REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.7° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
15.7° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Consilierii PDL îl acuză pe primar că îi ameninţă să aprobe cheltuieli fără acoperire în bugetul de venituri

Consilierii PDL îl acuză pe primar că îi ameninţă să aprobe cheltuieli fără acoperire în bugetul de venituri

Replica API 23 iulie 2014 | 00:00 291

A reînceput războiul la Mangalia

A reînceput războiul la Mangalia

Consilierii locali din Mangalia fac din nou front comun împotriva proiectelor iniţiate de primarul Cristian Radu. Mai exact, luni, consilierii au votat proiectul tehnic şi indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea falezei Jupiter-Neptun. Proiectul în valoare de aproximativ 1,3 mil. de euro vizează lucrări de reabilitare şi modernizare a falezei, inclusiv reamenajarea zonei La Steaguri, din Neptun. Proiectul de modernizare a falezei Jupiter-Neptun are în vedere reamenajarea zonei cuprinse între limita plajei şi lacurile din Neptun şi Jupiter. Însă, în aceeaşi şedinţă, consilierii locali au respins mai multe proiecte. Unul dintre acestea se referă la rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al CL Mangalia pentru anul în curs, proiect care cuprindea finanţarea pentru reabilitarea instituţiilor de învăţământ din oraş şi racordarea acestora la reţeaua de gaze naturale. Totodată, membrii CL Mangalia au votat negativ şi pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei privind execuţia lucrărilor de branşare a blocurilor cu sobe din municipiul Mangalia. Primarul Mangaliei, Cristian Radu, a criticat decizia membrilor CL, iar democrat-liberalii nu au ezitat să îi dea replica, explicând, totodată, şi motivele pentru care au votat "împotrivă".

"Dezavuăm categoric atitudinea primarului şi a unor funcţionari ai primăriei, faţă de consilierii locali, la şedinta de luni, 21.07.2014, bazată pe minciună, dezinformare şi lipsă de profesionalism. Este pentru a nu ştim câta oară când executivul convoacă o şedinţă de Consiliu Local cu proiecte de hotărâre respinse în şedinţele anterioare ca nefundamentate din punct de vedere economic, tehnic şi legal. Câtă minciună şi ipocrizie trebuie să fie atunci când spui că şcolile nu vor avea căldură la iarnă, pentru că nu s-a aprobat rectificarea de buget cerută, când ştim cu toţii că banii pentru racordarea şcolilor şi grădiniţelor la reţeaua de gaze au fost repartizaţi în buget de la începutul anului. Directorii de şcoli şi grădiniţe, ca ordonatori de credte, puteau angaja şi realiza lucrările până acum, dar nu au fost lăsaţi de primărie, fiind ameninţaţi cu neplata lor. Acest mod de lucru, de a executa lucrări doar cu societatea agreată de primărie, este abuziv şi ilegal", au transmis consilierii PDL din Mangalia. Şi nu s-au oprit aici! "Cât populism şi lipsă de profesionalism trebuie să fie atunci când după ce ştii că ai umflat cheltuielile bugetului local pe 2014 cu peste 40 milioane lei (400 miliarde lei vechi) vii să-l mai măreşti cu încă 91 miliarde lei vechi, fără o justificare pertinentă şi fără o minimă prioritizare a cheltuielilor pe 2014", au ţinut să mai spună democrat-liberalii. Tot ei au menţionat că "bugetul de venituri realizat pe 2013 a fost de 69.368.488 lei, iar cel planificat de primărie pentru anul 2014 este de 75.625.199 lei".

"Până acum, bugetul aprobat pentru 2014 este de 111.822.798 lei, deja cu peste 418 miliarde lei vechi mai mare faţă de cel planificat, iar mărirea cheltuielilor cu încă 9.105.931 lei, fără renunţarea la angajarea unor cheltuieli de aproape 400 miliarde lei vechi pe 2014 şi trecerea lor în execuţie pe anii următori, riscă intrarea oraşului în incapacitate de plată şi implicit în faliment. Iată de ce noi, consilierii locali, considerăm că o abordare echilibrată a veniturilor şi cheltuielilor bugetare pe 2014 este obligatorie şi că atitudinea primarului de a forţa prin ameninţări şi şantaj la adresa consilierilor, aprobarea acestor rectificări este de neacceptat", mai acuză consilierii PDL. "Am spus de fiecare dată şi o spunem şi acum că, în eventualitatea în care sunt informaţii despre anumite nereguli făcute de cineva, să se adreseze instituţiilor abilitate ale statului şi să termine odată cu tot felul amenţări şi dezinformari, pentru că nu le vom mai tolera", i-au mai transmis consilierii PDL primarului Cristian Radu.

"De asemenea, este regretabilă lipsa de profesionalism a unor funcţionari din primărie, care generează astfel de reacţii ale primarului, ca cele de la şedinţa de Consiliu Local, caracterizate de minciună şi populism. Cum poţi să spui că nu ai bani la buget pentru şcoli, întrucât nu taxezi cetăţenii, turiştii şi agenţii economici pentru folosirea drumurilor şi parcărilor, când parcările existente sunt pline cu tot felul de jocuri ale unor societăţi din Bucureşti şi din ţară, ca de exemplu parcarea de la Hotel President, sau când unor administratori de hotel din oraş le ceri bani mai mulţi pentru administrarea unor parcări şi altora le oferi parcarea gratis, ca de exemplu parcarea de la Hotel Paradiso", mai acuză consilierii PDL. "Nu am fost şi nu vom fi de acord cu acest mod de abordare, cu dubla măsură pentru cetăţeni şi agenţi economici, care în termeni juridici se numeşte abuz în serviciu şi cerem să se renunţe imediat la aceste practici", adaugă consilierii PDL.

"Din păcate, realitatea este una cruntă. Au trecut doi ani de zile şi nu s-a realizat nici un proiect major pentru oraş, rezumându-se doar la noi taxe şi impozite mărite, la tot felul de măsuri coercitive pentru agenţii economici şi nici o măsură de cointeresare a lor. Iată cum arată staţiunile azi, în plin sezon estival, cu sute tonete şi chioscuri amplasate ilegal pe domeniul public, faleze, trotuare, parcuri şi parcări, cu spaţii verzi neîngrijite, cum este aleea de acces la plaja Neptun, şi ne vom intreba la iarnă de ce numărul turiştilor a fost cu mult sub cel al anilor anteriori. Iată de ce cerem primarului şi executivului să înţeleagă rolul dat de lege Consiliului Local, ca for legiuitor local şi că toate instituţiile publice trebuie să sprijine şi să pună la dispoziţia consilierilor locali toate informaţiile solicitate pentru o corectă informare a cetăţenilor. Anunţăm public, cu această ocazie, că nu vom mai tolera reacţii de acest fel ale primarului şi executivului faţă de activitatea consilierilor locali, indiferent de apartenenţa lor politică, întrucât considerăm că nu trebuie să mai lăsăm ipocrizia, populismul şi minciuna să domine activitatea din acest oraş", mai transmit consilierii PDL.

A.A.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369