REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Consilierul Cruşoveanu îi transmite lui Căpăţână să-şi dea demisia de la Spitalul Judeţean

Consilierul Cruşoveanu îi transmite lui Căpăţână să-şi dea demisia de la Spitalul Judeţean

Replica API 16 aprilie 2016 | 01:25 739

Activitatea conducerii unităţii sanitare, dezastruoasă, la fel ca şi cea de la Regia de Drumuri!

Activitatea conducerii unităţii sanitare, dezastruoasă, la fel ca şi cea de la Regia de Drumuri!

Marian Cruşoveanu

În 2012, se vehicula că va fi unul din cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Constanţa. N-a fost să fie aşa, pentru că social-democraţii n-au cedat nici un milimetru în cadrul CJC. În 2016, an electoral, Marian Cruşoveanu şi-a asumat rolul de lider al consilierilor judeţeni PNL. A primit „undă verde” să critice tot ce mişcă PSD în Consiliul Judeţean şi, evident, are mari şanse să prindă încă un mandat de ales judeţean. Cele mai aspre reproşuri ale tânărului liberal la adresa conducerii PSD a CJC se leagă de Regia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, căreia nu îi vede sensul, prin urmare nu ar refuza desfiinţarea acestei instituţii, pentru a da cale liberă licitaţiilor pentru lucrările de pietruire, asfaltare ş.a.m.d. în teritoriu. O altă instituţie aflată în subordinea CJC – Spitalul Judeţean are mari probleme, susţine Cruşoveanu, care este de părere că managerul unităţii sanitare, Dănuţ Căpăţnă, ar trebui să demisioneaze.

Reporter: Domnule Cruşoveanu, Regia Judeţeană de Drumuri şi Poduri este o instituţie în subordinea CJC. Am asistat la o serie de scandaluri legate de regie, în ultima perioadă. Ce ne puteţi spune despre activitatea regiei, ce se întâmplă acolo?

Marian Cruşoveanu: Da, într-adevăr, este o regie a Consiliului Judeţean. În ceea ce priveşte activitatea dânşilor, nu putem decât să constatăm că a fost una dezastruoasă – cifrele vorbesc. Au datorii, au şi o problemă cu insolvenţa şi se doreşte scoaterea acesteia din insolvenţă, dar nu prea văd cum. Şi nu mi se pare corect, ba chiar e imoral, ca CJC să-i dea acestei regii prin comandă – spre exemplu, anul acesta s-a aprobat un program de 30 de milioane de lei pentru lucrări. Dânşii au datorii de 20 de milioane de lei. Din câte am discutat cu preşedintele Consiliului de Administraţie, dânşii realizează un profit de 2 milioane de RON. Dacă facem un calcul matematic, le-ar lua cam mulţi ani să rezolve această problemă. Iar mi se pare imoral: de ce trebuie să avem această regie să facă aceste lucrări, când nu avem nici un control asupra calităţii, şi nu le scoatem transparent la licitaţie, cum fac primăriile spre exemplu. De ce trebuie să atribui lucrările pe comandă? Ştiţi, fiind liberal, trebuie să ţin şi cu oamenii de afaceri. (…) Oamenii de afaceri sunt buni doar să plătească taxe, impozite, iar de acolo regia să se înfrupte, să facă tot felul de ilegalităţi? Se vede de la o poştă că la regie este un management defectuos, cu 12 jurişti într-un birou şi tot aşa – cu cumetrii. Este în primul rând un aparat administrative foarte mare. Le-am şi recomandat să facă o selecţie, să-şi reducă personalul.

Rep.: Dumneavoastră spuneţi că trebuie să se renunţe la această regie şi eventualele lucrări de asfaltări să fie făcute de altcineva?

M.C.: Să se scoată la licitaţie. Este mult mai simplu. Aşa îl poţi trage la răspundere pe acel privat şi cu calitatea lucrărilor. Îl controlezi, pe când la RAJDP nu am auzit niciodată să se spună că a fost făcută o lucrare neconformă. totul este lapte şi miere la RAJDP, dar au datorii! (...) Din punctul meu de vedere, nu văd rostul acestei regii. Este o gaură neagră, un sac fără fund pentru Consiliul Judeţean.

Rep.: Sau poate că realizează lucrări la un preţ rezonabil, având în vedere că este în subordinea CJC.

M.C.: Nu prea cred. Cred că, de vreme ce i se dă prin atribuire directă şi neavând concurent, merg pe nişte preţuri stabilite. Cum vin şi la comisia din care fac parte, buget-finanţe: ni se aduc cu o zi înainte de şedinţă zeci de proiecte de hotărâre, între care şi despre RAJDP, cu sute de pagini... Uită-te într-o oră!, că într-o oră vin colegii de la altă comisie să discute.

Rep.: Aşa se desfăşoară lucrurile la CJC?

M.C.: Am făcut nenumărate sesizări, chiar şi în plenul şedinţei: daţi-ne cu cel puţin 2-3 zile proiectele, mai ales când sunt bugetele de investiţii, să le putem studia.

Rep.: Revenind la scandaluri: cu ocazia schimbării conducerii regiei, fostul director a ţinut „să dea din casă”. Aşa se face că am aflat că unul dintre vicepreşedinţii CJC are relaţii contractuale cu regia, ceea ce nu este OK, dar vă rog să ne comentaţi şi dvs. acest lucru.

M.C.: Vă daţi seama, nu sunt eu în măsură să comentez. Am auzit şi eu, de fapt am citit în presa locală, că acest domn vicepreşedinte Darie (Cristi Darie – n.r.) ar avea nişte contracte încheiate pentru nişte piese de schimb către RAJDP. Mai mult de atât, ce să spun? Sunt organe abilitate să-şi facă datoria în ceea ce priveşte această problemă. Să verifice dacă este adevărat, iar dacă este adevărat, să ia măsurile care se impun.

Rep.: Şi Spitalul Judeţean Constanţa este o instituţie în subordinea CJC. Ce se întâmplă acolo, din punctul dvs. de vedere? Au ieşit oameni în stradă…

M.C.: Şi au ieşit pe bună dreptate. Vă daţi seama, sunt peste 20 de persoane care depinde de Secţia de Radioterapie. au o problemă gravă, depinde viaţa lor de tratament. E uşor să le spui: îţi asigur transportul până la Galaţi sau Bucureşti, dar nu este comod pentru acele persoane. E viaţa lor în joc, iar managerul nu putea să stea şi să vadă cum Secţia de Radioterapie se închide! E o problemă spinoasă, iar opinia conducerii CJC văd că este similară cu cea a managerului.

Rep.: Managerul Spitalului, Dănuţ Căpăţână, a ieşit într-o conferinţă de presă şi a arătat că a anunţat ministerul de resort cu privire la problema Radioterapiei. Credeţi că a insistat suficient?

M.C.: Dânsul înţeleg că s-a adresat ministerului, că a făcut toate diligenţele necesare pentru a se acoperi de... hârtii. Dar, cred că dacă aducea la cunoştinţa presei această problemă spinoasă, se putea pune presiune pe minister. Societatea civilă dacă afla, nu cred că rămânea indiferentă faţă de această problemă. Cum v-am spus, este o problemă gravă şi este 100% vina managerului.

Rep.: Credeţi că managerul spitalului ar trebui să-şi dea demisia?

M.C.: Bineînţeles.

Rep.: Numai pentru această chestiune sau aţi constatat şi alte probleme?

M.C.: S-au adunat mult mai multe. Spre exemplu, angio-CT-ul. Este o activitate concesionată unei firme private, asta în condiţiile în care Spitalul Judeţean a primit aparatură în valoare de 1 milion 400 de mii de euro. L-au primit şi stă înfoliat, pentru că Spitalul Judeţean a încheiat un contract pentru acest serviciu cu o firmă privată. (...) spitalul riscă să piardă acest aparat. Dacă se continuă în ritmul acesta, managerul ne va anunţa, la un moment dat, că spitalul întreg nu va mai funcţiona, pentru că a expirat nu-ştiu-ce autorizaţie. Dacă nu eşti în stare să îţi faci treaba, dă-ţi demisia, vine altul competent să o facă. E foarte simplu.

În continuare, liberalul a prezentat şi o serie de măsuri privind revigorarea activităţii instituţiilor de cultură din Constanţa, instituţii aflate în subordinea CJC. Potrivit acestuia, ideal ar fi ca specialiştii din domeniu să se concentreze pe organizarea de evenimente care să atragă atenţia şi, totodată, să aducă la malul mării turişti. „Dacă este nevoie, să angajeze oameni specializaţi în PR, care să se ocupe de acest aspect”, a spus Cruşoveanu. Întrebat dacă îi place cum arată judeţul Constanţa, şi dacă turiştii au ce vedea, dacă tot îi invităm prin manifestări culturale la malul mării, consilierul judeţena a spus că nu, dar că toate lucrurile se rezolvă „pas cu pas” şi că PNL va avea grijă ca lucrurile să se schimbe, după ce va câştiga alegerile.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367