REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Conducerea Portului Constanţa, pusă la zid: reprezintă o vulnerabilitate în sistemul de securitate!

Conducerea Portului Constanţa, pusă la zid: reprezintă o vulnerabilitate în sistemul de securitate!

Replica API 15 septembrie 2015 | 00:00 261

Camera Deputaţilor a aprobat raportul comisiei pentru transporturi

Camera Deputaţilor a aprobat raportul comisiei pentru transporturi

Raportul Comisiei pentru transporturi privind ancheta asupra activităţii Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa este gata şi a fost aprobat prin hotărâre a Camerei Deputaţilor. În câteva zile, hotărârea va fi publicată în Monitorul Oficial, iar Ministerul Transporturilor va fi obligat să ia măsurile ce se impun faţă de conducerea executivă a CNAPMC, anunţă operatorii portuari, care salută raportul întocmit de comisia parlamentară condusă de Mihai Lupu. În raport se menţionează o sumedenie de nereguli în activitatea CNAPMC, parlamentarii din comisie atenţionând că Portul Constanţa este de interes strategic, fiind bază militară românească şi NATO.

Având în vedere acest aspect, „considerăm că actuala echipă managerială, prin atitudinea sa conflictuală, crează o vulnerabilitate în sistemul de securitate”, transmit membrii comisiei parlamentare care au anchetat activitatea derulată de conducerea Portului Constanţa. Comisia parlamentară care a verificat activitatea directorului general al Portului Constanţa, Valeriu Ionescu, şi a celorlalţi manageri, a avut ca obiective analizarea modalităţii de închiriere a terenurilor de pe platforma portuară; verificarea modului stabilirii taxelor de închiriere a domeniului portuar, precum şi preţul utilităţilor; verificarea lucrărilor de mentenanţă şi / sau îmbunătăţire a infrastructurii domeniului portuar, respectiv asigurarea facilităţii contractuale pentru agenţii economici care operează în Portul Constanţa; verificarea legalităţii modului în care au fost încheiate contractele de închiriere a infrastructurii de transport naval etc.

Una din concluziile raportului este că activitatea de contractare este discriminatorie, în sensul în care, fără temei, se încheie contracte atât pe perioade de 5 ani, cât şi pe perioade de 40 de ani, „fapt ce generează atât pierderi companiei, cât şi o deficitară administrare a patrimoniului”, concluzionează parlamentarii din comisia de transport. „Anumite contracte generează pierderi imense CN APMC. Spre exemplu, contractul cu SC Marina Services”, se mai precizează în document. De asemenea, s-a mai constatat existenţa unui monopol portuar din partea unor operatori portuari privilegiaţi, care ocupă platforme portuare cu acces la dane pe o perioadă de 40-50 de ani, uneori fără să facă investiţii în aceste zone sau fără să aibă criterii de performanţă.

„CN APMC nu a acordat suficientă importanţă unei politici tarifare care să asigure realizarea obiectivelor pentru care a fost creată compania”, se mai arată în raport, exemplu în acest sens fiind tariful de distribuire a apei potabile şi canalizare, mai mare decât cel practicat de RAJA (cu 53,94% în 2009, cu 50,8% în 2010 şi cu 25,99% în 2012). Mai mult, se constată o lipsă a alocării fondurilor necesare dezvoltării portuare, „ceea ce va conduce la blocarea activităţii portuare”, având în vedere că infrastructura este într-un grad foarte mare de uzură, se mai concluzionează în documentul citat.

„Se mai constată o scădere drastică a lucrărilor de asigurare a adâncimilor în şenalele de acces şi în dreptul danelor de operare, aşa încât în 2014 dragajul practic a dispărut”, susţin parlamentarii. Nu în ultimul rând, comisia a concluzionat că există o „incapacitate a echipei manageriale de a dezvolta relaţii corecte cu operatorii economici”, „administrarea este defecuoasă”, iar „actuala echipă managerială, prin atitudinea sa conflictuală, crează o vulnerabilitate în sistemul de securitate”.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102