REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Consiliul Concurenţei, control la sediul Navtron din Constanţa: posibile fapte de corupţie

Consiliul Concurenţei, control la sediul Navtron din Constanţa: posibile fapte de corupţie

Replica API 7 ianuarie 2016 | 00:20 1056

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă încălcare a regulilor naţionale şi comunitare de concurenţă de cătreJapan Radio Co., Ltd. (Japonia), distribuitorul său exclusiv înRomânia (S.C. Navtron S.R.L.), distribuitorii autorizaţi (Polar DenizcilikVe Deniz Malzemeleri AS-Turcia, Alphatron Marine B.V-Olanda,Alhoutyam L.T.D.-Israel, Space Electronics-Grecia şi Nova Electronics Grecia), precum şi de către Terma A/S (Danemarca).

Investigaţia, declanşată în urma unei plângeri, are ca obiect posibile înţelegeri anticoncurenţiale care s-au manifestat pe parcursul derulării procedurii de achiziţie publică, organizată de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, în vederea achiziţionării de servicii de mentenanţă preventivă, servicii de mentenanţă corectivă, precum şi de piese de schimb pentru sistemele de navigaţie, comunicaţii şi supraveghere din dotarea navei maritime de supraveghere (proiect OPV 6610), respectiv din dotarea a trei nave maritime de intervenţie (proiect SHALDAG MK IV).

Posibilele fapte anticoncurenţiale se referă la achiziţia a două echipamente esenţiale pentru desfăşurarea activităţii de supraveghere şi control a trecerii frontierei de stat de către Poliţia Română de Frontieră: Voyage Data Recorder (VDR) model JCY 1850 şi Radar supraveghere Terma, Model Scanter 2001 (produs de Terma).

În cadrul investigaţiei, Consiliul Concurenţei a efectuat o inspecţie inopinată la sediul S.C. Navtron S.R.L. din România (Constanţa). Documentele ridicate în cadrul acestor inspecţii se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei. Inspecţia inopinată reprezintă o etapă preliminară în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial.

"Efectuarea acestei inspecţii nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor investigate şi nici în ceea ce priveşte rezultatul final al investigaţiei declanşate", au precizat reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

Precizările Poliţiei de Frontieră

Având în vedere comunicatul de presă transmis de Consiliul Concurenţei, în dată de 06 ianuarie 2015, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră face următoarele precizări:

Încă din primul paragraf al comunicatului de presă este menţionat faptul că "Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă încălcare a regulilor naţionale şi comunitare de concurenţă de către Japan Radio Co., Ltd. (Japonia), distribuitorul sau exclusiv în România (S.C. Navtron S.R.L.), distribuitorii autorizaţi (Polar DenizcilikVe Deniz Malzemeleri AŞ-Turcia, Alphatron Marine B.V - Olanda, Alhoutyam L.T.D. - Israel, Space Electronics - Grecia şi Nova Electronics - Grecia), precum şi de către Terma A/S (Danemarca)" precizare care nu face nicio referire la vreo investigaţie efectuată asupra Poliţiei de Frontieră.

În următorul paragraf este prezentat motivul începerii acestei investigaţii, care a fost demarat în urmă unei plângeri depuse de o societate comercială care acuză "posibile înţelegeri anticoncurenţiale care s-au manifestat pe parcursul derulării procedurii de achiziţie publică, organizată de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, în vederea achiziţionării de servicii de mentenanţă preventivă, servicii de mentenanţă corectivă, precum şi de piese de schimb pentru sistemele de navigaţie, comunicaţii şi supraveghere din dotarea navei maritime de supraveghere (proiect OPV 6610), respectiv din dotarea a trei nave maritime de intervenţie (proiect SHALDAG MK IV)". Şi aici, facem menţiunea că nu se face referire la vreo investigaţie asupra modului în care a fost derulată, din punct de vedere legal, procedura de achiziţie de către Poliţia de Frontieră.

Procedura de achiziţie derulată de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a respectat toate prevederile legale în vigoare şi toate etapele prevăzute de legislaţie, astfel:

În dată de 19.11.2014 a fost publicat în Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice Anunţul de participare 155683 cu documentaţia de atribuire aferentă în cadrul procedurii de licitaţie deschisă cu etapă finală de licitaţie electronică pentru încheierea unor acorduri cadru de servicii de modernizare şi mentenanţă a 4 nave maritime din dotarea structurilor PFR, având criteriul de atribuire "preţul cel mai scăzut".

