REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Conflictul şi pandemia au adus foametea la un nivel record în RD Congo

Conflictul şi pandemia au adus foametea la un nivel record în RD Congo

Replica API 8 aprilie 2021 | 00:00 877

Un număr record de 27,3 milioane de oameni din Republica Democrată Congo, adică circa o treime din populaţia ţării, suferă de foamete acută, în principal din cauza conflictului şi a impactului economic al pandemiei de COVID-19, a anunţat marţi ONU, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Aceste cifre arată că RD Congo concentrează în momentul de faţă cel mai mare număr de oameni de pe plan mondial care au nevoie de ajutor alimentar de urgenţă, au subliniat într-o declaraţie comună Programul Alimentar Mondial (PAM) şi Organizaţia ONU pentru alimentaţie şi agricultură (FAO).

Pe lângă conflict şi pandemie, la creşterea acestei cifre a contribuit şi faptul că ultimele studii au cuprins o populaţie mai extinsă decât cele anterioare.

"Pentru prima dată, am putut analiza vasta majoritate a populaţiei, ceea ce a contribuit la stabilirea nivelului real dezastruos al insecurităţii alimentare din RDC", a explicat reprezentantul PAM în ţara africană, Peter Musoko.

"Această ţară ar trebui să-şi poată hrăni populaţia şi să exporte surplusul. Nu putem avea copii care merg la culcare flămânzi şi familii care nu-şi permit să mănânce în fiecare zi", a adăugat oficialul ONU.

Cele mai afectate zone sunt în provinciile estice Ituri, Kivu de nord şi de sud şi Tanganyka, precum şi provincia centrală Kasai, toate marcate de conflictul dintre rebeli şi forţele guvernamentale.

Localnicii care au fost nevoiţi să se refugieze din calea conflictului şi s-au întors acasă şi-au găsit recoltele devastate, unii supravieţuind doar cu buruieni sau cu frunze de manioc, conform ONU.

Violenţele comise de miliţii persistă de decenii la rând în Congo, mai ales în regiunile de graniţă din est cu Burundi, Rwanda şi Uganda, în pofida sfârşitului războiului civil, în 2003.

Dintre cei 27,3 milioane de congolezi care suferă de foame, circa 6,7 milioane sunt consideraţi a se afla în faza de "urgenţă", ultima fază înainte de foamete, conform unei analize a iniţiativei IPC (Integrated Food Security Phase Classification, Clasificarea integrată a fazelor securităţii alimentare).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614