REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Consilierul Vişa i-a cerut primarului Tusac să-l verifice dacă e bărbat

Consilierul Vişa i-a cerut primarului Tusac să-l verifice dacă e bărbat

Replica API 29 aprilie 2011 | 00:00 140

Şedinţă de consiliu ca la uşa cortului

Şedinţă de consiliu ca la uşa cortului

Ca ziarist, este aproape imposibil să extragi o ştire pertinentă, la obiect, după o şedinţă a Consiliului Local Mangalia. Aprobarea proiectului X sau respingerea propunerii Y, prezentarea oricărei informaţii concrete despre problemele oraşului pălesc în faţa scandalului şi bălăcărelilor care acompaniază şedinţa, de la un capăt la altul. Toată lumea vorbeşte în acelaşi timp, liberalii şi pedeliştii îl acuză pe primar că fură, primarul îi acuză pe pedelişti că fură cot la cot cu liberalii, o parte din pedelişti trece de partea primarului şi votează împotriva propriului partid, corul de pensionare susţinătoare ale primarului chirăie la orice luare de cuvânt a liberalilor sau pedeliştirlor şi îşi cotcodăceşte dreptul la pomeni... pardon, pachete.

Scandalul a început încă din primele secunde ale şedinţei, conservatorul Vasile Olan, liberalul Viorel Oleniuc şi pedelistul Paul Foleanu reproşându-i primarului Mihai Claudiu Tusac faptul că rectificarea de buget propusă de el este complet ilegală. Argumentele contestatarilor păreau logice - nu există un cont de execuţie al primăriei de prin 2008, printre altele, dar proiectul a trecut, în cele din urmă, în corul acuzelor aruncate de la un capăt la altul al mesei. Aleşii mangalioţi nu şi-au făcut însă decât încălzirea, pentru că a venit proiectul privind contractarea unui împrumut de 10.000.000 euro pentru confinanţarea unor proiecte europene. Din acest moment, a început bâlciul. Olan a spus că el nu poate fi de acord cu împovărarea oraşului, împrumutul făcând ca fiecare mangaliot aflat în câmpul muncii să suporte câte 2.000 de euro. Pedelistul (exclus din partid) Dan Moldovanu a spus că el susţine însă ideea creditului, pentru că Mangalia trebuie să se dezvolte, în timp ce colegul său Paul Foleanu era de cu totul altă părere, considerând motivaţia adusă de primar ca aberantă, din moment ce se urmăreşte reabilitarea portului turistic, obiectiv deja finanţat de către guvern. Contestatarii au mai spus că nu e corect să iei cu împrumut atâţia bani fără acordul cetăţenilor, prilej pentru Tusac de a da exemplul guvernării PDL care s-a împrumutat de la FMI fără să-i întrebe pe români. A venit aici momentul de glorie al lui Olan, care a avut o replică inspirată, ce a atras aplauzele consilierilor: "Ca aliat cu dumneavoatră în USL, domnule primar, aici sunt de acord cu dumneavoastră: PDL a luat împrumuturile fără să ne întrebe, hai să nu facem şi noi ca ei!". "Aţi furat 3 ani acest oraş, l-aţi terminat!", a urmat şi acuza lui Viorel Oleniuc, la care Tusac a reacţionat prompt: "Şi Oleniuc a furat 12 ani alături de Iorguş!", moment în care au intrat toţi în vrie.

Olan, către Maganu: "Eu cred că ai tras cam mult pe nas, poate e timpul să te mai trezeşti şi tu!"

"Dezastrul din oraş l-a făcut cumătrul dumneavoatră, domnule primar", a intervenit şi liderul PC, Ion Mincă, cu referire la Zanfir Iorguş, remarcă ce nu i-a priit lui Tusac. În acelaşi timp, la celălalt capăt al mesei, preşedintele de şedinţă, Bogdan Maganu, a simţit nevoia să exprime cu voce tare, peste vacarmul mulţimii: "Mai mult ca dumneavoastră n-a furat nimeni, domnule Olan!". Atât i-a trebuit conservatorului, care i-a răspuns sec: "Eu cred că ai tras cam mult pe nas, poate e timpul să te mai trezeşti şi tu!". Cum-necum, proiectul privind împrumutul de 10.000.000 de euro a picat, iar aleşii au trecut la următorul motiv de scandal: trecerea din domeniul public în privat al mai multor imobile din Mangalia, printre care şi portul turistic. A fost momentul în care consilierul liberal Viorel Oleniuc s-a ridicat şi a părăsit şedinţa de consiliu, după ce a realizat că ceilalţi colegi ai săi vor aproba proiectul lui Tusac, votând în interesul unor afacerişti locali. Nici o problemă însă pentru restul guriştilor, care şi-au continuat numărul demn de o variantă a concursului "consilierii locali mangalioţi au talent la scandal".

Vişa: "N-ai auzit, băi, că mă făcea ăla femeie?! Îl bag şi eu în p... mă-sii, o să-i zic să-mi sugă..."

Cu Tusac în rol-cheie, pentru că, între două acuzaţii, se mai întorcea către "comandoul" de babe din spatele său pentru a ţâţâi, condescendent, la adresa superficialităţii şi neseriozităţii consilierilor locali, având mare grijă să fie înregistrat cât mai fidel de camerele televiziunilor prezente la eveniment. Şi-a dat apoi cu firma de om serios în cap, după ce a sugerat, în gura mare, că liberalul Lucian Vişa ar fi, de fapt, femeie. "A vorbit acolo o doamnă sau un domn, că la mine ajunge aşa, o voce mai subţire", s-a amuzat Tusac, foarte mândru de gluma sa. "Vino, dom'le, şi verifică-mă!", a venit prompt răspunsul lui Vişa, care a lăsat restul consideraţiilor pentru pauza de ţigară, declanşată după plecarea intempestivă a lui Oleniuc. "N-ai auzit, băi, că mă făcea ăla femeie?! Îl bag şi eu în p... mă-sii, o să-i zic să-mi sugă p..., să se convingă!", a răbufnit Vişa, pe hol, în prezenţa colegilor liberali şi pedelişti.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102