Procedura de achiziţie a fost verificată asupra respectării aspectelor procedurale de către observatori desemnaţi din cadrul U.C.V.A.P. - Ministerul Finanţelor Publice.

Au fost depuse două oferte, în termenul limita, de către următorii operatori economici:

S.C. NAVTRON S.R.L.

Asocierea S.C. Tehnorex Internaţional S.A. (lider) şi S.C. Ancom ’96 S.R.L. (asociat) cu subcontractanţi SC Techno-Marine Services SRL, SC Interactive Systems & Business Consulting SRL şi Polar Denizcilik Ve Deniz Malzemeleri A.S.

Prin aplicarea criteriului de atribuire "preţul cel mai scăzut", comisia de evaluare a ofertelor a declarat câştigătoare, atât pentru Lotul 1: Echipamente de navigaţie, supraveghere (senzor optoelectronic şi radar de supraveghere) şi comunicaţii pentru nava maritimă de supraveghere OPV, cât şi pentru Lotul 2: Echipamente de navigaţie, supraveghere (senzor optoelectronic) şi comunicaţii pentru navele maritime de intervenţie proiect SHALDAG MK IV, oferta Asocierii S.C. Tehnorex Internaţional S.A. (lider) şi S.C. Ancom ’96 S.R.L. (asociat) cu subcontractanţi S.C. Techno-Marine Services S.R.L. şi S.C. Interactive Systems & Business Consulting S.R.L.

Operatorul economic SC Navtron SRL, clasat pe locul al doilea, a depus contestaţia nr. 3642 din 16.03.2015 împotriva comunicării privind rezultatul procedurii de achiziţie.

Că urmare a acestei contestaţii, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a emis Decizia nr. 524/53 C10/321 din 24.04.2015, prin care a dispus reevaluarea ofertei depuse de către Asocierea S.C. Tehnorex Internaţional S.A. (lider) şi S.C. Ancom ’96 S.R.L. (asociat).

Pentru punerea în aplicare a Deciziei, comisia de evaluare a reevaluat oferta depusă de Asocierea S.C. Tehnorex Internaţional S.A. (lider) şi S.C. Ancom ’96 S.R.L. (asociat) în concordanţă cu cele stipulate în decizia C.N.S.C. şi astfela declarat ofertacastigatoare a acordului cadru de servicii cea depusă de S.C. NAVTRON S.R.L. atât pentru Lotul nr. 1 cu o propunere financiară de 272.000 euro fără TVA, cât şi pentru Lotul nr. 2, cu o propunere financiară de 231.000 euro fără TVA.

Drept urmare, în dată de 22.05.2015, au fost încheiate două Acorduri Cadru cu societatea declarat câştigătoare:

A. Acordul cadru aferent Lotului nr. 1:

A fost semnat acordul cadru de prestare de servicii nr. 197 din 22.05.2015, pe o perioada de 18 luni.

La dată de 04.06.2015, a fost semnat contractul de servicii subsecvent nr. 1 / 217 la acordul cadru sus menţionat, având o valoare de 55.400 Euro fără T.V.A. şi o durata până la dată de 30.06.2015.

B. Acordul cadru aferent Lotului nr. 2:

A fost semnat acordul cadru de prestare de servicii nr. 198 din 22.05.2015, pe o perioada de 18 luni.

La dată de 04.06.2015, a fost semnat contractul de servicii subsecvent nr. 1 / 214 la acordul cadru sus menţionat, având o valoare de 34.455 Euro fără T.V.A., cu o durata până la dată de 30.06.2015.

La dată de 16.06.2015, a fost semnat contractul de servicii subsecvent nr. 2 / 235 la acordul cadru sus menţionat, având o valoare de 55.720 Euro fără T.V.A., cu o durata până la dată de 30.06.2015.

În dată de 13.08.2015, respectiv dată de 15.09.2015, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a primit două solicitări din partea Consiliului Concurenţei de a transmite documentele procedurii de achiziţie publică şi de a emite un punct de vedere asupra modului de derulare a procedurii.

În dată de 24.08.2015, respectiv dată de 02.10.2015, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a transmis către Consiliul Concurenţei documentele solicitate precum şi un punct de vedere asupra modului de derulare a procedurii.

În contextul celor sus-menţionate, Biroul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră foloseşte acest prilej pentru a vă asigura de întreagă deschidere şi transparenţă a instituţiei pe care o reprezintă în prezentarea evenimentelor ce vizează activitatea Poliţiei de Frontieră Române, scopul fiind informarea corectă a opiniei publice.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102