rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 26 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Consilierul local USR, Cristina POPESCU: Dacă am lua la VERIFICAT cum s-au eliberat AUTORIZAȚIILE de construcție, ne vom îngrozi! Video

În ultimii 20 de ani, Constanța a suferit o dezvoltare imobiliară fulminantă, fiind mutilată din punct de vedere arhitectural și urbanistic de interesele grupării fostelor administrații care au dat undă verde unor investitori să construiască haotic. Despre cât de bine arată… sau nu Constanța, din punct de vedere urbanistic, despre mobilitate urbană și reconfigurarea marilor bulevarde, dar și despre registrul spațiilor verzi am discutat, în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica, cu urbanistul Cristina Popescu, consilier local municipal USR. Concluzia: este nevoie de o schimbare, este nevoie de schimbarea reglementărilor în domeniul construcțiilor și este nevoie de oameni specializați în Primăria Constanța, Direcția de Urbanism.

FALEZĂ Nord e unul din cartiere afectate de MUTILAREA urbanistică

”Fiecare a făcut ce a vrut. S-a construit după bunul plac, cu foarte mare ușurință s-au făcut documentațiile de urbanism, sunt mii de derogări de la PUG. Lucrul acestea se vede în imaginea Constanței cu blocuri între case, cu o clădire mai înaltă, una mai scundă, funcțiuni amestecate, un haos. E o chestiune generală. Există mai mult interes în apropierea litoralului și a lacului Siutghiol. Unde s-a găsit un loc liber acolo s-a construit. Faleză Nord este unul din cartierele puternic afectate. Peste tot pe unde a fost un teren mare, s-au construit numai monștri de beton. În prima ședință a Comisiei Tehnice a fost vorba de PUZ-ul lui Maticiuc și nu a primit aviz pozitiv”, a declarat Cristina Popescu.

În continuare, în comisiile de specialitate ajung proiecte care nu respectă legislația în vigoare și, chiar dacă trec de votul consultativ al Comisiei de Urbanism, în Consiliul Local pică. ”Nu sunt membru în Comisia Tehnică de Urbanism, dar da, avem acces la dosarele care ajung să se discute acolo. O parte dintre ele ajung în comisia 2 să fie votate și o parte nu mai ajung. Dacă în cazul documentațiilor de urbanism se avizează sau nu în Comisa 2, pentru autorizațiile de construire trebuie să ai o bază legală. Dacă în Consiliu Local discutăm și despre oportunitate, în cazul autorizațiilor nu mai pot fi subiectivi”, a completat urbanistul.

Mobilitatea urbană, neînțeleasă de administrația locală

”Îmi este clar că nu știm ce înseamnă mobilitatea urbană. Ea este strict legată de urbanism și atâta timp cât nu sunt gândite împreună nu au cum să funcționeze. Degeaba gândești niște funcțiuni dacă nu gândești și modul în care oamenii se deplasează de colo-colo. De asta am ajuns ca în cartiere precum Tomis Plus să genereze un trafic foarte mare în zonele lor. Oamenii de acolo nu își desfășoară activitatea acolo, ei se mișcă. Primăria nu are oameni specializați pe urbanism. Comisia are un arhitect șef și un arhitect. Ceilalți angajați au alte specializări. Avem nevoie de oameni care înțeleg problemele de mobilitate”.

Cristina Popescu: Vrem să modificăm reglementările privind autorizarea executării lucrărilor de construcții

Cristina Popescu a anunțat că este în discuții cu parlamentarul Remus Negoi, astfel încât să fie modificate reglementările privind autorizarea executării lucrărilor de construcții

Timpul foarte mare de așteptare a unui certificat de urbanism este foarte mare. Este o situație complexă și complicată. Pornește de departe, de sus, de la legile naționale. Am început discuțiile cu parlamentarul nostru, Remus Negoi, și am identificat o serie de modificări pe care este esențial să le facem. Putem să luăm în calcul și valabilitatea prelungirii certificatelor de urbanism, să nu mai fie de un an de zile. Trebuie să modificăm povestea cu 20%, într-un regim de înălțime de P+2 se transformă în P+3. S-au luat multe decizii greșite. Dacă cineva ar lua toate autorizațiile de construire la verificat, o să ne îngrozim”, a spus Popescu.

Despre reconfigurarea urbană a marilor bulevarde…

Cristina Popescu a vorbit și despre proiectele de reconfigurare urbane a marilor bulevarde, proiecte care au fost făcute pe genunchi, cu foarte multe greșeli, care nu mai pot fi remediate. Sau pot, dar pe bani foarte mulți. ”Proiectul bulevardului Lăpușneanu am putut sa îl studiez la Direcția de Fonduri Europene. Proiectul acesta era început în 2019. În momentul acesta este într-o fază în care nu poți să mai dai înapoi decât pierzând finanțarea. Este bine că se face, că se vor repara trotuarele. Nu îți făcea plăcere să te plimbi pe trotuare. Dar, trebuie să avem în vedere că se vor indisponibiliza locurile de parcare și nu vor exista altele Eu înțeleg că există politica aceasta de a reduce numărul de mașini și de a folosi transportul alternativ. Lucrurile astea trebuiau studiate. Nu avem acces nici în comisia de circulație să discutăm lucrurile acestea. Acestea sunt atribuțiile domnului viceprimar, Ionuț Rusu. După părerea mea, ar trebui să vedem de câte locuri de parcare avem nevoie și să le asigurăm măcar 75% din locuitorii din această zonă să aibă loc de parcare. Mergem în trendul de a descuraja folosirea mașinii personale. Putem spera ca oamenii să nu își mai cumpere alte mașini”, a spus Popescu.

Piste de biciclete pe bulevardul Al. Lăpușneanu-1 Mai, bdul. Mamaia… pe trotuar

”În unele zone pe trotuar nu au loc și pistele de biciclete dar și pietonii. Lucrurile nu sunt așa cum trebuie. Proiectele acestea sunt semnate de niște firme care au posibilitatea de a proiecta drumuri. Aici este problema. În momentul în care pui un inginer de drumuri să gândească mobilitatea care are mai multă treabă cu urbanismul, cu partea tehnică, apar neconcordanțele acestea. În comisia aceea de circulație ar trebui să fie un urbanist. Este și face parte și domnul arhitect Leu din comisia asta dar nu pot să spun cât de mult a fost ascultat în această comisie”, a continuat urbanistul.

Aceleași probleme le vom regăsi și pe bulevardul Mamaia. ”Bulevardul Mamaia a fost pornit cu actuala administrație, dar a fost tratat în aceeași manieră. După multe discuții a ajuns în comisia 2 la care domnul Vlăescu de la Confort Urban mi-a spus că în momentul acesta nu se mai poate modifica. Au fost o serie de probleme pe care le-am descoperit. Și aici se vor desființa locurile de parcare. Pe Mamaia, pista de biciclete va fi amplasată pe carosabil și nu pe trotuar. Când pistele de biciclete sunt pe trotuar, întotdeauna se iscă conflicte între pietoni și bicicliști. Tu nu îți mai poți lăsa copilul din mână pentru că sunt biciclete. Zonele trebuie delimitate. Mai bine conștientizează șoferii prezența bicicliștilor decât să deranjăm pietonii pe trotuar”, a mai punctat consilierul local.

Prima etapă din PUG este gata… cu surprize

Cristina Popescu a vorbit și despre Planul Urbanistic General și importanța reactualizării acestuia. Firma Synergetics Corporation este cea care îl elaborează.”S-a predat prima etapă și au centralizat informațiile date de Primărie, adică documentațiile vechi. Există surprize pentru că nu se găsesc toate. Se zvonește că ar fi mult mai multe. Documentațiile fac referire una la alta. S-au pierdut. Etapa a doua cuprinde studiile istorice, de circulație, de fundamentare. Au termen de predare a PUG-ului de 4ani și jumătate - 5 ani. A trecut deja un an. Timp ar exista ca el să se facă. Problema sunt informațiile care sunt furnizate, De exemplu, studiile istorice au omis o grămadă de clădiri care ar trebui să fie protejate. Mi se pare un studiu foarte, foarte important. Ei bine, eu am dubii că cine va elibera acest studiu va avea toate informațiile necesare să fie exact așa cum îl voi dori eu”.

Registrul Spațiilor Verzi este slab realizat

Cât despre Registrul Spațiilor Verzi, a cărui recepție a fost semnată cu obiecțiuni, Cristina Popescu a declarat: ”«Gurile rele» spun că registrul este foarte slab făcut dar este făcut așa din lipsa informațiilor. Este o foarte mare problemă în ceea ce privește terenurile care nu sunt cadastrate. Dar, da, recepția se poate semna recepția cu obiecțiuni”.

Mai multe despre acest subiect, dar și despre Regulamentul de acces în Peninsulă, dar și despre Regulamentul parcărilor puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

Video:

Mirela PASCAL

vineri, 24 septembrie 20211676
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
GANDUL.RO
Câți oameni mor de Covid, de fapt! Mărturisire în exclusivitate
mai mult...Replica
26 oct 12:41ReplicaINTERVIU cu Viorel TELICEANU, Prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța

Prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, Viorel Teliceanu, se află în studioul REPLICA pentru...471

26 oct 14:33Replica2 MILIOANE de EURO pentru NAȘA lui BĂDĂLĂU, de la PRIMĂRIA MANGALIA!4880
26 oct 00:36ReplicaConsilierul PSD Mihăilescu pune pe PRIMUL loc AFACERILE, pe locul doi ORAȘUL!2028
26 oct 00:35ReplicaPartenerul MAFIEI italiene a ajuns să se JUDECE pentru 80.000 de lei!

Eco Gold Invest, controlată de o firmă cipriotă (acționar majoritar) fondată de Victor Dombrovschi (partenerul...2012

26 oct 00:34ReplicaSPITALUL de BOLI INFECȚIOASE s-a dotat cu INSTALAȚIA de AVERTIZARE la INCENDIU!1186
26 oct 23:29ReplicaHOTEL LAGUNA, AMENDAT după ce a AMENAJAT un SPAȚIU VERDE fără AUTORIZAȚIE!1919
26 oct 23:26ReplicaPROCUROR constănțean, cercetat DISCIPLINAR de CSM pentru exercitarea funcției cu rea credință!

Secția pentru procurori în materie de disciplină, din cadrul CSM, îl are în atenție pe procurorul Parchetului...2906

26 oct 00:26ReplicaCE se ASCUNDE în spatele intrării în CARANTINĂ a localității AGIGEA?3196
26 oct 23:20ReplicaȘi-a lăsat MAȘINA în INTERSECȚIE, la TECHIRGHIOL, că are VALOARE!2303
26 oct 00:15ReplicaDETALII în cazul CRIMEI din CONSTANȚA: Ea tăiată, el cu un CUȚIT în INIMĂ!

Anchetă la Constanța! Două persoane, o femeie și un bărbat, concubini, au fost găsiți morți în casă, ambii...7256

26 oct 23:17ReplicaCÂND se vor distribui VOUCHERELE pentru cei VACCINAȚI2887
26 oct 00:19ReplicaPĂRINȚII ar putea primi BANI de la STAT pentru VACANȚA forțată a elevilor770
Vremea
12.4°12.4° - 12.4° marţi, 26 octombrie 2021
ConstanțaUmiditate: 59%
Vânt: 3.78 m/s
Presiune: 1027 milibari

Loto
6/4933512271624
5/40315362217
joker64523221713
Horoscop
mai mult...SPSportRT
26 oct 18:03SportHandbal masculin: CSA Steaua a câştigat derby-ul cu CSM Bucureşti, în Liga Naţională

CSA Steaua Bucureşti a câştigat la limită derby-ul local cu CSM Bucureşti, cu 29-28 (12-14), luni, în Sala Rapid,...155

26 oct 00:00SportFotbal: Tătăruşanu "se bucură de încrederea noastră", spune antrenorul lui AC Milan

Ciprian Tătăruşanu "se bucură de încrederea noastră", a declarat luni antrenorul lui AC Milan, Stefano Pioli, care...158

26 oct 00:00SportFotbal: Incidentele de la meciul Olympique Marseille - PSG s-au soldat cu 21 de arestări

Incidentele de la meciul de duminică seara din Ligue 1, de pe Stade Velodrome, dintre Olympique Marseille şi PSG...174

26 oct 00:00SportCiclism: Olandezul Harrie Lavreysen, medaliat cu aur în proba de sprint la Mondialele de velodrom de la Roubaix

Ciclistul olandez Harrie Lavreysen a dominat proba de sprint, regina Campionatelor Mondiale de velodrom, impunându-se...113

Local
26 oct 12:05LocalCUM s-a APĂRAT un SCANDALAGIU în INSTANȚĂ: Dom’le, eu sunt ANALFABET!

Nu are voie să se apropie de fosta concubină și de fiul minor pe o perioadă de 6 luni. Este vorba despre faptul că...688

26 oct 00:20LocalACCIDENT RUTIER în MANGALIA: Implicată și o MOTOCICLETĂ

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați, luni, 25 octombrie, să intervină la un accident rutier ce a...1164

26 oct 00:22LocalAPROAPE de COMĂ ALCOOLICĂ, pe STRĂZILE din NĂVODARI

746

26 oct 00:20LocalMODALITĂȚILE ALTERNATIVE prin care CONSTĂNȚENII pot beneficia de SERVICIILE PRIMĂRIEI

În contextul noilor măsuri impuse pentru prevenirea și combaterea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus vă...610

26 oct 00:22LocalSANCȚIUNI pe BANDĂ RULANTĂ, pentru nerespectarea regulilor privind sortarea DEȘEURILOR

În municipiul Constanța, ridicarea deşeurilor în zona cartierelor de case se face săptămânal conform unui grafic...447

26 oct 00:21LocalGardienii din penitenciare vor sporuri speciale: Motivul este unul uluitor

564

Politică
26 oct 19:01PoliticăKlaus Iohannis, la ceremonia de Ziua Armatei: ”Aduc un omagiu din inimă veteranilor de război”

Președintele Klaus Iohannis a dat declarații la ceremonia de Ziua Armatei Române, organizată în parcul ”Carol...295

26 oct 19:00PoliticăFlorin Cîțu nu mai vrea șefia Senatului, iar UDMR mai primește un minister

Guvernul Ciucă nu va mai ajunge în Parlament joi, ci, cel mai probabil, vineri, susțin surse citate de Realitatea...604

26 oct 19:00PoliticăMarcel Ciolacu, despre intrarea PSD la guvernare alături de PNL: ”Cîțu spune lucruri trăsnite”

358

26 oct 18:58PoliticăFlorin Cîţu îi pune beţe în roate premierului desemnat Nicolae Ciucă

Discuţiile dintre PNL şi PSD s-au terminat, duminică, fără niciun rezultat din cauza atitudinii complet la offside...611

26 oct 18:58PoliticăAdrian Năstase, despre criza politică: "Suntem într-un moment grav"

Fostul premier Adrian Năstase spune că ne aflăm într-un impas acum, analizând situaţia de pe scena politică, şi...472

26 oct 18:58PoliticăMinistrul Vîlceanu anunţă că se închid şi şcolile private: „A fost o scăpare“

524

Interviuri
16 oct 00:08InterviuriDr. Constantin DINA: VACCINUL pe bază de ARN Mesager oferă cea mai mare PROTECȚIE! Video

Medicul Constantin Dina, consilierul personal al președintelui Comisiei de Sănătate din cadrul Camerei Deputaţilor,...7618

16 oct 00:08InterviuriBOURCEANU, PNL: Am avut un primar Mazăre care se ocupa de Mamaia și un Făgădău care se BARICADA în BIROU! VIDEO

Septimiu Bourceanu, senator și președintele Organizației Municipale a PNL Constanța, este dezamăgit de ceea ce se...2782

8 oct 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Constanța va intra în CARANTINĂ de NOAPTE deocamdată, nu în LOCKDOWN! Video

8592

7 oct 00:07InterviuriLucian LUNGOCI, un posibil CANDIDAT la Primăria Constanța. VIDEO

Moțiunea de cenzură depusă de PSD, pentru dărâmarea Guvernului Cîțu a trecut, așa că premierul și miniștrii...2134

24 sep 23:56InterviuriCÎRJALIU: Ciobanu a CUMPĂRAT un SUV cu 3.000 de lei și l-a vândut cu 65.000 de lei! Video

Primarul din Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, a fost prezent în studioul Replica, unde a discutat, în cadrul unui...4679

22 sep 00:03InterviuriDETALII INTERESANTE din CARIERA PROCURORULUI CRIMINALIST Zafer SADÎC! Video

4438

Monden
26 oct 00:00MondenSuperproducţia 'Dune' se instalează pe prima poziţie a box-office-ului nord-american

''Dune'', una dintre cele mai aşteptate superproducţii de la Hollywood, a intrat pe primul loc în box-office-ul...173

26 oct 13:32MondenA MURIT Gunther din serialul Friends

James Michael Tyler, actor îndrăgit pentru interpretarea lui Gunther în serialul „Friends”, a murit la vârsta de...637

26 oct 13:32MondenCântărețul britanic Ed Sheeran a fost testat pozitiv cu coronavirus

319

26 oct 00:00MondenRegizorul rănit de Alec Baldwin i-a adus un omagiu directoarei de imagine care a murit pe platoul de filmare

Joel Souza, regizorul lungmetrajului "Rust", rănit de un foc de armă atunci când actorul Alec Baldwin a împuşcat-o...191

26 oct 00:00MondenDuran Duran lansează un nou album cu prilejul aniversării a 40 de ani de la debut

Trupa britanică Duran Duran lansează vineri cel de-al 15-lea album de studio, intitulat ''Future Past'', care...125

26 oct 00:00MondenABBA a lansat melodia 'Just A Notion'

Trupa suedeză ABBA a lansat melodia "Just A Notion", al treilea single de pe mult aşteptatul lor album "Voyage",...228

26 oct 13:32MondenAngela Similea este în doliu, după ce fostul ei soţ a murit de COVID

Angela Similea este în doliu, după ce fostul ei soţ Jan Hilgen a murit de COVID, pe patul de spital. Olandezul Jan...944

26 oct 13:30MondenAlec Baldwin și-ar fi anunțat apropiații că se retrage din viața publică, după moartea Halynei Hutchins

Alec Baldwin își „anulează alte proiecte” în urma tragediei de pe platoul de filmare al westernului Rust, când...629

26 oct 13:31MondenDave Halls, asistentul care i-a dat lui Alec Baldwin arma mortală, implicat și în alte incidente de siguranță la filmări

522

Mapamond
26 oct 00:00MapamondPatriarhul Ecumenic al Constantinopolului internat în spital în cursul vizitei în SUA

Arhiepiscopul şi Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, a fost internat în spital în timpul vizitei...129

26 oct 00:00MapamondUn caz de virus Zika, depistat în nordul Indiei

Un nou caz de virus Zika a fost depistat duminică în statul Uttar Pradesh din nordul Indiei, a relatat Press Trust of...107

26 oct 00:00MapamondMilioane de afgani, între care copii, în pericol să moară de foame, avertizează ONU

109

26 oct 13:15MapamondPreşedintele Xi Jinping: China va susţine întotdeauna pacea mondială

Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat luni că ţara sa va susţine întotdeauna pacea mondială şi regulile...216

26 oct 13:13MapamondGaze toxice degajate în urma unui incendiu la bordul unei nave de containere în largul coastelor Canadei

Gărzile de coastă canadiene au evacuat 16 persoane de pe o navă purtătoare de containere cuprinsă de flăcări,...827

26 oct 00:04MapamondAvertisment pentru Mexic: Uraganul Rick va crește rapid în intensitate și va deveni puternic

337

Sănătate
26 oct 12:55SănătateGheorghiţă: Sperăm să atingem pragul de imunizare colectivă până la sfârşitul anului

Preşedintele Comitetului naţional de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că ţinta...682

26 oct 12:53SănătateRomânia a primit medicamente pentru bolnavii de Covid, din partea Franței

Un ajutor oferit de Franţa - ce constă în medicamente necesare tratării pacienţilor bolnavi de COVID din secţiile...396

26 oct 12:53SănătatePremieră: Cum a salvat o dronă viața unui pacient care aștepta un transplant de plămâni

273

26 oct 12:56SănătateO nouă tranșă de vaccin de la Pfizer ajunge în România: Unde vor fi distribuite dozele

O nouă tranşă de vaccin de la compania Pfizer/BioNTech, care constă în 304.200 doze, soseşte în ţară luni, a...250

26 oct 12:54SănătateCoronavirus: A pune capăt pandemiei este o "alegere", afirmă şeful OMS

Pandemia de COVID-19 va lua sfârşit "când lumea va alege să-i pună capăt" căci "toate instrumentele" sunt de acum...402

26 oct 12:54SănătateNorvegia oprește vaccinarea cu doza rapel la copii: Risc mai mare de inflamații ale inimii

Autoritățile din Norvegia au decis oprirea campaniei de vaccinare cu a doua doză anti-Covid a copiilor de 12-15 ani,...2310

26 oct 00:27SănătateStudiu: Mai mult de o treime din pacienții cu COVID-19 pot prezenta simptome pe termen lung

Un studiu recent al cercetătorilor de la Oxford a evaluat incidența simptomelor de COVID-19 pe termen lung și a...332

26 oct 12:52SănătateCoronavirus: Numărul infectărilor din Europa de Est se apropie de 20 de milioane

Numărul cazurilor de coronavirus din Europa de Est va depăşi în curând pragul de 20 de milioane, potrivit unui...244

26 oct 00:04SănătateAdrian Streinu-Cercel: Să începem să testăm la fiecare scară de bloc

290

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT