REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Consiliul Concurenţei: Creşterea tarifelor de către BVB poate încălca legea concurenţei, dacă se face discriminare prin preţ

Consiliul Concurenţei: Creşterea tarifelor de către BVB poate încălca legea concurenţei, dacă se face discriminare prin preţ

Replica API 30 martie 2018 | 00:00 260

Consiliul Concurenţei (CC) a discutat cu reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) despre noile tarife şi justificările obiective invocate, în urma sesizării Asociaţiei Brokerilor, au declarat, conform AGERPRES, reprezentanţii autorităţii de concurenţă.

"În urma sesizării Asociaţiei Brokerilor, Consiliul Concurenţei a discutat cu reprezentanţii BVB pentru a înţelege motivaţia aplicării noilor tarife, precum şi justificările obiective invocate. BVB ne-a comunicat, ulterior, că, deşi Consiliul de Administraţie a decis modificarea tarifelor în luna aprilie 2017, implementarea propriu-zisă a acestora se va derula începând cu 1 ianuarie 2018", arată CC.

Creşterea tarifelor de către operatorul de piaţă poate reprezenta o încălcare a Legii concurenţei dacă prin aceasta se aplică, în raport cu partenerii comerciali, condiţii inegale la prestaţii echivalente, spune CC, creând astfel acestora un dezavantaj concurenţial (discriminare prin preţ), fără a avea o justificare obiectivă.

"Există şi alte modalităţi prin care un operator de piaţă poate abuza de poziţia sa dominantă, de exemplu prin practicarea unor preţuri excesive, prin limitarea producţiei, prin refuzul de a trata cu anumiţi clienţi (refusal to deal) ş.a.", menţionează sursa citată.

Asociaţia Brokerilor a transmis o sesizare Consiliului Concurenţei prin care afirmă că Bursa de Valori Bucureşti (BVB) încalcă prevederile Legii concurenţei, abuzând de poziţia dominantă, prin modalitatea de stabilire a tarifelor. Asociaţia apreciază că introducerea unui tarif fix pe ordin executat şi scăderea componentei variabile a comisionului de tranzacţionare aplicat la valoarea unui ordin executat ar crea un dezavantaj concurenţial pentru intermediarii mici.

Preşedintele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul, a declarat marţi că Bursa de Valori Bucureşti încalcă Legea Concurenţei, printr-o hotărâre adoptată în 12 aprilie 2017.

"Nu o să vorbesc despre politica de tarifare a BVB. Noi am cerut abrogarea acelei hotărâri (din 12 aprilie 2017 n.r.) pentru că încalcă Legea Concurenţei. Bursa nu vrea să înţeleagă lucrul acesta. Am făcut un demers oficial către Consiliul Concurenţei, pentru că dacă nu te delimitezi de persoanele care încalcă Legea Concurenţei, rişti să răspunzi la rândul tău. Nu vreau ca în momentul în care Bursa va plăti o amendă să răspund la plata acelei amenzi", a spus Paul.

El a precizat că nu îşi doreşte ca Bursa să fie penalizată.

"Nu vreau ca Bursa să fie penalizată de Consiliul Concurenţei. Vreau să abroge acea hotărâre pe care o consider nelegală", a spus Paul.

Hotărârea din 12 aprilie prevede aplicarea unui tarif fix de 0,95 lei pe ordin executat aplicat pentru piaţa Regular acţiuni din cadrul pieţei reglementate la vedere administrate de BVB.

De asemenea, hotărârea mai vorbeşte despre un comision de tranzacţionare pentru piaţa Regular, aplicat la valoarea unui ordin executat, de 0,035% la cumpărare şi de 0,095% la vânzare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367