rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 30 iulie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Activitatea conducerii unităţii sanitare, dezastruoasă, la fel ca şi cea de la Regia de Drumuri!

Consilierul Cruşoveanu îi transmite lui Căpăţână să-şi dea demisia de la Spitalul Judeţean

Marian Cruşoveanu

În 2012, se vehicula că va fi unul din cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Constanţa. N-a fost să fie aşa, pentru că social-democraţii n-au cedat nici un milimetru în cadrul CJC. În 2016, an electoral, Marian Cruşoveanu şi-a asumat rolul de lider al consilierilor judeţeni PNL. A primit „undă verde” să critice tot ce mişcă PSD în Consiliul Judeţean şi, evident, are mari şanse să prindă încă un mandat de ales judeţean. Cele mai aspre reproşuri ale tânărului liberal la adresa conducerii PSD a CJC se leagă de Regia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, căreia nu îi vede sensul, prin urmare nu ar refuza desfiinţarea acestei instituţii, pentru a da cale liberă licitaţiilor pentru lucrările de pietruire, asfaltare ş.a.m.d. în teritoriu. O altă instituţie aflată în subordinea CJC – Spitalul Judeţean are mari probleme, susţine Cruşoveanu, care este de părere că managerul unităţii sanitare, Dănuţ Căpăţnă, ar trebui să demisioneaze.

Reporter: Domnule Cruşoveanu, Regia Judeţeană de Drumuri şi Poduri este o instituţie în subordinea CJC. Am asistat la o serie de scandaluri legate de regie, în ultima perioadă. Ce ne puteţi spune despre activitatea regiei, ce se întâmplă acolo?

Marian Cruşoveanu: Da, într-adevăr, este o regie a Consiliului Judeţean. În ceea ce priveşte activitatea dânşilor, nu putem decât să constatăm că a fost una dezastruoasă – cifrele vorbesc. Au datorii, au şi o problemă cu insolvenţa şi se doreşte scoaterea acesteia din insolvenţă, dar nu prea văd cum. Şi nu mi se pare corect, ba chiar e imoral, ca CJC să-i dea acestei regii prin comandă – spre exemplu, anul acesta s-a aprobat un program de 30 de milioane de lei pentru lucrări. Dânşii au datorii de 20 de milioane de lei. Din câte am discutat cu preşedintele Consiliului de Administraţie, dânşii realizează un profit de 2 milioane de RON. Dacă facem un calcul matematic, le-ar lua cam mulţi ani să rezolve această problemă. Iar mi se pare imoral: de ce trebuie să avem această regie să facă aceste lucrări, când nu avem nici un control asupra calităţii, şi nu le scoatem transparent la licitaţie, cum fac primăriile spre exemplu. De ce trebuie să atribui lucrările pe comandă? Ştiţi, fiind liberal, trebuie să ţin şi cu oamenii de afaceri. (…) Oamenii de afaceri sunt buni doar să plătească taxe, impozite, iar de acolo regia să se înfrupte, să facă tot felul de ilegalităţi? Se vede de la o poştă că la regie este un management defectuos, cu 12 jurişti într-un birou şi tot aşa – cu cumetrii. Este în primul rând un aparat administrative foarte mare. Le-am şi recomandat să facă o selecţie, să-şi reducă personalul.

Rep.: Dumneavoastră spuneţi că trebuie să se renunţe la această regie şi eventualele lucrări de asfaltări să fie făcute de altcineva?

M.C.: Să se scoată la licitaţie. Este mult mai simplu. Aşa îl poţi trage la răspundere pe acel privat şi cu calitatea lucrărilor. Îl controlezi, pe când la RAJDP nu am auzit niciodată să se spună că a fost făcută o lucrare neconformă. totul este lapte şi miere la RAJDP, dar au datorii! (...) Din punctul meu de vedere, nu văd rostul acestei regii. Este o gaură neagră, un sac fără fund pentru Consiliul Judeţean.

Rep.: Sau poate că realizează lucrări la un preţ rezonabil, având în vedere că este în subordinea CJC.

M.C.: Nu prea cred. Cred că, de vreme ce i se dă prin atribuire directă şi neavând concurent, merg pe nişte preţuri stabilite. Cum vin şi la comisia din care fac parte, buget-finanţe: ni se aduc cu o zi înainte de şedinţă zeci de proiecte de hotărâre, între care şi despre RAJDP, cu sute de pagini... Uită-te într-o oră!, că într-o oră vin colegii de la altă comisie să discute.

