REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
12.3° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Consilierul PDL Iustin Roman: "Miza preluării Portului de către PSD nu este reducerea preţului gigacaloriei"

Consilierul PDL Iustin Roman: "Miza preluării Portului de către PSD nu este reducerea preţului gigacaloriei"

Replica API 4 martie 2014 | 00:00 205

La mâna PSD

La mâna PSD

Opoziţia este speriată, întrucât ieşirea PNL de la guvernare lasă drum liber administraţiei locale, dominată de PSD, să îşi îndeplinească visul: acţionar majoritar al CN APMC SA, în traducere liberă - preluarea Portului Constanţa. Numai ideea în sine îi sperie pe democrat-liberali, care, prin vocea consilierului local şi prim-vicepreşedintelui organizaţiei judeţene Constanţa a PDL, Iustin Roman, au luat atitudine: "De 14 ani, actuala administraţie locală nu a fost în stare să renoveze simbolul Constanţei, Cazinoul, să reabiliteze faleza oraşului, să aducă investitori. Cum am putea crede că vor putea administra activitatea portuară? Mai mult ca sigur, interesul PSD-ului este de a se transforma într-un fel de cartel local care controlează traficul de mărfuri. Miza preluării Portului de către PSD nu este reducerea preţului gigacaloriei, ci posibilitatea controlului traficului ilegal din Port, care va întări monopolul politic şi administrativ al PSD", a acuzat Roman.

Consilierul local consideră că preluarea Portului de administraţia locală ar fi doar un prilej de a "pune mâna pe o sursă de venituri pentru parteneri de afaceri" şi speră la sprijinul liberalilor, proaspăt ieşiţi de la guvernare, după cum a confirmat pentru "Replica" de Constanţa: "Noi ne-am spus opinia vis-a-vis de această preluare, cum o facem de un an. Liberalii ar putea să facă un gest şi să vină alături de noi în problema asta. Cel puţin, fostul lor ministru, Ramona Mănescu, asta susţinea în declaraţii, că a încercat să nu predea Portul şi să dea afară nişte directori. Era într-un fel la unison cu ideea noastră. Nu ştiu acum dacă s-au mărit şansele de preluare a Portului de administraţia locală, sper să nu. Având în vedere că a rămas numai PSD la putere, probabil că ei fac presiuni să preia sub ceea ce a spus domnul primar, Radu Mazăre, vis-a-vis de micşorarea preţului la gigacalorie. Nu are nici o legătură una cu alta. Ce legătură să aibă? Primăria nu este capabilă să conducă şi să administreze asemenea societate şi infrastructură. Există multe supoziţii vis-a-vis de traficul de mărfuri, de ceea ce se petrece în Port. Problemele portuarilor sunt multe, în sensul că au nişte cerinţe nerezolvate şi nici nu există o deschidere către ei. Imobilele lor sunt nebancabile, iarăşi o problemă pe care nu văd de ce nu se rezolvă, infrastructura are probleme, contractele sunt pe perioadă scurtă şi preţurile se modifică an de an, vă daţi seama că investitorii din Port sunt investitori de grad înalt, de milioane sau zeci de milioane de euro şi trebuie să fie protejaţi prin contracte pe termen lung, prin stabilitate pe chirie. După cum au mers liberalii în idei, cred că o să se opună preluării de către administraţia locală. Sau, cel puţin, aşa sper", a declarat Roman, pentru "Replica".

De partea cealaltă, liberalii sunt de acord şi parcă nu prea. Nu mai puţin vehemenţi în declaraţii, însă dispuşi la soluţii, liberalii constănţeni invocă noţiuni de strategie şi importanţă naţională în ceea ce priveşte "chestiunea" Portului. Preşedintele PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir, nu este prea convins de afirmaţiile primarului Radu Mazăre, care susţine că, prin preluarea Portului, ar putea fi posibilă scăderea facturilor la căldură şi anunţă că liberalii "rămân pe poziţii": "Am spus-o şi eu şi cei care sunt de specialitate. Portul Constanţa nu poate fi luat de o administraţie. Acţionariat, mai multe acţiuni, se va putea discuta. În rest, Portul înseamnă altceva, administrarea este normal altceva şi tema este un pic mai complicată. Până la urmă, Portul nu poate fi dat, nu poate fi transferat. El este un obiectiv de importanţă naţională, strategică, nu este atât de simplu cum pare a fi descrisă această trecere. Noi rămânem pe aceleaşi poziţii. Se pune problema banilor în buget. Obiectivul care este al celor care susţin ideea? Mai mulţi bani la bugetul local, da? Atunci, putem discuta ori de un număr mai mare de acţiuni, ori direct de la Guvernul domnului Ponta, pentru că este acelaşi partid care se află şi la conducerea administraţiei locale, dacă tot se pune problema banilor. Chestia asta cu "am administra mai bine decât altcineva" e mai greu de crezut. Am îndoieli aici. Portul este condus de aceiaşi oameni, da? Are domnul Mazăre alţi oameni? E un paradox aici, nu mai înţeleg. Dacă are alţi oameni, să-i schimbe pe-ăia care sunt la ora actuală. Ar putea demonstra dacă poate să facă mai mulţi bani sau nu. N-am văzut nici un plus de valoare deocamdată. Nu e condus tot de oamenii PSD? Eu aşa parcă ştiu...", a menţionat Dragomir, pentru "Replica".

Mazăre, a fost prezent, sâmbătă, în mai multe cluburi pentru pensionari, unde a împărţit doamnelor mărţişoare şi flori. Cu această ocazie, edilul a adus din nou aminte despre Port: "Eu tot vreau acţiunile de la port ca să iau bani şi să mai scad factura la întreţinere (...)Acum vin alegerile, lucrurile se rezolvă de la sine. Îmi plac oamenii care se ţin de cuvânt", a declarat Mazăre.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218