REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.1° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Conducerea Liceului Traian, MUTĂ şi SURDĂ după ce o elevă a publicat dovada că se strânge FONDUL ŞCOLII!

Conducerea Liceului Traian, MUTĂ şi SURDĂ după ce o elevă a publicat dovada că se strânge FONDUL ŞCOLII!

Replica API 15 octombrie 2019 | 00:00 1003

În ultimii ani au tot existat controverse cu privire la legalitatea fondului clasei și a fondului școlii. Cu toate că învățământul de stat este, potrivit Legii educației naționale nr. 1/2011, gratuit, în cele mai multe școli elevilor sau părinților li s-a cerut să contribuie cu bani pentru asigurarea bunei desfășurări a cursurilor. Că sintagma 'fondul clasei/școlii' nu există în legislația ce reglementează organizarea și funcționarea sistemului național de învățământ a confirmat-o la începutul anului curent și Ecaterina Andronescu, la acea vreme ministrul Educației. Fondul școlii se cere însă și la Liceul Traian, una dintre instituțiile de învățământ cu renume din Constanța. Elevilor li s-au solicitat bani, printre altele, pentru pază și igienizare. Totul ținut secret, până când o elevă, membră în Consiliul de Administrație și vicepreședintele Asociației Elevilor, Roxana Șerban, a făcut publică dovada că fondul şcolii există la liceul unde învață.

În prezent, părinții dau bani pentru fondul școlii sau al clasei, iar sumele diferă, în funcție de unitate și de...necesități. La Liceul Traian din Constanța, de exemplu, o elevă a atras atenția, public, că va încerca să oprească acest fenomen și va cere sancționarea tuturor celor implicați. ”Traian cheltuie pe sub mână aproape 10.000 € pentru pază, consumabile”, atrage atenția Roxana Șerban, vicepreședintele Asociației Elevilor. ”Fondul școlii există, deși autoritățile se fac că nu există- 100 lei/elev. Deși primarii și directorii se jură că în școlile administrate de aceștia nu se colectează niciun ban și că elevii au toate necesitățile, în realitate, aceștia gestioneză sute de mii de lei pe cale informală”, a scris pe facebook eleva de la Liceul Traian, acre este și membră în Consiliul de Administrație. ”Am făcut rost, zilele trecute, de un tabel care cuprinde "situația colectarii" fondului școlii în Liceul Teoretic Traian din Constanța, liceu unde învăț și eu. Am fost șocată să văd ce sume se vehiculează și destinația lor. Mai mult, tabelul are o rubrică și de grad de colectare, ceea ce îmi da senzația că, daca nu ne conformăm, urmează să fim executați silit. Practic, Liceul Traian cheltuie pe sub mână aproape 10.000 de euro pentru pază, consumabile, "serbare Crăciun" sau "premii olimpici". În calitate de membru al Consiliului de Administratie, voi cere stoparea oricărui fenomen de astfel de colectări, la modul cel mai serios, și sancționarea tuturor celor implicați”, a transmis eleva.

click pe imagine!

Directorul Gabriela Costea nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere. Nici Petrică Miu, inspectorul general al ISJ Constanța, nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere. În schimb, fostul director al unităţii, Dumitru Caracoti, care a ieșit la pensie începând cu 1 septembrie după 44 de ani în învățământ, a declarat că el nu a permis colectarea acestor sume de bani. ”Eu nu știu, pentru că am ieșit la pensie de 1 septembrie. N-am avut niciodată fondul școlii, de când am fost director. Nu s-a cerut la clase, categoric, pentru că le-am interzis. Anul acesta nu știu nimic”, a spus, pentru Replica, Dumitru Caracoti.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Incepand de la directoarea liceului Costea si terminand cu Enculescu Claudia diriginta fetei care a facut publica toata mizeria care este in acest liceu amandoua sunt curve penale pe care toti le-au tavalit. Enculescu a supt puli la greu ca sa ajunga la acest liceu iar madam costea iubeste "muie psd". In loc sa plece capul ce au gasit de facut sa puna eleva la colt cu amenintari.... Jalnic! Astea 2 merita scuipate in fata! Javre penibile!
9
1
Va dati seama cate se pot face cu 100 de lei in mall? Un suc. O tigara si 3 biscuiti la terasa din parc si gata suta
4
1
Din pacate nu doar in acest liceu se intampla asta!
1
1
invatamantul este gratuit? se pare ca nu chiar, si pe acei bani dati se taie chitanta? de ce ANAFUL nu se auto sesizeaza? ANAFUL jumuleste doar pe cei parliti, de cei puternici nu se atinge, dublu standard, traim intr-o Romanie a unora si nu a tuturor, o Romanie a lucrului bine facut doar pentru unii, iar pt ceilalti ciocu' mic ca acum ei sunt la putere
4
2
Cum se face ca toate astea au iesit la iveala dupa ce domnul a plecat la pensie, tanar si nelinistit. Doamna, doamna este de vina si cu Miu! Starpiti coruptia! Coruptia ucide si distruge viitorul copiilor vostri!
4
1
Ce mincinos e domnul Caracoti!!!
13
3
am vazut ca toata presa urla cum ca scoala a cheltuit 10.000 de euro pe an pentru paza. la un calcul simplu 10000 de euro inseamna 47000 de lei. asta inseamna o cheltuiala de cca 4000 de lei pe luna pentru paza. daca este angajat un paznic cu 1500 de lei pe luna si adaugam si darile catre stat ajungem la peste 3000 de lei lunar. si daca mai cumparam si un cartus la imprimanta iaca s-au chetuit marii bani
5
2
Ori esti casnic isi esti PSD
9
4
Felicitari tinerei! Ca parinte, sper ca si copilul meu, cand va ajunge la varsta necesara, sa poata lua decizii ca ale acestei eleve in ciuda valului populist.
14
4
Sa va mirati de ce educatia se duce dracului iar majoritatea odraslelor sunt analfabeti functionali. Invitati-o pe domnisoara eleva sa-si transpuna principiile pe bugetul alocat scolilor si sa-si asume lipsurile ce vor urma. Doar asa poate intelege cum functioneaza lucrurile, cum fondurile sunt doar pe hartie, conturile sunt mai mult goale, etc. Iar parintii care considera ca 10 lei pe luna sunt o povara pentru a asigura conditii mai bune propriilor copii nu am cuvinte.
5
14
Ohoo pe langa cei 10 000 de euro se mai adauga si cadourile scumpe pt unele prof. usuratice care vor sa para mari doamne dar trecutul lor ..... . Aceste specimene sunt prof copiilor nostri.
13
4
Caracoti cel mai mare escroc si cel mai mare spagar in viata ! Cel ce a confirmat ca Petrica Miu lua spaga !
11
2
Felicit generatia tanara si curajoasa. Din pacate acest fapt nu se intampla doar intrun singur loc. Toate institutiile de invatamant procedeaza asa. Se gaseste o mama casnica si neaparat tutha, care se apuca sa faca un grup de parinti si apoi te bombardeaza cu mesaje gen, facem cheta pentru 8 Martie, pentru ziua pooli sau te miri ce le mai bese prin capul gol. Mai naspa e ca se fac liste care circula pe grup si sunt apostofati cei care nu au cotizat. V-an gura de petarde fasiite!
18
2
Sa dea PRIMARIILE bani pentru consumabile Si nu se va strange! De ce PRIMARIILE NU ASIGURA PAZA LA SCOLI??
17
2
Actual Directoare, nu stim ce cauta Acolo o spagara de 2 lei
7
3
Parintii care dau sunt evident prosti. Cei care nu dau inseamna ca se opun prostilor si sistemului infect . Prostii care insista in colectarea banilor nu inteleg faptul ca de fapt umfla buzunarele directorilor de scoli si gradinite. Sa nu mai vorbim de parintii prosti care cu regularitate impun obligatia colectarii de bani pentru cadouri.
27
4
daca primaria nu renoveaza si nu doteaza de ce va luati de parinti
11
5
Se colectaza in toate scolile si liceele, dar mascat sub forma unor asociatii de parinti impuse de conducerea scolilor. Sa nu ne mai ascundem dupa degete
25
3
Caracoti minte cu nerusinare.
25
3
FAGABOU VEDE CONSTANTA CEA MAI FRUMOASA DIN EUROPA
20
2
MIHAELA SONEL de la DAJ CONSTANTA sa vedeti cand strange fonduri pentru buzunarul propriu din diplome impreuna cu cracanata somaltoaca blonda de la cursuri si nu doar de aici. Angajatii DAJ stiu despre practicile ei. SONICO si BRUCHENTAL pe unde scoateti camasa. Poate o sa trebuiasca sa dati explicatii cum au fost angajati toto incompetentii si oameni capabili nu au avut loc de pile si beizadele. BRUCHENTAL nu stie ca o faci pe la spare pentru ca e tuta rau. Aia nu stie decat mama papa supt si caca. Ca PARPALA sa iesiti de acolo de unde va credeti stapane nenorocitelor. Tic tac tic tac
9
3

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614