REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Consilierul judeţean Buriac vinde terenurile firmei Construcţii Nuclearo Electrice

Consilierul judeţean Buriac vinde terenurile firmei Construcţii Nuclearo Electrice

Replica API 30 octombrie 2014 | 00:55 1077

Dat afară pe uşă, s-a întors pe geam

Dat afară pe uşă, s-a întors pe geam

Nicolae Buriac

În urmă cu aproape 10 ani, afaceristul şi politicianul Nicolae Buriac a fost dat afară de la conducerea firmei Construcţii Nuclearo Electrice (CNE) SA din Cernavodă, după ce o adusese în pragul colapsului, cu 70 de miliarde de lei vechi datorii. Un raport de activitate al SC Construcţii Nuclearo Electrice SA Cernavodă arăta atunci faptul că, în perioada 2004-2005, societatea a lucrat în pierdere, din cauza managementului defectuos al directorului general Nicolae Buriac, care nu a fost interesat de realizarea unui profit constant, pe baza unei justificări halucinante: profitul nu este rentabil, în condiţiile în care acesta urma să fie împărţit între prea mulţi acţionari. Mai mult, existau suspiciuni că s-ar fi sustras sume mari din bani alocaţi facturilor la energie electrică, astfel că CNE a ajuns să fie dată în judecată de Electrica pentru plăţi restante de 15 miliarde lei. Între timp, graţie pomenilor făcute de stat şi numeroaselor contracte primite de la primării din Constanţa, firma şi-a revenit şi bifează profit an de an.

Interesant este însă că Buriac nu a dispărut deloc din peisaj, chiar dacă acum ceva timp era să îngroape CNE. Actualul consilier judeţean este preşedintele Consiliului de Administraţie al Asociaţiei Salariaţilor şi Membrilor Conducerii SC Construcţii Nuclearo Electrice SA- PAS CNE, care deţine 80,921% din acţiunile firmei cernăvodene. Altfel spus, Nicolae Buriac a fost dat afară de ochii lumii de la conducerea CNE, el rămânând în continuare patronul societăţii. Iar ultima sa decizie din această postură afectează direct interesele CNE, după cum se arată într-un raport al firmei. Astfel, la ultima Adunare Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA), de pe 24 octombrie, Buriac a hotărât, ca reprezentant al acţionarului majoritar, scoaterea la vânzare a unui teren de 735 metri pătraţi, proprietatea societăţii, situate în Medgidia, pe strada Independenţei. De asemenea, Buriac l-a împuternicit pe administratorul unic Bogdan Florin Teodorescu să negocieze preţul şi să semneze contractul de vânzare-cumpărare. La aceeaşi AGEA, consilierul judeţean a decis extinderea atribuţiilor administratorului. Astfel, acesta va putea să hotărască în privinţa creditelor bancare contractate sau alte forme de finanţare, precum şi cu privire la constituirea de garanţii, gajuri sau ipoteci. De asemenea, Bogdan Florin Teodorescu va putea hotărî cu privire la reparaţii capitale şi investiţii noi. CNE SA Cernavodă a raportat pentru anul 2013 o cifră de afaceri de 4.022.036 lei şi un profit net de 31.371 lei, cu 24 de angajaţi. Revenind la implicarea lui Buriac în CNE, este interesantă colaborarea consilierului judeţean PSD cu un fost membru PDL, administratorul unic Teodorescu fiind, la un moment dat, unul din liderii tineretului PDL Constanţa. În plus, Bogdan Florin Teodorescu este finul fostului deputat Constantin Chirilă.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
un excroc si un bagabont hot fost violator
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614