Rep.: Aşa se desfăşoară lucrurile la CJC?

M.C.: Am făcut nenumărate sesizări, chiar şi în plenul şedinţei: daţi-ne cu cel puţin 2-3 zile proiectele, mai ales când sunt bugetele de investiţii, să le putem studia.

Rep.: Revenind la scandaluri: cu ocazia schimbării conducerii regiei, fostul director a ţinut „să dea din casă”. Aşa se face că am aflat că unul dintre vicepreşedinţii CJC are relaţii contractuale cu regia, ceea ce nu este OK, dar vă rog să ne comentaţi şi dvs. acest lucru.

M.C.: Vă daţi seama, nu sunt eu în măsură să comentez. Am auzit şi eu, de fapt am citit în presa locală, că acest domn vicepreşedinte Darie (Cristi Darie – n.r.) ar avea nişte contracte încheiate pentru nişte piese de schimb către RAJDP. Mai mult de atât, ce să spun? Sunt organe abilitate să-şi facă datoria în ceea ce priveşte această problemă. Să verifice dacă este adevărat, iar dacă este adevărat, să ia măsurile care se impun.

Rep.: Şi Spitalul Judeţean Constanţa este o instituţie în subordinea CJC. Ce se întâmplă acolo, din punctul dvs. de vedere? Au ieşit oameni în stradă…

M.C.: Şi au ieşit pe bună dreptate. Vă daţi seama, sunt peste 20 de persoane care depinde de Secţia de Radioterapie. au o problemă gravă, depinde viaţa lor de tratament. E uşor să le spui: îţi asigur transportul până la Galaţi sau Bucureşti, dar nu este comod pentru acele persoane. E viaţa lor în joc, iar managerul nu putea să stea şi să vadă cum Secţia de Radioterapie se închide! E o problemă spinoasă, iar opinia conducerii CJC văd că este similară cu cea a managerului.

Rep.: Managerul Spitalului, Dănuţ Căpăţână, a ieşit într-o conferinţă de presă şi a arătat că a anunţat ministerul de resort cu privire la problema Radioterapiei. Credeţi că a insistat suficient?

M.C.: Dânsul înţeleg că s-a adresat ministerului, că a făcut toate diligenţele necesare pentru a se acoperi de... hârtii. Dar, cred că dacă aducea la cunoştinţa presei această problemă spinoasă, se putea pune presiune pe minister. Societatea civilă dacă afla, nu cred că rămânea indiferentă faţă de această problemă. Cum v-am spus, este o problemă gravă şi este 100% vina managerului.

Rep.: Credeţi că managerul spitalului ar trebui să-şi dea demisia?

M.C.: Bineînţeles.

Rep.: Numai pentru această chestiune sau aţi constatat şi alte probleme?

M.C.: S-au adunat mult mai multe. Spre exemplu, angio-CT-ul. Este o activitate concesionată unei firme private, asta în condiţiile în care Spitalul Judeţean a primit aparatură în valoare de 1 milion 400 de mii de euro. L-au primit şi stă înfoliat, pentru că Spitalul Judeţean a încheiat un contract pentru acest serviciu cu o firmă privată. (...) spitalul riscă să piardă acest aparat. Dacă se continuă în ritmul acesta, managerul ne va anunţa, la un moment dat, că spitalul întreg nu va mai funcţiona, pentru că a expirat nu-ştiu-ce autorizaţie. Dacă nu eşti în stare să îţi faci treaba, dă-ţi demisia, vine altul competent să o facă. E foarte simplu.

În continuare, liberalul a prezentat şi o serie de măsuri privind revigorarea activităţii instituţiilor de cultură din Constanţa, instituţii aflate în subordinea CJC. Potrivit acestuia, ideal ar fi ca specialiştii din domeniu să se concentreze pe organizarea de evenimente care să atragă atenţia şi, totodată, să aducă la malul mării turişti. „Dacă este nevoie, să angajeze oameni specializaţi în PR, care să se ocupe de acest aspect”, a spus Cruşoveanu. Întrebat dacă îi place cum arată judeţul Constanţa, şi dacă turiştii au ce vedea, dacă tot îi invităm prin manifestări culturale la malul mării, consilierul judeţena a spus că nu, dar că toate lucrurile se rezolvă „pas cu pas” şi că PNL va avea grijă ca lucrurile să se schimbe, după ce va câştiga alegerile.

Alexandra ANTON

sâmbătă, 16 aprilie 2016324
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Replica
30 iul 16:53ReplicaATENȚIE, șoferi: MODIFICĂRI în TRAFICUL din centrul Constanței!

Modificări în traficul din centrul Constanței! Primăria Municipiului Constanța, prin SC Confort Urban,...902

30 iul 16:46ReplicaȘEDINȚĂ de CONSILIU LOCAL cu SCÂNTEI: mai multe proiecte APROBATE! Video1318
30 iul 14:47ReplicaREGULAMENTUL pentru transportul de persoane și bunuri în regim de TAXI a fost VOTAT!666
30 iul 14:08ReplicaINCIDENȚA cazurilor de COVID este în ușoară CREȘTERE la CONSTANŢA

Incidența, în ceea ce privește cazurile de infectare cu SARS-COV-2, este în uşoară creștere în Constanța, în...996

30 iul 13:41ReplicaVIDEO! Interviu cu Stelian GIMA, vicepreședintele PNL al CJC, despre ADMINISTRAȚIE și POLITICĂ655
30 iul 10:48ReplicaVideo! TAXIMETRIȘTII PROTESTEAZĂ pe străzile CONSTANȚEI1484
30 iul 15:35ReplicaDESCINDERI și DEMOLĂRI cu SCANDAL pe plaja WAVES din Faleză Nord! VIDEO!

Poliția Locală a descins în dimineața zilei de vineri, 30 iulie,pe plaja Waves din Faleză Nord, la o societate...6292

30 iul 00:44ReplicaBORIS PARPALĂ, URMĂRIT și de ANAF pentru operațiuni FICTIVE?!1961
30 iul 00:42ReplicaTzancă Uraganul le-a prins în `FURTUNĂ`, pe LITORAL, pe TRAȘCĂ și CRUDUȚA3442
30 iul 15:05ReplicaRUBY se LAUDĂ cu RESTAURANTUL tatălui ei din PIAȚA OVIDIU! Video

Ruby a fost zilele trecute în Constanța. Artista a făcut senzație pe plajă, iar după o zi întreagă de filmări,...7890

30 iul 00:39ReplicaStere SPONTE a scăpat de PROCURORI, în dosarul RETROCEDĂRILOR din Mircea VODĂ1741
30 iul 00:27ReplicaAvantajele pentru sănătate ale utilizării unei oale sub presiune646
Vremea
28.7°27.3° - 28.7° vineri, 30 iulie 2021
ConstanțaUmiditate: 62%
Vânt: 5.14 m/s
Presiune: 1011 milibari

Loto
6/4923482026638
5/404212093311
joker2113434310
Horoscop
mai mult...SPSportRT
30 iul 00:02SportFCSB, eliminată din Europa Conference League de Şahtior Karaganda

FCSB a fost eliminată din Europa Conference League, după ce a fost învinsă de Şahtior Karaganda cu scorul de 5-3 la...412

30 iul 00:00SportJO 2020: Programul sportivilor români în competiţiile de vineri 30 iulie

Programul olimpic de vineri 30 iulie al sportivilor români la Jocurile de la Tokyo are drept cap de afiş finala în...348

30 iul 19:32SportJO 2020: Programul finalelor de vineri 30 iulie la Tokyo

Programul zilei de 30 iulie la Jocurile Olimpice de la Tokyo cuprinde nu mai puţin de 21 de finale, cu menţiunea că...219

30 iul 00:00SportJO 2020 - Canotaj: România a cucerit argintul la dublu rame masculin

România a cucerit medaliile de argint în proba de dublu rame masculin, joi, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, prin...183

Local
30 iul 23:59LocalCoronavirus: Polițiștii constănțeni au dat AMENZI în valoare de 7.500 de lei, în ultimele 24 de ore

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...304

30 iul 23:59LocalCoronavirus: 13 persoane, internate în spitalele din Constanța

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 43.035 de persoane...457

30 iul 00:00LocalCNCAV: 14.812 persoane vaccinate anti-COVID în ultimele 24 de ore

224

30 iul 10:49LocalGRECIA a INTRAT în SCENARIUL ROȘU!

