rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 1 iunie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Detaliile flagrantului din dosarul „licitaţia trucată de la Agigea”. "Am adus prăjiturile..."

Consilierul local Manea negocia ŞPAGA într-o pizzerie din Eforie!

Sursa foto: olx.ro

Consilierul local din Agigea, Dorel Manea, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Acesta era cunoscut ca „Dan” şi, conform anchetatorilor, a negociat rezolvarea problemelor legate de concesionarea unor terenuri, pentru care se organizase o licitaţie publică, într-o pizzerie din Eforie.

Denunţul a fost înregistrat în ziua de 23.03.2016 la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa. În fapt, potrivit rechizitoriului, în cursul lunii martie 2016, respectiv în săptămâna anterioară formulării denunţului, a aflat de la un prieten al său că în Agigea se organizează o licitaţie pentru concesionarea de terenuri de către Primărie, însă de regulă este pretinsă avansarea unor sume de bani cu titlu de mită către anumiţi funcţionari, astfel cum rezultă din declaraţiile celor doi martori.

Întrucât o persoană s-a declarat interesată de concesionarea unui astfel de teren, l-a contactat telefonic pe un anume „Dan”, identificat ca fiind inculpatul Dorel Manea, despre care cunoştea că este consilier local al comunei Agigea, pentru a crea o legătură între acesta din urmă. Inculpatul a răspuns prompt solicitării, acceptând să se întâlnească în aceeaşi zi cu acesta pentru a-i oferi celui din urmă mai multe informaţii cu privire la modalitatea în care poate obţine terenul respectiv în contextul organizării licitaţiei publice.

Se pare că persoana în cauză spusese în prealabil inculpatului Dorel Manea că este interesat de trei loturi pentru încă doi prieteni ai săi, urmând să îi dea răspunsul în câteva zile, însă ulterior inculpatul l-a contactat pe denunţător pentru a-l convinge pe acesta din urmă să încheie „afacerea”. Astfel, în ziua de 22.03.2016, într-un loc ales de către inculpat, respectiv o pizzerie din Eforie Nord, s-au întâlnit toate cele trei persoane - denunţătorul, prietenul acestuia, şi consilierul „Dan”, adică Dorel Manea.

Acolo s-a discutat despre sumele de bani, câte 4.000 euro pentru loturile situate lângă lacul Agigea, sumă ce urma a fi dată de cei doi prieteni ai denunţătorului, şi 3.000 de euro de la denunţător, în vederea obţinerii contractelor de concesiune, în total suma de 11.000 euro, din care un avans de 3.000 euro – reprezentând preţul influenţei traficate. După ce au căzut de comun acord, Manea i-a asigurat că treaba este serioasă, însă persoanele respective doresc o garanţie de seriozitate, la care Manea a spus că îi poate da denunţătorului în garanţie autoturismul personal.

„Licitaţia e de formă, aduceţi contracandidaţi”

De asemenea, el ar fi precizat şi faptul că licitaţia va fi o formalitate, că în fapt, terenurile ce urmează a fi concesionate sunt „luate”. O parte a discuţiei dintre cei doi a fost centrată pe modalitatea de înscriere la licitaţia ce urma a fi organizată şi, în special, pe maniera în care inculpatul intenţiona „trucarea” acesteia.

Astfel, introducând ca temă „contracandidatul”, inculpatul i-a prezentat posibilitatea ca acesta din urmă să aducă un „contracandidat de formă” în ipoteza în care denunţătorul nu poate găsi „oameni de încredere” cărora ar urma să le plătească suma de 100 euro pentru a juca rolul de ofertant. După ce l-a asigurat că va câştiga licitaţia, Manea i-a oferit oportunitatea încheierii unor „afaceri viitoare”, în urma cărora martorul ar putea primi comisioane, în ipoteza în care în viitor acesta îi va mai duce persoane interesate să obţină teren în localitatea Agigea.

„Am cumpărat prăjiturile, aşa cum am stabilit...”

În continuare, în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că, în baza înţelegerii anterioare, la data de 24.03.2016, unul dintre „clienţi” l-a contactat pe Manea, căruia i-a comunicat că a cumpărat „prăjiturile” stabilite în ziua de 22.03.2016, convenind cu acesta să se întâlnească în acelaşi loc, respectiv la pizzeria din localitatea Eforie Nord, pentru ca martorul să înmâneze inculpatului avansul pretins de către acesta în scopul arătat anterior.

După stabilirea unor detalii, inclusiv a faptului că diferenţa de 8.000 euro trebuia dată inculpatului în ziua licitaţiei, i-a dat inculpatului suma de bani pretinsă de către acesta cu titlu de avans, respectiv 3.000 euro, formată din bancnote de 50 şi 100 de euro, şi i-a cerut să îi numere, însă inculpatul a refuzat, solicitând martorului să procedeze personal la numărarea sumei respective.

Astfel, martorul a efectuat numărătoarea până la treizeci, apoi i-a înmânat inculpatului, care a introdus suma primită în buzunarul din partea dreaptă a hainei pe care o purta. În aceeaşi zi, înjurul orelor 11:45, în timp ce peietenul denunţătorului şi inculpatul se aflau în incinta pizzeriei stabilite ca loc de întâlnire, organele de urmărire penală s-au deplasat în interior, constatând că la etaj, la o masă situată pe partea stângă a localului, se aflau cele două persoane menţionate.

Dorel Manea: "Am la mine 3.000 de euro, bani de buzunar!"

Procedând la identificarea acestor persoane, s-a stabilit că acestea sunt (...) și inculpatul Dorel Manea, cel dintâi declarând verbal că s-a întâlnit cu inculpatul pentru a-i da suma de 3.000 euro, constituind prima tranşă din totalul de 11.000 de euro pretinşi, pentru ca acesta să-şi exercite influenţa asupra funcţionarilor din cadrul primăriei, care au în sarcină organizarea şi desfăşurarea licitaţiei privind atribuirea unor contracte de concesiune, având ca obiect terenuri din intravilanul comunei Agigea.

În ceea ce îl privește pe inculpat, acesta a precizat verbal că s-a întâlnit la un ceai cu o persoană pe care nu o cunoaște, precum și că are asupra sa suma de 3.000 euro „care sunt bani de buzunar”. În aceeași împrejurare s-a procedat la compararea seriilor bancnotelor ce alcătuiau suma de 3.000 euro cu seriile consemnate anterior în procesul-verbal de înseriere, atașat la dosarul cauzei, operațiune reluată ulterior, la sediul Direcției Naționale Anticorupție –Serviciul Teritorial Constanța –în prezența avocatului ales al inculpatului, și consemnată în cuprinsul procesului-verbal întocmit în acest sens.

Liliana CHIRU

marţi, 19 aprilie 20163731
Comentarii
mai mult...Replica
1 iun 14:39ReplicaSCANDAL în Valu lui Traian din cauza unui teren: implicat şi un POLIŢIST LOCAL! VIDEO

Localitatea Valu lui Traian s-a aflat zilele trecute în centrul unui scandal de amploare între două familii. Totul a...2067

1 iun 21:18ReplicaINTERVIU Costin Avătavului: Nu aş fi vrut să văd o Românie condusă de Dăncilă în plină pandemie643
1 iun 14:40ReplicaFLAGRANT și PERCHEZIȚII la Constanța! Șapte persoane ARESTATE! VIDEO2390
1 iun 19:40ReplicaCOVID-19: 4 noi cazuri de infectare la Constanţa

Până astăzi, 1 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 19.398 de cazuri de persoane infectate cu virusul...1642

1 iun 14:44ReplicaA apărut DOVADA mazilirii lui MITICĂ de la LIGĂ, în 2013, de echipa Ponta-Dragnea2187
1 iun 00:12ReplicaFăgădău a găsit salvamari! Cine a pus mâna pe contract?2213
1 iun 00:00ReplicaMastodontul de lângă hotelul Ibis se modifică din nou

Construcţia cu 9 etaje, situat vizavi de hotel Ibis, pare să nu mai ajungă la final. A fost începută în anul 2003,...2121

1 iun 00:21ReplicaPiţipoancele forţează începerea sezonului estival, în chiloţi5342
1 iun 00:00ReplicaATENŢIE! De mâine, încep CONTROALELE la terase1221
1 iun 00:02ReplicaTermenul pentru contestarea amenzilor din perioada stării de urgență se apropie de sfârșit

Termenul în care mai pot fi contestate amenzile primite în perioada de urgență se apropie de final, anunță...482

1 iun 23:42ReplicaConstantin Dina a redevenit conferenţiar universitar, după ce a fost retrogradat de Rugină1430
1 iun 00:00ReplicaMohammad Murat, ofertat de Viorel Cataramă pentru a candida la Primăria Capitalei1105
Vremea
15.2°13.8° - 15.2° luni, 1 iunie 2020
ConstanțaUmiditate: 65%
Vânt: 3.25 m/s
Presiune: 1010 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
1 iun 00:00SportBorussia Moenchengladbach a revenit pe podium în Bundesliga după victoria clară în faţa lui Union Berlin

Echipa Borussia Moenchengladbach a revenit pe podium în Bundesliga, după victoria clară, cu 4-1, obţinută pe teren...295

1 iun 00:00SportBorussia Dortmund a învins cu 6-1 ultima clasată în Bundesliga, Paderborn. Jadon Sancho a marcat trei goluri

Formaţia Borussia Dortmund a învins, duminică seară, în deplasare, cu scorul de 6-1, echipa Paderborn, într-un...298

1 iun 00:00SportFotbalul şi viaţa nu vor mai fi la fel, spune Messi

Vedeta echipei FC Barcelona, atacantul argentinian Lionel Messi, spune că nici fotbalul, nici viaţa nu vor mai fi la...332

1 iun 23:42SportJucătorul lui Juventus, Cristiano Ronaldo, exersează șuturile la poartă: Mă simt puternic

Jucătorul lui Juventus, Cristiano Ronaldo, a postat pe site-urile de socializare un clip video în care arată cum...289

Local
1 iun 00:19LocalAccident rutier în Medgidia: Victima este un motociclist

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină duminică, 31 mai, în Medgidia, pe strada...1495

1 iun 00:35LocalCondamnat la închisoare după ce şi-a lovit vecinul cu o cazma

Un banal scandal între vecini se putea termina tragic. După un conflict spontan între două femei, în plină...1298

1 iun 00:25Local10.000 de rezervări, făcute de turişti pe litoral pentru prima săptămână din iunie

1586

1 iun 00:27LocalPrimăria Corbu extinde rețeaua de iluminat public

Primăria Corbu extinde rețeaua de iluminat public din comună. Lucrările se vor desfășura pe strada Mării și în...475

1 iun 00:27LocalPlatforme pentru persoane cu dizabilități locomotorii, achiziţionate de Primăria Cernavodă

Administrația Publică Locală din Cernavodă vine în sprijinul persoanelor cu dizabilități locomotorii/greu...487

1 iun 00:26LocalZona Pod IPMC din Constanța lăsată fără apă caldă

Ca urmare a apariției unei avarii pe infrastructura de transport a agentului termic preluată în administrare de...421

1 iun 00:35LocalCoronavirus în Constanța: Oamenii legii au aplicat 12 sancțiuni

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...5061

1 iun 00:24LocalDoar 17 constănțeni infectați cu Coronavirus!

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 279 de persoane...2670

1 iun 00:37LocalProiectil exploziv de calibrul 75 milimetri, provenind din timpul conflictelor militare, la Tulcea

1080

Politică
1 iun 00:00PoliticăFlorin Cîțu dezvăluie suma totală cheltuită de Guvern pentru criza provocată de Covid-19

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, susține că de la începutul pandemiei, Guvernul a alocat plăți de 3,02...375

1 iun 00:00PoliticăPNL îl somează pe Ciolacu să își ceară scuze Uniunii Europene pentru atacurile PSD din ultimii ani

Dacă actuala conducere PSD își dorește să se îndepărteze de imaginea de partid problemă de la nivelul UE, atunci...318

1 iun 00:00PoliticăMAE: 32 de cetățeni români aflați în Liban și Republica Arabă Siriană s-au întors în țară

252

Interviuri
20 mai 00:46InterviuriInterviu EXPLOZIV cu Robert Turcescu: Nu am dialog cu Palaz. Relația dintre noi nu există! VIDEO

România a trecut de starea de urgență și a intrat în cea de alertă, iar numărul infectărilor cu noul coronavirus...5362

16 mai 00:50InterviuriEugen Teodorovici: Eu sunt, de fapt, preşedintele PSD

România a intrat într-o nouă etapă din data de 15 mai. Starea de alertă a fost instituită oficial de către...3750

16 mai 13:45InterviuriVictor Ponta: Am înțeles, cu mintea mea de social-democrat, că nu sunt bani pentru măsuri sociale dacă nu merge economia privată

3340

13 mai 00:12InterviuriVIDEO! Babu este un laș dacă a avut curajul să lovească o femeie!

Maria Obreja, comisar în cadrul Protecției Consumatorului (CJPC), care-l acuză pe viceprimarul Dumitru Babu că a...5351

8 mai 23:16InterviuriCabinetele stomatologice sunt obligate să mărească prețurile după 15 mai VIDEO

După două luni în care au fost închise din cauza epidemiei și a stării de urgență, cabinetele stomatologice se...7432

6 mai 00:26InterviuriPrefectul Niculescu: Din 605 carantinați la Constanța, 21 aveau Coronavirus! VIDEO

3378

Monden
1 iun 00:00MondenHeidi Klum face plajă în curte, în pielea goală. Ce priveliște minunată au vecinii ei

Fotomodelul german Heidi Klum, de 46 de ani, stă închis în vila închiriată din Los Angeles de la începutul...522

1 iun 00:00MondenUma Thurman: „Nu suportam ideea de a fi păpuşa gonflabilă pe platourile de filmare”

Asta spune vedeta de 1,80 metri înălţime la vârsta de 50 de ani. Cum priveşte înapoi, peste aceşti ani frumoşi,...368

1 iun 00:00MondenCare sunt cele mai ciudate preferinţe culinare are Reginei Elisabeta şi ce preparat este interzis la cinele regale

354

1 iun 00:00MondenSilvia Dumitrescu suferă de o boală incurabilă. „Trebuie să o duc până la capătul vieții”

Silvia Dumitrescu, 60 de ani, suferă de o boală a tiroidei care nu are leac. Anunțul a fost făcut chiar de către...395

1 iun 19:44MondenRadu Palaniță a câștigat „Românii au talent“, sezonul 10

Radu Palaniță a câștigat marele premiu de 120.000 de euro la „Românii au talent“, sezonul 10. Cei 10...342

1 iun 00:00MondenFostul soţ al lui Catrinel Menghia s-a logodit. Cine e noua lui cucerire

Povestea de dragoste dintre Catrinel şi fostul fotbalist italian, Massimo Brambati, a fost îndelung comentată. Cei...364

1 iun 00:00MondenCum arată vila din Beverly Hills, pe care Ashton Kutcher şi Mila Kunis cer 14 milioane dolari

Actorii Ashton Kutcher şi Mila Kunis au scos la vânzare proprietarea pe care o deţin în Beverly Hill şi cer 14...354

1 iun 00:00MondenVedeta de televiziune Kylie Jenner nu este miliardară, a rectificat revista Forbes

Revista Forbes, care în luna martie a anunţat că Kylie Jenner, vedeta unor emisiuni de tipul reality show, a devenit...293

1 iun 00:00MondenMuzicianul Igor Levit va cânta la pian 20 de ore pentru a trage un semnal de alarmă asupra situaţiei artiştilor

269

Mapamond
1 iun 00:00MapamondMalta a confiscat 1,1 miliarde de dolari în monedă libiană falsă tipărită în Rusia

Autorităţile malteze au confiscat bancnote libiene false în sumă echivalentă cu 1,1 miliarde de dolari, tipărite...313

1 iun 00:00MapamondMoartea a 39 de migranţi vietnamezi într-un camion-frigorific: Cele 13 persoane arestate în Franţa, inculpate

Cele 13 persoane arestate marţi în Franţa în ancheta deschisă după ce 39 de migranţi vietnamezi au fost...257

1 iun 00:00MapamondMoscheile din Turcia au fost redeschise pentru rugăciuni colective

245

1 iun 00:00MapamondPeste 50 de tone de cocaină confiscate în operaţiuni coordonate de Columbia

Peste 50 de tone de cocaină au fost confiscate într-o lună şi jumătate, în timpul operaţiunilor comune...279

1 iun 00:00MapamondMoartea lui George Floyd: Sute de manifestanţi au protestat la Washington, în faţa Casei Albe

Sute de persoane au demonstrat în faţa Casei Albe pentru a-şi exprima furia după ce George Floyd, un afro-american...296

1 iun 00:00MapamondCoronavirus: Brazilia urcă pe locul al cincilea în privinţa deceselor, devansând Spania

253

Sănătate
1 iun 00:00SănătateTulburare bipolară: Învață să gestionezi episoadele de criză

Tulburarea bipolară este o afecțiune mentală cronică, care se manifestă prin schimbări extreme de dispoziție, de...282

1 iun 00:00SănătateCelulele stem, utile în tratarea leziunilor corneei?

Leziunile corneene pot fi rezultatul mai multor circumstanțe, cum ar fi infecțiile, inflamațiile, traumele, anumite...266

1 iun 00:00SănătateAtac de panică vs atac de anxietate - asemănări și deosebiri. Cum pot fi combătute

303

1 iun 00:00SănătateZonele corpului pe care mereu uiți să le protejezi de soare

Protecția solară este esențială pentru prevenirea ridurilor, a deshidratării pielii, a apariției pistruilor,...251

1 iun 00:00SănătateDormitul fără pernă are beneficii?

Unele persoane pot constata că dormitul fără pernă are beneficii, dar nu este o idee bună pentru toată lumea să...294

1 iun 00:00SănătateCâte calorii ar trebui să consumi pe zi?

286

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT