dosar, procurorii DNA au dispus, în 9 aprilie 2015, trimiterea în judecată a opt persoane care, la dată faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, precum și a patru inculpați care aveau calitatea de experți evaluatori autorizați.

Astfel, în față instanței au ajuns foștii deputați Marko Attila și Theodor Nicolescu, fostul președinte al ANI Horia Georgescu, Ingrid Zaarour, Mihnea Remus Iuoras, Ingrid Luciana Popa-Mocanu, Remus Virgil Baciu și Constantin Cătălin Canangiu. De asemenea, au fost trimiși în judecată experții evaluatori Gheorghe Visoiu, Alexandru-Florin Hanu, Neculai Nistor și Dorin-Cornel Drula.

Dosarul a fost trimis inițial instanței supreme, însă ulterior a fost mutat la Curtea de Apel București, după ce Cătălin Theodor Nicolescu și Marko Attila-Gabor au demisionat din Parlament.

sursa: ziare.com

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920