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat hotărârea pentru modificarea și completarea hotărârii...1519

30 iul 23:58LocalACCIDENT rutier strada Ion Neculce: Un COPIL de 7 ani a fost RĂNIT

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați, joi, 29 iulie a.c., în Constanța, pe strada Ion Neculce, nr....301

30 iul 23:59LocalTrenul cu 30 de copii, oprit în câmp 9 ore azi-noapte și rămas fără frâne în pădure, a fost deblocat

Trenul care a fost azi-noapte blocat timp de 9 ore în câmp, în care se află 30 de copii, și care în urmă cu...550

30 iul 00:00LocalALERTĂ LA EFORIE NORD! Un COPIL de 7 ani A DISPĂRUT în mare

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați, joi, 29 iulie a.c., să intervină la Eforie Nord, pe plaja Hotel...1922

30 iul 00:00LocalWeekend plin de energie și culoare la malul mării! Sportul, dansul și muzica vor cuceri centrul orașului

Cea de-a patra ediție a proiectului „Constanța Coffee Break” surprinde cu noi evenimente. De sâmbătă, de la ora...831

30 iul 23:09LocalCodul galben de CANICULĂ și DISCONFORT TERMIC, valabil până pe 1 AUGUST

407

Politică
30 iul 23:34PoliticăKlaus Iohannis, de Ziua Imnului: Să rămânem uniţi în jurul simbolurilor naţionale

Ziua Imnului Național este un „moment cu puternice semnificații pentru toți românii”, spune președintele Klaus...406

30 iul 23:34PoliticăPNL nu-l exclude pe consilierul care a jignit-o pe Ana Maria Popescu: Opinie pur personală

PNL Tulcea se distanțează de Ştefan Caraman, consilier PNL al primarului din Tulcea pe probleme de sport, care a...689

30 iul 23:35PoliticăDeputalul AUR, Dumitru Focșa: Un tănăr userist a utilizat un limbaj cel puțin provocator

334

30 iul 00:03PoliticăCiolacu: 'Este exclus ca PSD să voteze un guvern minoritar PNL, în privința USR n-am luat o decizie'

Marcel Ciolacu a anunțat miercuri seara că social-democrații nu vor susține un guvern minoritar PNL. „În...339

30 iul 23:35PoliticăTurcan: În Legea adopţiei, vechimea atestatului de adoptator devine criteriu unic de ierarhizare

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, normele metodologice de aplicare a Legii adopţiei, prin care vechimea...401

30 iul 23:35PoliticăIohannis: România trebuie să fie pregătită pentru valul patru al pandemiei de COVID-19

484

Interviuri
24 iul 00:31InterviuriȘEFA DSP, Cristina SCHIPOR, ne spune de ce VIRUSUL Delta este mult mai VIOLENT! Video

Cristina Schipor, directorul DSP Constanța, a făcut față cu brio pandemiei de coronavirus, chiar dacă, la fel ca...1986

19 iul 00:32InterviuriViorel CATARAMĂ: În MAMAIA se mănâncă mai BINE ca la CANNES sau MONACO! Video

De când a început sezonul estival, litoralul a devenit a doua casă pentru afaceristul și omul politic Viorel...11349

26 iun 23:09InterviuriCRISTINA RIZEA, USR: Constanța NU a avut proiecte MATURE pe Sănătate, care să intre în PNNR! Video

1434

25 iun 23:17InterviuriSeptimiu BOURCEANU, despre PSD Constanța: NU pot să-i contrazic că au fost INCOMPETENȚI! Video

Preşedintele Organizaţiei municipale a PNL Constanţa, senatorul Septimiu Bourceanu, a venit în studioul Replica,...2195

25 iun 23:14InterviuriPetre ENCIU, USR: Dacă problemele din Coaliție nu se rezolvă, IEȘIM de la guvernarea LOCALĂ!

De aproximativ opt luni, de când se află la conducerea Consiliului Județean, vicepreședintele USR, Petre Enciu a...2688

24 iun 23:15InterviuriANTONIADIS: Ai fost la PUTERE și acum spui că NU e nimic bine... mie mi-ar fi RUȘINE. VIDEO

3502

Monden
30 iul 00:00MondenMila Kunis și Ashton Kutcher au renunțat la săpun! De ce refuză să folosească produse chimice

Mila Kunis și Ashton Kutcher își spală rar copiii. Ei spun că astfel le protejează pielea. Actorii Mila Kunis (37...351

30 iul 00:00MondenJane Seymour are un admirator secret. Actrița de 70 de ani nu ar spune ”nu” unei noi relații

Jane Seymour, 70 de ani, surpriză de proporții pe platoul de filmare din Irlanda! Actrița care turnează pentru...310

30 iul 00:00MondenTrupa Maneskin, câştigătoarea Eurovision 2021, premiată de Primăria din Roma

142

30 iul 00:00MondenCe spune Irinel Columbeanu despre despărțirea dintre Monica Gabor și Mr. Pink

Se pare că viața „roz” din America a Monicăi Gabor a prins acum și nuanțe mai triste. După ce s-a zvonit că...592

30 iul 00:00MondenTrupa Vama a lansat o nouă melodie! Videoclipul piesei este spectaculos: "Au filmat cu chingi speciale"

Pe 22 iulie s-a lansat cel mai nou videoclip al piesei „Cântă cu mine”, al trupei Vama, din care face parte şi...199

30 iul 00:00MondenCătălin Măruță a filmat în avans, ca să-și ducă fiica la Disneyland

Ce nu fac vedetele pentru copiii lor? Iată că un bun exemplu este Cătălin Măruță (43 de ani) care și-a dorit...256

30 iul 00:00MondenToboşarul Joey Jordison, cofondator al trupei Slipknot, a murit la vârsta de 46 de ani

Joey Jordison, membru fondator al trupei americane Slipknot, considerat unul dintre cei mai importanţi toboşari rock...184

30 iul 00:05MondenUNTOLD a anunțat REGULILE de ACCES pentru petrecăreți

Autoritățile au anunțat că începând cu data de 1 august, accesul la evenimentele mari, de tip festival, va fi...536

30 iul 00:07MondenBianca Drăgușanu a spus adevărul despre Cristi Borcea. „Mi-a făcut avansuri!“

793

Mapamond
30 iul 00:00MapamondInundaţii în Belgia: Un judecător de instrucţie, sesizat pentru "omucideri involuntare"

Un judecător de instrucţie a fost sesizat pentru o anchetă privind "omucideri involuntare" în urma inundaţiilor de...141

30 iul 00:00MapamondItalia: Anchetă pentru a stabili originea incendiilor care devastează insula Sardinia

Procuratura italiană a lansat o anchetă pentru a stabili originea incendiilor care devastează insula Sardinia şi...133

30 iul 00:00MapamondChina: Un miliardar contestatar, condamnat la 18 ani de închisoare

148

30 iul 00:00MapamondCertificatul sanitar COVID-19, obligatoriu în transporturile pe distanţe lungi în Franţa după 7 august

Certificatul sanitar COVID-19 va deveni obligatoriu pentru accesul în mijloacele de transport pe distanţe lungi în...138

30 iul 00:00MapamondFranţa a efectuat un total de 17 teste nucleare în Sahara algeriană între anii 1960 şi 1966

Franţa a efectuat un total de 17 teste nucleare în Sahara algeriană între 13 februarie 1960 şi 16 februarie 1966,...165

30 iul 01:37MapamondPatru morţi, dintre care trei americani, în urma prăbuşirii unui avion, în Ucraina

345

Sănătate
30 iul 00:00SănătateStudiu: Efectele fumatului la femei: risc mai mare de a dezvolta demență

Un studiu realizat pe 70.000 de persoane din întreaga lume sugerează că efectele fumatului pot fi grave la femei,...131

30 iul 00:00SănătateFrumusețe în zile caniculare: ponturi pentru un look impecabil

Temperaturile tot mai crescute din termometre îți pot sabota machiajul și coafură, însă poți folosi câteva...174

30 iul 00:00SănătateCicatrici - tipuri, tratament și prevenție

140

30 iul 00:00SănătateLegătura dintre vitamina D și rata de supravieţuire în cazul cancerului de sân

Cercetătorii au descoperit că niveluri mai ridicate de vitamina D pot contribui la îmbunătățirea șanselor de...176

30 iul 00:00SănătateDe ce te simți tot timpul obosit? Soluții și remedii

Ai zile în care te simți obosit tot timpul ori ai stări de somnolență și de oboseală mentală mai multe zile la...231

30 iul 00:00SănătateNicotinamida, posibil tratament pentru glaucom?

O echipă de cercetare suedeză a studiat efectele nicotinamidei, amida vitaminei B3, asupra glaucomului în modele...139

30 iul 00:00SănătateDieta occidentală crește riscul de infecție și inflamații

Dieta occidentală, bogată în zahăr și grăsimi saturate și trans afectează sistemul imunitar din intestin, în...157

30 iul 23:36SănătateDependența de analgezice: simptome, complicații și tratament

Durerea este una dintre cele mai frecvente cauze pentru care oamenii ajung la medic. Indiferent de cauzele durerii, se...124

30 iul 00:00SănătateStudiu: Europenii au băut mai puțin alcool în primele luni ale pandemiei

128

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT