rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 17 noiembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Detaliile flagrantului din dosarul „licitaţia trucată de la Agigea”. "Am adus prăjiturile..."

Consilierul local Manea negocia ŞPAGA într-o pizzerie din Eforie!

Sursa foto: olx.ro

Consilierul local din Agigea, Dorel Manea, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Acesta era cunoscut ca „Dan” şi, conform anchetatorilor, a negociat rezolvarea problemelor legate de concesionarea unor terenuri, pentru care se organizase o licitaţie publică, într-o pizzerie din Eforie.

Denunţul a fost înregistrat în ziua de 23.03.2016 la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa. În fapt, potrivit rechizitoriului, în cursul lunii martie 2016, respectiv în săptămâna anterioară formulării denunţului, a aflat de la un prieten al său că în Agigea se organizează o licitaţie pentru concesionarea de terenuri de către Primărie, însă de regulă este pretinsă avansarea unor sume de bani cu titlu de mită către anumiţi funcţionari, astfel cum rezultă din declaraţiile celor doi martori.

Întrucât o persoană s-a declarat interesată de concesionarea unui astfel de teren, l-a contactat telefonic pe un anume „Dan”, identificat ca fiind inculpatul Dorel Manea, despre care cunoştea că este consilier local al comunei Agigea, pentru a crea o legătură între acesta din urmă. Inculpatul a răspuns prompt solicitării, acceptând să se întâlnească în aceeaşi zi cu acesta pentru a-i oferi celui din urmă mai multe informaţii cu privire la modalitatea în care poate obţine terenul respectiv în contextul organizării licitaţiei publice.

Se pare că persoana în cauză spusese în prealabil inculpatului Dorel Manea că este interesat de trei loturi pentru încă doi prieteni ai săi, urmând să îi dea răspunsul în câteva zile, însă ulterior inculpatul l-a contactat pe denunţător pentru a-l convinge pe acesta din urmă să încheie „afacerea”. Astfel, în ziua de 22.03.2016, într-un loc ales de către inculpat, respectiv o pizzerie din Eforie Nord, s-au întâlnit toate cele trei persoane - denunţătorul, prietenul acestuia, şi consilierul „Dan”, adică Dorel Manea.

Acolo s-a discutat despre sumele de bani, câte 4.000 euro pentru loturile situate lângă lacul Agigea, sumă ce urma a fi dată de cei doi prieteni ai denunţătorului, şi 3.000 de euro de la denunţător, în vederea obţinerii contractelor de concesiune, în total suma de 11.000 euro, din care un avans de 3.000 euro – reprezentând preţul influenţei traficate. După ce au căzut de comun acord, Manea i-a asigurat că treaba este serioasă, însă persoanele respective doresc o garanţie de seriozitate, la care Manea a spus că îi poate da denunţătorului în garanţie autoturismul personal.

„Licitaţia e de formă, aduceţi contracandidaţi”

De asemenea, el ar fi precizat şi faptul că licitaţia va fi o formalitate, că în fapt, terenurile ce urmează a fi concesionate sunt „luate”. O parte a discuţiei dintre cei doi a fost centrată pe modalitatea de înscriere la licitaţia ce urma a fi organizată şi, în special, pe maniera în care inculpatul intenţiona „trucarea” acesteia.

Astfel, introducând ca temă „contracandidatul”, inculpatul i-a prezentat posibilitatea ca acesta din urmă să aducă un „contracandidat de formă” în ipoteza în care denunţătorul nu poate găsi „oameni de încredere” cărora ar urma să le plătească suma de 100 euro pentru a juca rolul de ofertant. După ce l-a asigurat că va câştiga licitaţia, Manea i-a oferit oportunitatea încheierii unor „afaceri viitoare”, în urma cărora martorul ar putea primi comisioane, în ipoteza în care în viitor acesta îi va mai duce persoane interesate să obţină teren în localitatea Agigea.

„Am cumpărat prăjiturile, aşa cum am stabilit...”

În continuare, în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că, în baza înţelegerii anterioare, la data de 24.03.2016, unul dintre „clienţi” l-a contactat pe Manea, căruia i-a comunicat că a cumpărat „prăjiturile” stabilite în ziua de 22.03.2016, convenind cu acesta să se întâlnească în acelaşi loc, respectiv la pizzeria din localitatea Eforie Nord, pentru ca martorul să înmâneze inculpatului avansul pretins de către acesta în scopul arătat anterior.

După stabilirea unor detalii, inclusiv a faptului că diferenţa de 8.000 euro trebuia dată inculpatului în ziua licitaţiei, i-a dat inculpatului suma de bani pretinsă de către acesta cu titlu de avans, respectiv 3.000 euro, formată din bancnote de 50 şi 100 de euro, şi i-a cerut să îi numere, însă inculpatul a refuzat, solicitând martorului să procedeze personal la numărarea sumei respective.

Astfel, martorul a efectuat numărătoarea până la treizeci, apoi i-a înmânat inculpatului, care a introdus suma primită în buzunarul din partea dreaptă a hainei pe care o purta. În aceeaşi zi, înjurul orelor 11:45, în timp ce peietenul denunţătorului şi inculpatul se aflau în incinta pizzeriei stabilite ca loc de întâlnire, organele de urmărire penală s-au deplasat în interior, constatând că la etaj, la o masă situată pe partea stângă a localului, se aflau cele două persoane menţionate.

Dorel Manea: "Am la mine 3.000 de euro, bani de buzunar!"

Procedând la identificarea acestor persoane, s-a stabilit că acestea sunt (...) și inculpatul Dorel Manea, cel dintâi declarând verbal că s-a întâlnit cu inculpatul pentru a-i da suma de 3.000 euro, constituind prima tranşă din totalul de 11.000 de euro pretinşi, pentru ca acesta să-şi exercite influenţa asupra funcţionarilor din cadrul primăriei, care au în sarcină organizarea şi desfăşurarea licitaţiei privind atribuirea unor contracte de concesiune, având ca obiect terenuri din intravilanul comunei Agigea.

În ceea ce îl privește pe inculpat, acesta a precizat verbal că s-a întâlnit la un ceai cu o persoană pe care nu o cunoaște, precum și că are asupra sa suma de 3.000 euro „care sunt bani de buzunar”. În aceeași împrejurare s-a procedat la compararea seriilor bancnotelor ce alcătuiau suma de 3.000 euro cu seriile consemnate anterior în procesul-verbal de înseriere, atașat la dosarul cauzei, operațiune reluată ulterior, la sediul Direcției Naționale Anticorupție –Serviciul Teritorial Constanța –în prezența avocatului ales al inculpatului, și consemnată în cuprinsul procesului-verbal întocmit în acest sens.

Liliana CHIRU

marţi, 19 aprilie 20163647
Comentarii

00dinca(11 mai 22:00)
Kiki ai dreptate ca penalul de Ciobanu, un parvenit din Bucuresti care se incalta cu fesul cand a venit in Constanta a sifonat din cauza ca e avar.Sa ridicat pe spatele lui Vali Tiripan si acum se caca pe el.Un cioban precum si numele care e predestinat.
01kiki(19 apr 22:08)
Cumva Mihai Ciobanu e denuntatorul?
00piticu(19 apr 21:12)
Bravo Bogdane,cita dreptate ai.prostul de sub tine cred ca este un pupator incurator de al lui cirjaliu.cine stie ce nenorocit de pocait este,ca doar astia or sal voteze la alegeri
00sat(19 apr 21:12)
legea concesionarii s a modificat si nu se mai concesionaza decat terenuri pentru interes public ce concesioneaza ei legea nu le mai da dreptul decat sa cumpere
03Bogdan(19 apr 19:14)
Restaurantul nu e pe numele fratelui ci al firmei La Mer,poate cineva verifica cum se duc banii de la aceasta firma spre Maricel C.
73ptr agigean(19 apr 15:10)
Pescaria restaurant este a fratelui sau sau el nu are voie sa aiba afaceri ? Mosia Agigea este in capul tau de bivol.
28agigean(19 apr 09:37)
Consilierul influenteaza pe cine ? Verificati averile lor de cand sunt in primarie precum si pe ale primarului care se crede stapan pe " mosia Agigea " . Cap patrat propritar de restaurant pescarie . Controlati primaria !!!
mai mult...Replica
17 noi 13:55ReplicaȘoferul de 21 de ani care a accident un pieton pe strada Atelierelor era DROGAT!

Un pieton a fost lovit de o mașină duminică, 17 noiembrie, pe strada Atelierelor, după ce a traversat prin loc...987

17 noi 13:33ReplicaUn nou sens unic în Constanța!1095
16 noi 20:18ReplicaÎn plină campanie, preşedintele TSD Constanţa şi-a dat demisia! Iată motivul şi înlocuitorul!3907
16 noi 19:39ReplicaOrașul Hârșova a fost privat de ambulanțe: primarul Ionescu, scrisoare deschisă către ministrul Sănătății

Primarul orașului Hârșova, Viorel Ionescu a întocmit o scrisoare sâmbătă, 16 noiembrie a.c, în atenția...1144

16 noi 00:00ReplicaCosmin Contra nu va mai fi selecționerul naționalei!1498
16 noi 20:33ReplicaRĂZBUNARE! Mașina unui inspector de la Controlul Trasportului Rutier, incendiată!3849
16 noi 13:57ReplicaTricolorul va flutura falnic în mai multe zone din Constanța

Până de Ziua Națională a României, Tricolorul va flutura falnic în 14 intersecții de pe principalele artere de...1086

16 noi 03:32ReplicaPercheziţii în Constanţa, Bacău şi în Londra: interlopii Băncuţă au forţat zeci de fete să se prostitueze!5199
16 noi 00:00ReplicaDezvoltator imobiliar, REFUZAT de Primărie! Nu are voie să supraetajeze două blocuri2439
16 noi 00:00ReplicaPetrică Miu îi cere fostului director de la Liceul Virgil Madgearu 40.000 euro pentru că i-a stricat imaginea!

Scandalul dintre Petrică Miu, proaspătul demisionar de la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Constanța, și...2118

16 noi 08:58ReplicaLuxten Lighting Company, fericita câştigătoare a contractului pentru iluminatul festiv şi în acest an?!975
16 noi 00:00ReplicaDISCUȚIE între tineri, în autobuz: 'Îl vezi pe ăla? Îi FUR telefonul din mână și fug!'1771
Vremea
13.1°13.1° - 13.2° duminică, 17 noiembrie 2019
ConstantaUmiditate: 92%
Vânt: 3.96 m/s
Presiune: 1022 milibari

Loto
6/4981316172730
5/401628333740
joker4511183513
Horoscop
mai mult...SPSportRT
15 noi 01:17SportFRF dă de pământ cu suedezii: „Ei bine, vikingii noștri, uite cum stă treaba”

În urma acuzațiilor de rasism aduse de către suedezi la adresa suporterilor români, Federația Română de Fotbal a...1212

15 noi 00:00SportIon Ţiriac: Tenisul românesc se îndreaptă spre o perioadă foarte, foarte, foarte dificilă după ''era Halep''

Preşedintele Federaţiei Române de Tenis, Ion Ţiriac, a declarat, joi, pentru AGERPRES, după Adunarea Generală a...757

15 noi 00:00SportContra: M-am simţit jignit de faptul că Suedia şi-a prezentat echipamentul pentru EURO, ne desconsideră

Selecţionerul naţionalei de fotbal a României, Cosmin Contra, a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă, că s-a...1019

15 noi 00:00SportRădoi, după succesul cu 4-1 al naţionalei de tineret: Eram fericit şi cu o victorie cu 1-0 în faţa Finlandei

Selecţionerul echipei naţionale de fotbal Under 21 a României, Mirel Rădoi, a declarat, joi seara, după succesul cu...885

Local
16 noi 03:53LocalDeblocare de ușă în Mangalia! Un copil a rămas blocat în casă

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați vineri, 15 noiembrie a.c., pentru deblocarea unei uși în...575

16 noi 03:57LocalNoi locuri de parcare în municipiul Constanța

SC Confort Urbam a amenajat vineri, 15 noiembrie a.c., 18 locuri noi de parcare pe bulevardul Tomis, tronsonul cuprins...2828

16 noi 03:54LocalElementele de muniție neexplodată identificate în decursul anului, DISTRUSE de militarii din Constanța și Tulcea

Vineri, 15 noiembrie, pirotehniștii din cadrul ISU Tulcea și ISU Constanța au executat, într-un poligon improvizat...583

16 noi 03:55LocalZeci de sancțiuni, aplicate de polițiștii locali constănțeni

În cursul zilei de 13 noiembrie, în intervalul orar 14:00-22:00, lucrătorii Direcției Generale Poliția Locală din...807

16 noi 03:51LocalPatru autoturisme, implicate într-un accident rutier la Constanța

Medicii constănțeni au fost solicitați să intervină în Constanța, pe strada Caraiman, după ce 4 autoturisme s-au...2441

16 noi 03:41LocalÎn atenția locuitorilor municipiului Mangalia! Căminul CP5 de la intrarea în oraș, REABILITAT!

În această perioadă, Primăria Mangalia a început lucrările de reabilitare la fațada Căminului CP5, situat la...777

16 noi 03:58LocalPolițiștii, activități de prevenire la Școala Gimnazială nr.18 Jean Bart din Constanța

La data de 14 noiembrie a.c., polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității au desfășurat...557

16 noi 03:42LocalDosar penal după ce s-a urcat beat la volan

La data de 14 noiembrie a.c., în jurul orei 17.45, polițiști din cadrul Biroului Rutier Constanța au depistat un...770

16 noi 03:43LocalHoț din Lumina, depistat și escortat în Penitenciarul Poarta Albă

La data de 14 noiembrie a.c., poliţişti din cadrul Serviciului Investigații Criminale al I.P.J. Constanța au...594

16 noi 03:42LocalFemeie lovită de un autoturism pe trecerea de pietoni

Neatenția la volan face victime! Vineri, în jurul orei 06:00, un bărbat, de 40 de ani, a condus un autoturism pe...1392

Politică
16 noi 00:00PoliticăEveniment festiv cu ocazia Zilei Dobrogei, la Constanța

Ziua de 14 noiembrie marchează o zi extrem de importantă pentru țară fiind ziua în care Dobrogea a revenit la...485

16 noi 03:51PoliticăFeţele bisericeşti din SUA îl susţin pe consulul Dancu şi cer premierului să nu-l recheme în ţară

Premierul Ludovic Orban ar urma să îi revoce din funcţii pe Cătălin Dancu, numit în funcţia de consul la New York...1023

16 noi 03:40PoliticăHuțucă: Klaus Iohannis e garanția că România va rămâne pe drumul european

Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța, are încredere că șeful statului, Klaus Iohannis, va fi ales de...614

16 noi 03:51PoliticăConsilierii municipali, convocaţi în şedinţă extraordinară

Consiliul Local al municipiului Constanţa este convocat în şedinţă extraordinară, luni, 18 noiembrie 2019, ora...808

16 noi 03:57PoliticăOrban: Salariul minim va creşte, cuantumul urmând să fie stabilit

Salariul minim pe economie va creşte, urmând să fie stabilit ulterior cuantumul, pe baza unui studiu de impact şi a...612

16 noi 03:56PoliticăStadionul central din Mangalia va fi modernizat cu finanțare de la CNI

Consilierii locali din Mangalia au aprobat, recent, proiectul de hotărâre privind predarea amplasamentului Stadionului...1071

16 noi 03:53PoliticăOrban: Salariile şi pensiile - plătite la termen; nu vom mai plăti salarii celor ce au intrat pe uşa din dos

Salariile şi pensiile vor fi achitate la termen, însă nu vor fi plătite în continuare salarii celor ''care au...625

16 noi 03:56PoliticăSebastian Vlădescu şi Cristian Boureanu, trimişi în judecată de DNA

Fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită şi trafic...630

16 noi 03:54PoliticăCurtea Constituţională a respins toate contestaţiile şi a validat rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale

În perioada 5 –15 noiembrie 2019, Plenul Curții Constituționale a soluţionat zece contestaţii, dintre care şase...563

16 noi 03:55PoliticăTrei distincții de onoare 'Recunoștința Dobrogei', acordate de ziua 'Ziua Dobrogei'

Eveniment important la Prefectura județului Constanța, cu ocazia împlinirii celor 141 de ani de la Alipirea Dobrogei...766

Monden
16 noi 00:00MondenCristi Borcea, la detox, Valentina Pelinel, la sală. Se pregătesc de botezul gemenelor

Eliberat din puşcărie, Cristian Borcea şi-a revăzut familia şi apoi s-a grăbit să îşi verifice afacerile, în...500

16 noi 00:00MondenCe mare a crescut Anastasia, mezina Elenei Băsescu!

Elena Băsescu a profitat de ultimele zile însorite ale acestei toamne pentru a merge împreună cu copiii săi la...556

16 noi 00:00MondenCe spune Cezar Ouatu despre despărţirea de logodnica sa, Andreea Vilău

Păreau făcuţi să fie împreună o viaţă, dar inevitabilul s-a produs. Care sunt motivele care au dus la...441

16 noi 18:28MondenDieta hipocalorică a Gabrielei Cristea funcţionează. Cum arată acum prezentatoarea tv

Gabriela Cristea topeşte kilogram după kilogram în timp ce îşi numără caloriile din farfurie. Vedeta tv a...510

16 noi 00:00MondenUn celebru actor din „Prison Break“, incognito la Timişoara

O vedetă de la Hollywood a venit în premieră în România cu gândul la un proiect de teatru pe care doreşte să-l...495

16 noi 00:00MondenPrinţul Harry şi soţia sa, Meghan, îşi vor petrece Crăciunul în SUA

Prinţul Harry şi soţia sa, Meghan, ducesă de Sussex, nu vor petrece acest Crăciun în Marea Britanie alături de...467

16 noi 00:00MondenActorii din ''Friends''' negociază ''o reuniune specială'' pentru a marca 25 de ani de la lansarea celebrului serial

Creatorii şi starurile din ''Friends'' (''Prieteni tăi'') negociază cu platforma HBO Max pentru realizarea "unei...335

16 noi 00:00MondenRosalia, noua senzaţie a muzicii spaniole, marea câştigătoare a galei Latin Grammy Awards 2019

Noua senzaţie a muzicii spaniole Rosalia a fost joi marea câştigătoare a galei Latin Grammy Awards de anul acesta cu...352

16 noi 00:00MondenFiii actorului Pierce Brosnan, desemnaţi ambasadorii Golden Globe 2020

Fiii actorului Pierce Brosnan au fost desemnaţi ambasadorii Golden Globe 2020, a anunţat Asociaţia Presei Străine de...490

16 noi 00:00MondenNoua versiune ''Charlie's Angels'' şi ''Ford vs Ferrari'' debutează în cinematografele din SUA

Noile aventuri ale tinerelor detective din "Charlie's Angels" şi înfruntarea dintre Matt Damon şi Christian Bale în...352

Mapamond
16 noi 00:00MapamondDonald Trump va participa la summitul NATO de la Londra la începutul lunii decembrie

Preşedintele american Donald Trump se va deplasa la începutul lunii decembrie la Londra pentru a participa la summitul...332

16 noi 00:00MapamondRegatul Unit: Peste o jumătate de milion de persoane au subscris în octombrie la schema de înregistrare a statutului

Peste o jumătate de milion de persoane au subscris în luna octombrie la schema de înregistrare a statutului în...363

16 noi 00:00MapamondŞeful Pentagonului neagă orice influenţă în contractul JEDI cu Microsoft

Secretarul american al apărării, Mark Esper, a susţinut vineri că încheierea unui contract pe 10 ani între...404

16 noi 00:00MapamondViktor Orban: Etnicii maghiari sunt reprezentaţi cel mai bine de partidele ''pur'' etnic maghiare

Rolul partidelor etnicilor maghiari, dezvoltarea economică a comunităţilor maghiare din bazinul carpatic şi...352

16 noi 00:00MapamondSpania: Sprijinul pentru independenţă s-a redus în Catalonia

Sprijinul pentru independenţa Cataloniei s-a redus la 41,9% în regiune, în timp ce procentul locuitorilor care sunt...348

16 noi 00:00MapamondAlegeri prezidenţiale în SUA: Bloomberg investeşte 100 de milioane de dolari în publicitate online anti-Trump

Michael Bloomberg, fost primar al New Yorkului, nu a decis încă dacă va candida la alegerile prezidenţiale din SUA,...344

16 noi 00:00MapamondLituania şi Norvegia au făcut un schimb de spioni cu Rusia la frontiera ruso-lituaniană

Lituania şi Norvegia au făcut vineri un schimb de spioni cu Rusia la frontiera ruso-lituaniană, după ce...358

16 noi 00:00MapamondBulgaria: Probleme la aterizarea la Sofia a premierului Boiko Borisov, la întoarcerea de la o reuniune la Salonic

Directorul Escadrilei 28 a Bulgariei, agenţie guvernamentală care se ocupă în special cu transportul demnitarilor...363

16 noi 17:30MapamondAtac armat la un liceu de lângă Los Angeles: Doi elevi au murit şi atacatorul este în stare gravă

O a doua victimă, un băiat în vârstă de 14 ani, a murit joi în urma rănilor suferite după ce un licean a deschis...360

16 noi 00:00MapamondPrimul deces atribuit utilizării ţigaretelor electronice, raportat în Belgia

Un tânăr în vârstă de 18 ani a decedat în Belgia în urma unei insuficienţe respiratorii atribuite de...358

Sănătate
13 noi 03:43SănătateCNAS: Pacienţii cu afecţiuni oncologice vor putea beneficia de pachete integrate de servicii medicale şi tratamente personalizate

Pacienţii cu afecţiuni oncologice vor putea beneficia de pachete integrate de servicii medicale şi tratamente...651

12 noi 03:37SănătateAcțiune de donare de sânge în localitatea 23 August

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria 23 August organizează, sâmbătă, 16 noiembrie a.c.,...668

8 noi 00:07SănătateConceptul THE MEDICAL MALL a fost inaugurat la Constanţa

Joi, 7 noiembrie, MedCity a inaugurat la Constanța primul THE MEDICAL MALL. La evenimentul de lansare au fost prezente...5017

6 noi 00:03SănătateAcțiune de donare de sânge în Constanța!

Persoanele care doresc să doneze sânge dar nu o pot face în zilele lucrătoare, se pot prezenta sâmbătă 23...906

29 oct 02:12SănătateAcțiune de donare de sânge în Mangalia

Un grup de voluntari din localitatea Mangalia organizează o acțiune de donare de sânge în colaborare cu Centrul...1029

27 oct 00:30SănătateSanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol la Gala Elitelor Medicale

În fastuoasa sală a Palatului Culturii din Târgu Mureș, la Gala Elitelor Medicale, Sanatoriului Balnear și de...1258

23 oct 20:14SănătateVal de internări la Pediatrie, cu infecţii respiratorii! Ce sfaturi transmite medicul specialist

Vremea destul de schimbătoare din ultima vreme i-a afectat pe copii, cei mai sensibili la alternanța de temperatură,...9576

23 oct 00:00SănătateSpitalul Clinic pentru Copii „Grigore Alexandrescu” organizează un program de tratament chirurgical pentru malformațiile cardiace

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București, organizează un program de...1080

12 oct 04:54SănătateBoala mâinilor murdare! Aproximativ 100 de copii din Constanța, diagnosticați cu hepatita A

Peste 130 de persoane au fost spitalizate în ultimele trei luni în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța cu...3675

10 oct 15:26SănătateDirectorul medical al Spitalului Județean Constanța, Bogdan Obadă: 'Suntem singura secție de Ortopedie din Dobrogea care rezolvă urgențele'

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța a primit, în ultimii doi ani, o finanțare...4630