REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Condamnaţi definitiv, Aldea şi Ciuciuleacă vor, din nou, să scape „afară”

Condamnaţi definitiv, Aldea şi Ciuciuleacă vor, din nou, să scape „afară”

Replica API 30 ianuarie 2018 | 00:00 624

Recurs în casaţie, la ÎCCJ

Recurs în casaţie, la ÎCCJ

Mariana Ciuciuleacă

Celor doi aşa-zişi afacerişti - cămătari, Nicolae Aldea şi Mariana Ciuciuleacă, care au ţepuit peste 50 de persoane, nu le prieşte aerul detenţiei. Nici după ce au fost condamnaţi definitiv, la Curtea de Apel Constanţa, ei încearcă în fel şi chip să scape de pedepse sau, măcar-măcar de le-ar mai scădea din anii de închisoare.

În luna mai a anului trecut, Curtea de Apel Constanța s-a pronunțat definitiv asupra pedepselor în dosarul fostului colonel de Jandarmerie, Nicolae Aldea care, împreună cu administratorul firmei ”Maria Credit”, Mariana Ciuciuleacă (ex preşedinte PP-DD Constanţa), au fost condamnaţi la 6 ani de închisoare pentru „dom’ Colonel” şi 5 ani pentru madame Ciuciuleacă, ambii acuzaţi, împreună cu alte persoane, de constituire de agrup infracţional organizat, spălare de bani, lipsirea de libertate în mod ilegal, şantaj, înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

De precizat că prima sentinţă, dată la Tribunal pe fondul cauzei, prevedea pedepse şi mai mari, duble faţă de cele de la Curte. Procesul acesta a durat 5 ani, iar după nici un an de când au fost încarceraţi, cei doi vor să iasă „la lumină”. Astfel, în luna octombrie 2017, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a fost depus un recurs în casaţie – o cale extraordinară de atac, prin care o parte dintre inculpaţii condamnaţi au cerut să li se mai reducă din pedepse. Pentru fosta şefă a PP-DD Constanţa, Mariana Ciuciuleacă, a fost mai uşor: instanţa i-a respins cererea din prima, pe 15 noiembrie anul trecut. În schimb, i-au admis cererea lui Nicolae Aldea, care a primit termen pentru marţi, 30 ianuarie a.c., pentru judecarea acestuia.

Un istoric bogat în infracţiuni şi mulţi oameni pe care i-au nenorocit

În anul 2012, procurorii DIICOT Constanța au documentat activitatea infracțională a ugrupului specializat în înșelătorii, condus de Nicolae Aldea, fost colonel de Jandarmerie, pensionat la sfârșitul anilor 90, Mariana Ciuciuleacă o ”așa-zisă” afaceristă locală, o secretară și mai mulți complici, care au pus bazele unei afaceri bazate pe cămătărie și șantaj. Procurorii au stabilit, la vremea aceea, că membrii rețelei au strâns o avere considerabilă de la persoanele cărora le împrumutase bani.

Grupul infracțional ajunsese să deţină 14 clădiri, peste 100 terenuri, un hotel, precum şi alte bunuri şi valori. Cum acționau aceștia? Prin violenţe, ameninţări, şantaj, lipsire de libertate, cămătarii au forţat debitorii să întocmească acte notariale asupra bunurilor acestora mobile şi imobile. Din anul 2006 până în 2011, ei au prejudiciat 50 de persoane cu aproape 2 milioane euro.

Documentele erau întocmite la o valoare mult mai mare decât creditul contactat de oameni de la cei doi cămătari. Banii recuperaţi în acest fel erau apoi spălaţi prin diverse metode financiare de Mariana Ciuciuleacă, administratorul firmei Maria Credit. Zeci de persoane care au căzut în capcana ţeparilor au împrumutat bani cu camătă, însă, ulterior, după ce Ciuciuleacă şi Aldea au cerut înzecit restituirea banilor, oamenii nu au mai avut de unde să plătească.

Rămâneau astfel fără bunuri mobile şi imobile, după ce intrau pe fir ceilalți complici, ”specializați” în șantaj. Între timp, pe firul afacerii au intrat anchetatorii care, în vara anului 2012, după ce au documentat întreaga activitate infracţională, au avut grijă să-i ferească de canicula estivală, păstrându-i ”la răcoare” pentru ceva timp, după care au fost lăsați în libertate, atent supravegheați.

După câțiva ani de proces, Tribunalul Constanța i-a condamnat, inițial, pe cei doi, la pedepse pe măsura gravității faptelor, adică 14 ani de detenție pentru Aldea, respectiv 10 ani pentru Ciuciuleacă. Cum sentința putea fi atacată, dosarul a ajuns la Curtea de Apel, care, în ultima hotărâre, rămasă definitivă, a înjumătățit pedepsele date de Tribunal. Cei doi au fost încarcerați, în mai 2017, pentru a ispăşi ce l-a mai rămas din pedeapse, după ce li s-a scăzut perioada petrecută în arest.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
impuscati in cap in piata Grivitei !
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218