REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
21.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Conferinţă cu scântei la Centrul Antidrog. Răducu Popescu: Nu ştiu cine a mai rămas pe funcţie, aştept să vă organizaţi şi să... mă anunţaţi

Conferinţă cu scântei la Centrul Antidrog. Răducu Popescu: Nu ştiu cine a mai rămas pe funcţie, aştept să vă organizaţi şi să... mă anunţaţi

Replica API 29 martie 2014 | 00:00 120

Lupta împotriva violenţei şi drogurilor în şcoli

Lupta împotriva violenţei şi drogurilor în şcoli

Lupta împotriva drogurilor continuă la Constanţa! Şi, cum violenţa are o legătură strânsă cu consumul de droguri, trei instituţii de la malul mării şi-au unit forţele pentru a stârpi fenomenele ce se strecoară în obiceiurile tinerei generaţii. Este vorba despre Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Centrul Regional de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Constanţa, care au semnat un protocol de colaborare, fiind vorba de proiectul de prevenire a consumului de droguri şi a violenţei în rândul elevilor de liceu, numit "Adolescenţă - fără droguri şi violenţă". La conferinţa de presă au fost prezenţi Răducu Popescu, Constantin Dima şi Cristian Marius Oprişan, care au explicat ce este violenţa şi au dat exemple din propriile experienţe. În plus, spre final, au intervenit şi punctele contradictorii, dar şi mici ironii, Răducu Popescu spunându-le şefilor celor două instituţii, în urma unor schimburi de replici: "Deci, aştept să vă organizaţi şi să mă anunţaţi când...".

Violenţa şi consumul de droguri reprezintă o problemă actuală a societăţii noastre, având impact asupra actului educaţional desfăşurat într-un cadru instituţionalizat. Fiind un fenomen complex, violenţa are determinări psihologice, sociale, culturale, economice, lucru evident atunci când luăm în considerare amploarea formelor ei. Şi, cum realitatea o confirmă, aceste cazuri nu lipsesc nici din şcolile constănţene, motiv pentru care autorităţile au decis să intervină. "Demarăm un proiect de prevenire a consumului de droguri şi a violenţei în mediul şcolar, proiect demarat de Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul Antidrog Constanţa, în parteneriat cu două instituţii importante din judeţul Constanţa, IJJ reprezentat prin domnul comandant Constantin Dima, şi ISJ, reprezentat de domnul Răducu Popescu", a spus Marius Cristian Oprişan. Proiectul de faţă, susţine Constantin Dima, comandantul IJJ, a pornit dintr-o necesitate firească, aceea de a avea grijă de tineret, fiind vorba de o obligaţie morală şi legală, pe care au pus-o în aplicare. "Am observat că în ultima perioadă au crescut infracţiunile cu violenţă în mediul şcolar. Nu sunt la nivel alarmant, dar, totuşi, intenţia noastră este de a le preveni. Formele violenţei şcolare sunt multiple. Cu toţii am fost elevi, ne-am lovit, cu siguranţă, de aceste forme, de-a lungul perioadei în care am fost elevi, şi eu, personal, de ele şi a trebuit să facem faţă unor alţi colegi mai şmecheri, ca să spun aşa, precum şi a unor părinţi, care au înţeles să intervină în relaţiile acestea. Dacă îmi aduc aminte, unul dintre părinţi l-a lovit atât de bine pe un coleg, încât acesta a stat internat în spital o lună de zile. Vorbesc de anii 1978, eram în clasa a VI-a. Dar aceste forme există, fie că este vorba doar între elevi, părinţi şi elevi sau elevi - profesori şi chiar părinţi - profesori. Din păcate, aceasta este realitatea şi trebuie să facem ceva pentru a stopa violenţele în şcoli. Şi, cred eu, totul pleacă de la educaţie", a spus şeful IJJ, Constantin Dima.

Răducu Popescu, la "contraziceri" şi şicane cu comandantul jandarmilor

Violenţa există, dar când apare şi consumul de droguri, cele două se unesc şi iese un adevărat haos, acesta fiind şi motivul demarării proiectului. La eveniment a fost prezent şi Răducu Popescu, care a ţinut să precizeze că violenţa trebuie prevenită, dar ea nu este în creştere în cadrul unităţilor de învăţământ, aşa cum a menţionat şeful IJJ. În plus, acesta a spus că este dispus să reorganizeze bugetul instituţiei pentru angajarea unor noi cadre, astfel încât să existe câte un jandarm în fiecare şcoală. "Aş dori ca înainte să completez ce s-a spus înainte. Este vorba de 1.100 de levi din 22 de unităţi şcolare din judeţul Constanţa, acesta este grupul ţintă din acest proiect, fiind vorba de elevi ai claselor a XI-a şi a XII-a. Vreau să vă asigur, dragi parteneri, că ISJ participă activ şi serios în formarea unei imagini corecte şi obiective a ceea ce se întâmplă în sistemul preuniversitar din judeţul Constanţa. Lucrurile nu sunt chiar atât de dramatice iar tendinţa actelor violente nu este în creştere, ci este îndreptată către control şi scădere. În altă ordine de idei, ISJ derulează activităţi complementare acestor demersuri, ale celor instituţii, pentru prevenirea violenţei. Rezultatele dezastruoase la simulare, în ghilimele, desigur, sunt rezultatul a ceea ce a fost în ultimii 10 ani în educaţie, sunt oarecum fireşti. Ce ne preocupă pe noi este să-i aducem pe copii la şcoală, să-i ţinem în legătură cu familia, şi de a completa educaţia pe care o primesc acasă. Dar, cel mai simplu ar fi dacă în fiecare unitate şcolară ar fi câte un jandarm. Vă susţinem dacă dumneavoastră doriţi acest lucru, în a reorganiza bugetul instituţiei pentru angajarea unor noi cadre astfel încât fiecare şcoală să aibă un jandarm.", a precizat Răducu Popescu.

Şeful jandarmilor cu privire la actele de violenţă: Noi facem analize; Popescu: Aştept să vă organizaţi şi să mă anunţaţi când...

De cealaltă parte, şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa a menţionat că nu vrea să se înţeleagă greşit că nu au loc acţiuni din partea jandarmilor în zonele şcolilor, menţionând că situaţiile sunt analizate săptămânal, chiar dacă Răducu Popescu NU a putut veni tot timpul. "Să nu se înţeleagă greşit. Noi, instituţiile din domeniul Ordinii şi Siguranţei Publice facem, analizăm săptămânal toate aceste aspecte, chiar dacă domnul inspector nu a putut veni tot timpul, dar există şi se fac aceste analize şi ne îndreptăm eforturile acolo unde este nevoie, inclusiv în şcoli", a spus Constantin Dima. Răducu Popescu a replicat numaidecât: "Enumerând numele instituţiile pe care dumneavoastră le-aţi rostit mai devreme, stau şi mă întreb câţi au mai rămas pe funcţiile de la momentul respectiv în afară de mine. La universitate nu mai are rost să discutăm (referindu-se la un protocol încheiat cu universitatea Ovidius - n.r.), la Antidrog sunteţi nou venit, la Jandarmi la fel, la Brigadă la fel... Deci, aştept să vă organizaţi şi să mă anunţaţi când...", a încheiat Popescu.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369