REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Conflict între SUA și Rusia

Conflict între SUA și Rusia

Replica API 14 octombrie 2020 | 00:00 1118

Statele Unite au anunţat marţi un "acord de principiu" cu Moscova pentru a prelungi tratatul de dezarmare nucleară New START, dar Rusia a răspuns imediat apreciind ca "inacceptabile" condiţiile Washingtonului, notează AFP.

"Suntem dornici să prelungim tratatul New START pentru o perioadă de timp, cu condiţia ca ei să accepte în schimb limitarea - îngheţarea - arsenalul lor nuclear", a declarat negociatorul american Marshall Billingslea care conduce din iunie negocierile cu Moscova asupra tratatului bilateral New START expirând la începutul anului 2021 - la scurt timp după încheierea mandatului actual al lui Donald Trump, candidat la propria succesiune la 3 noiembrie, informează Agerpres.

"Credem că există un acord de principiu la cel mai înalt nivel al guvernelor noastre", a adăugat diplomatul american în cursul unei videoconferinţe organizate de think tankul Heritage Foundation.

Răspunsul, dur, al Moscovei nu a întârziat. "Rusia şi Statele Unite nu s-au pus de acord în privinţa îngheţării arsenalelor lor nucleare", a scris pe Twitter misiunea permanentă a Rusiei la Viena.

Un asemenea îngheţ ar fi "inacceptabil" pentru Moscova, a declarat agenţiilor ruse de presă negociatorul Moscovei, viceministrul de externe Serghei Riabkov.

New START - intrat în vigoare în 2010 şi care limitează numărul focoaselor nucleare operaţionale (instalate pe rachete, pe submarine şi bombardiere) la 1.550 pentru SUA şi Rusia - este ultimul pact major de dezarmare nucleară rămas în vigoare între cele două puteri, după ce Statele Unite s-au retras în 2019 din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (CFE), care interzicea utilizarea rachetelor balistice cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Washingtonul a acuzat Rusia de încălcarea prevederilor CFE şi a atribuit 'întreaga responsabilitate' Moscovei pentru încetarea acestui pact.

"Dacă americanii sunt de acord cu documentele pe care le-am remis şi le acceptă, un asemenea acord poate fi încheiat şi mâine. Dar cu atâtea divergenţe, nici nu-mi pot imagina pe ce bază colegii noştri de la Washington emit astfel de ipoteze", a precizat Serghei Riabkov pentru agenţia Ria Novosti.

În opinia sa, Rusia şi Statele Unite au încă "puncte de vedere diferite asupra modalităţii de a întări controlul armamentului pe viitor", scrie ştiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
....de pula sa ma ei
1
0
Sa i impace varciu si Andrei
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367