REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Consilierii, convocaţi să-şi dea acordul pentru preluarea a încă 13% din acţiunile Portului

Consilierii, convocaţi să-şi dea acordul pentru preluarea a încă 13% din acţiunile Portului

Replica API 3 aprilie 2014 | 00:00 171

Şedinţă de îndată

Şedinţă de îndată

Administraţia publică locală e tot mai aproape să devină acţionar majoritar în Portul Constanţa. Consilierii locali municipali sunt convocaţi azi, în şedinţă de îndată, cu următorul punct pe ordinea de zi: "Proiect de hotărâre privind acordul de transmitere cu titlu gratuit a unui pachet suplimentar de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, reprezentând minim 13% din capitalul social către Consiliul local al municipiului Constanţa". În prezent, statul deţine 60% din acţiunile Administraţiei Porturilor Maritime SA Constanţa, 20% - Fondul Proprietatea şi 20% - Consiliul Local Municipal Constanţa.

Primarul Radu Mazăre declara, încă de marţi, că viceprimarul Decebal Făgădău a fost la discuţii cu ministrul Transporturilor, Dan Şova, pentru a se pune de acord cu privire la transferul acţiunilor. După ce proiectul va fi aprobat de consilieri, urmează ca şi ministerul condus de Şova să facă demersuri pentru transmiterea acţiunilor - printr-o hotărâre de guvern sau o lege în acest sens. Marţi, Mazăre s-a prezentat la un nou termen în dosarul retrocedărilor, el comentând nu doar despre acţiunile care vor fi transferate municipalităţii, ci şi despre "frenezia" anchetării sale de către DNA, edilul concluzionând că "i se trage" de la Port, pentru că marii agenţi economici au interes ca acţionarul majoritar să rămână statul roman. Ulterior, Mazăre a precizat, în cadrul unei emisiuni: "Cu Portul e o bătălie foarte mare pe care o duc. E o bătălie crâncenă. Nu înţelegeam de ce toată fibrilaţia şi frenezia asta a Procuraturii. Ea vine, de fapt, pe filiera portului. Mi s-a şi spus las-o mai încet cu portul, las-o mai uşor cu portul". De precizat că, în cursul zilei de ieri, pe adresa redacţiei a sosit şi un comunicat al sindicatului din CN APM SA Constanţa, referitor la "preluarea a încă 13% de către Primăria municipiului Constanţa şi a listării la bursă a 14% din acţiuni: "Considerăm că Portul Constanţa a fost, este şi trebuie să rămână un obiectiv strategic naţional. Prin aceasta înţelegem că orice ingerinţă în politicile de funcţionare şi dezvoltare ale portului trebuie supuse dezbaterii publice şi nu voinţei politice de moment sau operatorilor portuari care până acum nu şi-au văzut decât propriile interese. Principala poartă de acces maritim a României, nu trebuie să fie controlată de interese private, atâta vreme cât ţara noastră şi-a asumat răspunderi strategice faţă de partenerul Nord-Atlantic, răspunderi care pot fi limitate de interesul privat, în orice moment. Un plus de 13% din acţiuni pentru Primăria Constanţa, nu va aduce, cel puţin în următorii 10 ani, mai nimic oraşului. Considerăm că, este vital, că toate veniturile CN APM SA Constanţa să fie reinvestite în infrastructură, pentru a asigura facilităţile necesare dezvoltării concrete a domeniului portuar şi atragerii de investitori potenţi financiar. Totodată susţinem întărirea gradului de autoritate portuară al companiei, consolidarea şi menţinerea pe o perioadă mai lungă a echipei manageriale, pentru a reuşi într-un timp scurt realizarea obiectivelor prioritare. (...) În încheiere, ne manifestăm rezerva faţă de promisiunile autorităţilor locale, cum că vor fi bani şi pentru investiţii în Portul Constanţa (...)", se arată în comunicat.

A.A.

Vezi şi:

LINK

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218